Ylälammestamme on tullut kultakalammikko.
Siinä ne uivat - kultakalat. Ehkä niitä on vähän vaikea erottaa, kun lammen rannan puut heijastuvat pintaan.
Ehkä ne erottuvat vähän paremmin tästä kuvasta. Siinä vesi heijastaa pilviä. Tarkkasilmäinen ehkä havaitsee meidän kultakalamme myös.
Ne ovat kultasäyneitä ja kotoisin Tsekeistä. Siellä oli tapahtunut säyneissä sellainen mutaatio, joka poisti kalan tummat siniset sävyt ja kalaan jäi vaan punaiset värit. Porlan kalanviljelylaitoksen kalastusmestari matkusti Tsekkeihin niitä hakemaan. Hän puhui Finnairin henkilökunnan pyörryksiin, että sai tuotua kalat Suomeen sylissään matkustamossa. Sitten hän lisäsi niitä.
Biologiystävämme toivat yksitoista kultasäynettä lampeemme pari kesää sitten. Mies paranteli lammen veden hapetusta ylimääräisellä pohjaputkella. Viime talvi jännitettiin, selviävätkö ne hengissä kovan talven. Selvisivät! Ja ovat kasvaneet kovin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Voi kun kiva.
VastaaPoistaTaikaa!! Todella kauniita! Terv. Mimi
VastaaPoistaVoi miten ihania!! ja tuntuvat nauttivan parannetusta lammen vedestä....
VastaaPoistaArja
Ei voi olla totta - olen vain elokuvissa nähnyt kaloja pihalammikoissa ja nekin taisivat olla piranjoja ;) Aivan uskomattoman kiinnostavan oloista ja viehättävän näköistä ja vieläpä talvehtivat. Suorastaan kadehdittavan hienoa =)
VastaaPoistaSiis apua!!! Mie haluan ja noita, just noita ihanoita kultasäyneitä!! Nyt menin ihan sekaisin, koska ne ovat selvinneet teillä. Kuinka syvä lampenne on? Hmmm..voi olla , että vetemme on liian hapanta. Oletteko tutkineet ph:ta? Voi että, milloin se naapurin mies oikein tulee ja kaivaa mun lammen??
VastaaPoistaLampi on aikoinaan kaivettu keskeltä 6 metriä syväksi - mitä lienee nykyisin? Siinä siis virtaa puro ja pohjassa on lähteitä, joten vesi pysyy kuumallakin vilpoisana. Ph:ta ei olla tutkittu. Siinä on rannalla paljon lehtipuitakin, jotka pudottavat lehtensä lampeen... ja kuumalla kelillä myös levää.
VastaaPoistaMä olen luullut, että kultakalalammikot ovat jotan leffajuttuja :D Mutta tämmöinen on siis ihan mahdollista? Miten talvella, onko lämmitys lammessa päällä, mitenkä toimii veden puhdistus yms? Ja mitenkä paljon vaivaa?
VastaaPoistaEhkä perustuu siihen, että lampi on kaivettu 100 metriä pitkäksi ja keskeltä aikoinaan 6 metriä syväksi (tuskin on enää). Siinä siis virtasi puro eli vesi vaihtuu lammessa. Mies rakensi pohjaputken, jonka kautta vesi hapettuu ja siksi ehkä kalat selviävät myös talvista. Ja tietysti siksi, että on niin syvä ettei jäädy pohjiaan myöden. Siis muistuttaa olosuhteiltaan luonnonlampea. Meidän maa on savea, joten ei tarvita mitään viiroja. Periaatteessa ei vaivaa, mutta nykyisin levittyy, koska rannoilla on paljon lehtipuita ja levää putsataan veneestä käsin kesäisin.
VastaaPoistaItselläni myös kultasäyneitä pihalammessa.
VastaaPoistaToukokuussa istutin ja nyt odotan mielenkiinnolla, selviävätkö talven yli.
Lammessa vesi vaihtuu puron kautta ja syvyyttä kolmisen metriä.
Toivon, että selviytyvät talven yli. Kriittisimmät kohdat on ensinnäkin siinä, ettei lampi jäädy pohjaa myöten ja toiseksi siinä, että happi riittää. Näin ajattelisin ihan maalaisjärjellä.
VastaaPoistaHappi riittää kyllä mutta tärkeämpi on laittaa lampeen pieni virtaus että siinä on pysyvä avanto josta hiilidioksiidi pääsee poistumaan. Näin varsinkin lammessa jossa pohja muovi tai kumi (tulee liian tiivis jääkansi). Halvin konsti on laittaa akvaarioilmapumppu pumppaamaan ilmaa yli metrin syvyyteen.pumppu n.25e ja sähkölasku 4kk noin 10e.
VastaaPoista