Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


perjantai 5. helmikuuta 2016

Inspiraatiokuva


Haaveilen keväästä.
Tämä kuva toimii minulla inspiraatiokuvana, kun suunnittelen uusia istutuksia ja tilaan siemeniä. Kuva on itse itselleni ostamasta joululahjakirjasta Keith Wiley: "Desingning and Planting Woodland Garden". Valitan kuvan tasoa. Otin valokuvan kirjan sivusta.
Kuvassa on sinisiä isotähtihyasintteja (Camassia) ja niiden takana korkeita oransseja esikoita.
Isotähtihyasintteja olen istuttanut puutarhaani aiemminkin ja viime syksynä metsäpuutarhaan oikein runsaan valkoisen ryppään.

Hullaannuin noihin esikoihin. Yritin tutkia, mikä on niiden suomenkielinen nimi. Keith Wiley nimittää niitä "candelabra"- esikoiksi. Kun kuukkeloin noita, niin ne voivat olla kiinankeltaesikoita (Primula bulleyana) tai tuoksuesikoita (Primula beesiana).


Kirjassa on toinenkin kuva, missä noita hurmaavia esikoita on kuvattu. Tässä kuvassa on kurjenmiekkojen kaverina oransseja kiinankeltaesikoita (P. bulleyana) ja pidempivartiset keltaiset ovat latinankieliseltä nimeltään Primula heloxoda, jolle en löytänyt suomenkielistä nimeä.

Aloitin syksyllä puronvarren perusparantamisen ja istutin sinne syksyllä jo sipulikukkia ja idänmesiangervoja ja siirsin sinnekin vuorenkilpiä. Sinne mahtuu vielä runsaasti kasveja. Esikot ovat juuri niitä kasveja, joita sinne halajan. Siellä on niille oikeat olosuhteet. Kosteutta riittää ja aurinkokaan ei paahda sinne juurikaan.
Nyt sitten lähti ensimmäinen siementilaukseni. Se lähti Englantiin, mistä nämä kuvatkin ovat peräisin. Tilasin Thompson & Morganilta noita "Candelabroja". Sen lisäksi muitakin esikkoihanuuksia. Samalla laitoin tilaukseen myös erilaisia akileijoja. Akileijan siemenistä voin osan viskellä vaikka pientareille koiranputkien sekaan. Niityn perustaminen/perusparantaminen tulee olemaan toinen projekti keväällä. Sinne tilaan kotimaasta sopivia siemeniä. Niitä en ala esikasvattamaan, vaan kylvän suoraan maahan.

Kerro, mikä kuva toimii sinulle inspiraationa!

14 kommenttia:

 1. Tosi ihana on tuo kuva, joka toimii sinulla inspiraation lähteenä. Muutkin kuvat kauniita. Kiva kun tiedossa on hyvä projekti kesää varten. Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, projekteja olisi vaikka kuinka paljon, mutta ehkä aloitan siitä inspiroivimmasta päästä. Tällä tavoin syntyy myös jälkeä.
   Hauskaa viikonloppua Sinulle!

   Poista
 2. Mahtavat vastavärit ensimmäisessä kuvassa. Toivottavasti esikkosi onnistuvat. Näen ne jo joen sineä vasten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, hullaannun yleensä aina vastaväreihin jostakin syystä, jota en itse tunnista.
   Voisihan sinne istuttaa jotakin sinistäkin, mutta tuskin kuitenkaan camassiaa.

   Poista
 3. Kauniita esikuvia. Ihailen ihmisiä, jotka kykenevät johdonmukaisesti toteuttamaan jotain suunnitelmaa. Minullakin on usein hyvät aikeet, mutta lopulta toteutus ontuu pahan kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, niin ihailen minäkin. Itse en lukeudu heidän joukkoonsa. Luulen, että inspiraatiokuvan tarkoituksena ei olekaan kopioida kuvaa luontoon, vaan innostaa itsensä liikkeeseen. Sitten itse tekemisen prosessi muokkaa lopputulosta. Siinä on hyvä antaa omalle luovuudelleen tilaa. Toki erilaiset reunaehdot vaikuttavat aina.

   Poista
 4. Isotähtihyasintti on ollut ostoslistalla jo pitkään, kumma kun en ole vieläkään muistanut sitä hankkia puutarhaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo, viime syksynä valkoista isotähtihyasinttia sai alennuksella. Ostin sitä sitten reilusti. Valkeita sipulikukkia ei koskaan ole missään liikaa.

   Poista
 5. Tuo ensimäinen kuva tuo kyllä ihan kesän silmien eteen. Tulis vain pian se kesä tai edes kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, niin on kevättä ja kesää mieli, että pitää näitä kuvia tuijotella.
   Ulkona on vaan tasaisen valkoista. Onneksi kuitenkin lupasivat lämpöasteita.

   Poista
 6. Tuallaasen Camassia pöheikön ku saiski. Oi! Puronvarsiprojekti kuulostaa miälenkiintooselta. Siihen saa aivan omanlaasensa alueen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, camassia pöheikkö on itse asiassa ihan helppo homma. Sipulit maahan syksyllä ja keväällä on juuri tuon näköistä.
   No, katsotaan nyt keväällä, miltä oma valkoinen camassia pöheikkö näyttää.
   Puronvarsiprojektista olen nyt ihan jo täpinöissä.

   Poista
 7. ihania kuvia! Pidan itse kovasti esikoista. Niittykin on minulla kevatsuunnitelmissa.

  VastaaPoista
 8. Oijoi miten kaunista! Tuota Camassiaa aion hankkia puutarhaani, se on upea!

  VastaaPoista