Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


maanantai 30. tammikuuta 2017

Viherkasveja


Kun pihalla ei oikein vielä pääse työntämään sormiaan multaan, on tyydyttävä seurustelemaan viherkasvien kanssa sisätiloissa. Kukkaruukkuja on pitkin ikkunalautoja, kaappien päällä ja amppeleissa. Kuvassa on kukkapylvään päällä suurikokoinen tuoksupelargoni, jonka olen kasvattanut ystävältä saadusta yhdestä lehdestä. Rönsyliljoja löytyy monesta paikasta. Niitä on niin helppo lisätä.


Pullojukka on levittänyt "hiuksistonsa" edessä olevalle sohvalle.


Keväällä kylvämäni punaiset onnenapilat ovat levittäytyneet ruokasalin ikkunapaikalle.


Kirjojuoru roikkuu amppelissa ja toistaa kivasti kukkataulun värejä.


Kannoin valtavaksi kasvaneen mehikasvin syksyllä remontoituun makuuhuoneeseen. Olen ostanut tuon kasvin ihan pikkiriikisenä vakavailmeiseltä mummolta Tallinnan torilta monta vuotta sitten. Onko se aaloe vai mikä, sitä en tiedä.


Kaikkein suurimmaksi on kuitenkin kasvanut jukkapalmu. Itse asiassa niitä on kaksi samassa ruukussa. Sain Brita-ystävältä kaksi juurrutettua jukkapalmua. Ne olivat kasvattaneet juuria samassa vesiastiassa ja juuret olivat menneet solmuun. Emme malttaneet katkoa niitä, vaan ne pääsivät samaan ruukkuun molemmat. Toinen tavoittelee kattoa ja toinen kasvaa enempi vaakatasossa.


Amppelikissuksen olen ripustanut kilikellojen kanssa samaan naulakkoon.


Kuningasbegoniani on monta vuotta vanha ja edelleen hengissä. Se kuivattaa talvella usein lehtiään, mutta ensi kesänä se pääsee taas ulkoilemaan. Pidän sen vahvasta väristä.


Lastenhuonetta piristää punaisin kukin kukkiva flamingonkukka. Se vaatii myös runsasta kastelua, kuten kuningasbegoniakin. Tästä leikkelen säännöllisin välein kuivahtaneita lehtiä. Siinä on nyt yksi kukka ja toista se on nyt tekemässä.


Pilkoin suureksi kasvaneen värinokkosen neljään eri osaan ja laitoin juurtumaan maljakoihin. Värinokkonen ei ole kovin pitkäaikainen kasvi, mutta sitä on helppo uudistaa. Se juurtuu helposti. Se kukkii sinisin kukin ja muodostaa runsaasti siemeniä. Helppoa sitä on lisätä myös siemenistä. Laitan mielelläni värinokkosia kesäkukkaistutuksiin ulos. Syksyllä nostan sen sisään viherkasviksi.
Järkyttävän suuresta peikonlehdestä katkoin pari tupasta maljakkoon juurtumaan. Katsotaan, mitä näistä kehkeytyy.

perjantai 27. tammikuuta 2017

Siemenpussukoiden siivousta


Kevätkylvösuunnitelmat ovat jo pitkällä. Viikolla tein jo pariin kauppaan siementilaukset. Nyt on tullut pyöriteltyä vanhoja siemenpussukoita.


Vanhoja kylvöpusseja oli kertynyt aika kasa useampaankin kukkaruukkuun.  Tein suursiivouksen ja heitin tyhjät ja vanhaksi menneet pussit roskikseen. No, en nyt ihan kaikkia, joissa oli päivämäärä mennyt umpeen. Joitakin ajattelin testata nyt keväällä. Jos eivät idä, laitan uudempaa tilalle. Samalla päätin kerätä kaikki yhteen paikkaan. Ompelulaatikosta tuli nyt siemenlaatikko. Pidän tuosta laatikosta ja pyörittelen siemenpusseja useammin kuin neulaa ja lankaa, joten lankarullat asuvat nyt vähän tylsemmän näköisessä puulaatikossa.


Pussit mahtuvat kolmeen riviin laatikossa. Omat rivinsä saivat perennat, kesäkukat ja hyötykasvit. Etummaiseksi rivissä pääsee seuraavaksi multaan menevät. Vielä en ole lopullista järjestystä päättänyt. Odottelen ensin uusien siementen saapumista.

torstai 19. tammikuuta 2017

Neljä kuvaa vuodesta

Sain Annelilta Pihakuiskaajan puutarhan blogin pitäjältä haasteen, jossa esitellään puutarhan neljä vuodenaikaa. Toki kohteena voi olla joku muukin kuin oma piha. Anneli esitteli viime vuoden neljä matkaansa. Itse pitäydyn omalla pihalla. Kuvat saavat olla myös vanhoja.


TALVI
Yritin valita jotakin tiettyä paikkaa pihalla, jota olen kuvannut eri vuoden aikoina. Se oli aika vaikea tehtävä. Kuvaan eri vuosina ja vuodenaikoina ihan eri paikkoja. Näköjään innostun vuorollaan eri asioista pihalla ja silloin myös kuvaan lähes pelkästään sitä kohdetta.
Kuvauskohteeksi valitsin kasvihuoneen seudun. Kuvassa pitää ainakin vähän näkyä kasvihuonetta. Aloitan nykyisestä vuodenajasta. Yllä on tuorein kuva, jossa näkyy pilkahdus kasvihuoneen nurkkaa. Kuva on otettu, kun ensilumi satoi maahan ja ruukkujen tyhjennykset oli juuri aloitettu.

SYKSY
Tämän syksyisempää kuvaa en löytänyt. Kyseessä on alkusyksy tai myöhäinen kesä. Takana kasvihuoneen kupeessa kukkii keltaisena pensashanhikki. Keskellä kuvaa näkyy vaaleanpunainen kukinto. Se kuuluu loistoangervolle. Loistoangervoaitaus erottaa hyötytarhan, jossa on lavakauluksia. Kuvassa näkyvä kurkkuyrtti kasvaa lavakauluksessa. Se kylväytyy itsestään joka vuosi.


KESÄ
Kesän kuvakulma on syreeniaidanteelta päin kasvihuoneelle. Aidanteessa kasvaa nuokkusyreeniä, unkarin syreeniä ja puistosyreeniä. Aidanne on kukassa pihasyreenien kukinnan jälkeen.

KEVÄT
Helmililjat ja tulppaanit kukkivat keltakotakuusamien välissä.
Pikkuista kasvihuonetta käytän etupäässä taimien kasvatukseen. Vietän siellä eniten aikaa keväällä. Loppukesän se saa toimia puutarhatavaran varastona. Alussa kasvatin siellä muutakin. Mutta aina kun lähdin matkoille, kaikki ruukut piti nostaa ulos ja toivoa sadetta. Harmittavia menetyksiä osui kohdalle ja sitten päätin käyttää sitä aktiivisesti ainoastaan taimikasvatukseen.



Sormet syyhyävät jo multaan upottamista. Ihan vielä ei kuitenkaan päästä orvokkeja istuttamaan. Ensi viikolla aloitan pelargonien mullanvaihdot ja sitten siementen kylvämisen. Tänään tuntui jo aavistuksen keväiseltä aamulla.
Haasteen saa napata ken tuntee siihen kutsua.

perjantai 6. tammikuuta 2017

Puuteria penkkiin


Lokoisa loppiainen tempaisi minut kasvukauden uusiin suunnitelmiin. Siemenkuvastojen näpyttely kannettavan ruudulla täytti lähes koko pyhäpäivän. Luulin jo, että tätä ei enää tapahdukaan minulle enää. Niin kauan se oli jo vältellyt minua. Voi miten väärässä olinkaan. Kun tuo pakkomielteinen innostuksen puuska tulee, niin kaikki muu saa väistyä.
Puuskan tulosta ei tule mitään ennakkovaroitusta. Jostakin se vaan puhaltaa paikalle. Samalla on täysin yllättävää, mitä se tuo mukanaan. Tällä kertaa se toi puuterivärit. Etsin ainoastaan puuterivärisiä kukkia. Niitä sitten esikasvatukseen tänä keväänä.
Kuvasta löytyy sormustinkukka 'Dalmatian Peach', kehäkukka 'Coffee Cream', tuoksuherne 'Spanish Dancer', auringonkukka 'Ms Mars', tuliunikko 'Cameo Dream' ja pioniasteri 'Tower Chamois'.


Puuterivärisiä lajikkeita löytyy lähes kaikista tutuista kukista. Kuvassa on keskellä nuo pitkänhuiskeat meillä ihan liian hyvin kasvavat ja levittätyvät tulikukat. 'Southern Charmia' en ole koskaan kylvänyt. Luulen, että sen kukkavarret on leikattava ajoissa jos ei kuitenkaan halua täyttää koko tonttia tällä kasvilla. Mieleni tekee nyt kokeilla myös tarhaleukoijien kasvatusta. Kuvan vasemmassa ylälaidassa on tarhaleukoija 'Apricot Punch'. Sen alapuolella on verbena 'Apricot Brandy'. Sen istuttaisin ruukkuun. Jokaiseen kukkapenkkiin kuuluu itseoikeutetusti myös akileijoja. Löysin aika lempeän värisen 'Clementine Salmon Rosen'. Unikoita on myös ehdottomasti kylvettävä. Tällä kertaa niitä heittelen multiin 'Mother of Pearln' pussista.


Uuden kukkapenkin perustaminen siemenistä alkaen kestää tuskastuttavan pitkään. Jotakin vähän nopeammin kasvavia kasveja on oltava mukana. Daaliat ovat melko nopeasti kukkivia, joten niitä on saatava mukaan. Puuteripenkkiin voisi päästä pitkänhuiskea kaktusdaalia 'Preference'.


Daaliossa on myös lyhyempiä perennamaisempia lajikkeita. Sympaattisen näköinen, 60-senttinen 'Honka Fragile' on ehdottomasti uuden kukkapenkin asukki.


Koristeellinen daalia 'Cafe au Lait' on niin vastustamaton, että laitetaan vielä sekin tulemaan. Siinä se nyt on, uuden kukkapenkin suunnitelma. Enää pitäisi perustaa siis se penkki, koska nämä kasvit eivät mahdu mihinkään olemassa olevaan kukkapenkkiin. Paikka on valmiina. Se näkyy suoraan keittiön ikkunasta. Mutta nyt siinä kasvaa pihlaja-angervikko. Ne on kaivettava ensin pois. Harmi, että maa ehti jo jäätyä. Nyt ei pääse vielä lapiohommiin.
Piti vielä sanoa, että kaikki tämän postauksen kuvat ovat normaalista poiketen napattu siemen- ja sipulimyyjien omilta sivuilta.