Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


lauantai 30. syyskuuta 2017

Nautinnollisia syyspäiviä


Punarinta on pitänyt seuraa minulle koko päivän pihalla. Se puuhaa omiaan ja hyppelee parin metrin päässä. Höpöttelen sille enimmät asiat.


Lähes koko viikon on ollut kuivaa ja aurinko on paistanut useana päivänä. Keltaiset kottikärryt ovat olleet nyt ahkerassa käytössä ja jälkeä on tosiaan syntynyt.


Muutama sata sipulia on nyt maassa. Tulppaaneja on vielä muutama pussi odottelemassa vuoroaan. Niillä ei ole vielä kiirettä. Pari myrkkyliljaa pääsi ruukkuun. Hyvin olivat kestäneet Hollannin matkan nuppuisina. Kuvassa ovat vielä lentomatkasta valkoisina, mutta nyt jo oikeasti väri on palautunut.


Yhden myrkkyliljan istutin suoraan metsäpenkkiin. Siinä taustalla on Betweeniltä saatu taponlehti Päivölän pelloilla. Kiitos, hyvin se on meille kotiutunut. Rotkolemmikki ja imikkä ovat kirjavalehtisiä ja antavat ilmettä melko vihreään penkkiin.


Viime vuonna leikattu villiviini kiipeää aika vauhtia kattoa kohti.
En muista tällaista syksyä, jolloin on saanut ihan kuivissa keleissä istutella syyssipuleita. Vai olenko vaan etuajassa? Ihan leppoiselta homma on tuntunut. Vaikka sain käteeni hiertymän, kun liian pienellä kauhalla kaivoin kuoppia narskuille metsään. Olisi pitänyt ottaa lapio mukaan. Käsi toipuu nyt kääreessä ettei sitä tarvitse varoa. Haaveilen valkoisista narsisseista metsäimarteiden keskellä.



Nautin niin näistä syksyn lämpöisistä väreistä.


Kuvassa keskellä kasvaa euroopan sorvarinpensas. Se on vaihtanut väriä jo useamman viikon. Se alkoi muuttua ensin persikan väriseksi ja sitten oranssiksi ja nyt se punertaa.


Sorvarinpensas kukki kesällä pienin valkoisin kukin. Nyt kukkien tilalle on muodostunut punaiset hedelmystöt.


Japanin pihlaja on punastunut kauniisti ja nyt siihen kasvaa jo marjatkin.


Alapihan katvio on saanut nuppunsa auki.


Vielä löytyy aurinkonkukan nuppuja kasvimaalta.


Syysvuokkojen kukinta kiihtyy ja 'Mexican Black' -daalia panee parastaan.


Kärhö tavoittelee taivaita luumupuun latvassa.
Tuntuu niin hyvältä, kun sateisen kesän jälkeen syksy on nyt ihan kauneimmillaan, puutarhatyöt sujuvat ja samalla voi jo täysiä suunnitella seuraavaa kevättä.
Kaunista Syksyä!

26 kommenttia:

  1. Punarinnat tuntuuvat olevan kumman kesyjä. Sinnekkö aurinko on muuttanu. Täälon ollu viikon verran nii sumuusia päiviä, ettei oo meinannu päivät valieta ollenkaa. Sullaki hianot ruskapuskat ja myrkkylilijat. Niitei täälä pahemmi näy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Navettapiika, punarinnat ovat ihanan kesyjä. Muistan, kun olin Skotlannissa joku vuosi takaperin, niin siellä ne hyppelivät ihmisten keskellä pihalla. Silloin jo ihastuin noihin. Sittemmin meidän pihaan on niitä muuttanut useita. Mikä ilo!
      Viime viikko oli meillä ihanan aurinkoinen. No, eilen se muutti sitten meiltäkin johonkin muualle.

      Poista
  2. Ihanan aurinkoisia ja värikkäitä kuvia! Täällä on ollut pilvistä koko päivän, mutta silti hyvä ja kuiva puutarhakeli.
    Suloinen punarinta :)
    Kaunista syksyn jatkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparminttu, sitä aurinkoa ei nyt sitten riittänyt ihan viikonloppuun asti meilläkään. Mutta onneksi on kuivaa!
      Kuulaita päiviä teillepäin!

      Poista
  3. Oi, onpa todella kaunista! Ihana aurinko ja upeita värejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, täällä syksyn värit räiskyvät. Siellä Skotlannin saarilla taitaa olla ihan toisenlainen väripaletti. Kaunis sekin!

      Poista
  4. Niin paljon kauniita värejä. Voi kun tämä varikylläisyys kestäisi kaunan, mutta ikävä kyllä se vähitellen vähenee puiden tyhjentessä lahdistäänIhanaa syyssynnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummeli, osa noista värikkäistä lehdistä varisee jo maahan - harmi!
      Kuulaita syyskelejä sinne Pohjanmaalle!

      Poista
  5. Syksyn väri-iloittelu on tosi upeaa, luonto on hiljalleen saanut syysvärit ja onneksi ruska on kestänyt jo aika hyvän aikaa.

    Mullakin tuo syysmyrkkylilja oli valkoinen, ajattelin ensin värisekaannusta mutta kiitos kun viisasit, vaaleanpunainen väri siis palautuu :D

    Mukava kaveri sinulla oli pihahommissa. Mullakin oli talitintti kaverina, kun eilen kukkasipuleita istuttelin. Toivottavasti kätesi parantuu pian! Sipulikukkien istuttamiseen tarvitaan aika usein kyllä lapio, vallankin metsänpohjalle ja tuo unelmasi valkoisista narsisseista ja imarteista on kaunis, kuin sadusta!

    Mukavaa alkanutta lokakuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, joo värit palautuvat. Ovat matkanneet pimeässä paperipussissa. Aurinko palauttaa värit.
      Talitinttejä meilläkin alkaa taas kerääntyä puutarhaan. Missä ihmeessä ne olivatkaan loppukesän?
      Vaihdoin saunassa käteen pienen laastarin. Kyllä se tästä pian asettuu. Onneksi ei mitään isompaa. Pitäisi aina etukäteen osata valita oikeat työkalut. En sitten laiskuuttani enää lähtenyt pihalle hakemaan lapiota.
      Rakastuin metsäimarteisiin pari vuotta sitten. Ne ovat niin siroja ja kauniin vihreitä keväällä, kun metsä tuoksuu raikkaalle. Valkoiset narskut siellä väleissä ovat varmasti suloisia. Voi, kunpa ne sieltä nousisivat keväällä!

      Poista
  6. Kauniit syksyiset kuvat. Hieno kuva punarinnasta. - Mukavaa lokakuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli, syksy on maalannut puutarhan niin kauniin väriseksi. Mikäs tässä on kuvatessa.
      Aurinkoa Lokakuulle!

      Poista
  7. Puutarhasi on niin kaunis syksyisessä asussaan. Viime viikko oli todella hieno ja ulkona puuhaili mielellään. Minulla oli viime syksynä punarinta sipulinistutusseurana. Se oli ihmeen kesy ja rohkea ja juttelin sille, kuten sinäkin olet nyt tehnyt.
    Hyvä juttu, että taponlehti on kotiutunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Between, nuo punarinnat ovat sitten seurallisia, vilkkaita, rohkeita ja kauniita lintuja. Nautin niin siitä, kun niitä on alkanut pesiytyä meidän pihaan.
      Haaveilin pitkään taponlehdestä. Aikoinaan sisareni puutarhassa kasvoi runsaasti tuota kasvia. Se on kaunis ja rauhoittava. Noita pieniä matalia kasveja en ole saanut hankituksi sillä vauhdilla, kun olen niihin ihastunut. Suureen pihaan ensiksi suuret kasvit. Viimeinen silaus sitten noilla matalilla kaunottarilla.

      Poista
  8. Voi sinua kun istuttelet siellä kädet risoina sipuleja. Kaunis syksy teillä, ihanat värit ja kukkaset. Ja tuo Katviokin ehti kukkia! Myrkkyliljat on ylisöpöjä ruukuissa tai maassa. Mitä lajikkeita tilasit Hollannista, utelen?! Punarinnat ovat niin sieviä lintuja, kiva kun sinulla on sellainen kaverina. Tunnustan, että odottelen jo uutta kevättä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sametti Hortensia, kädet ovat paremmassa kunnossa. Sipulien istutus ei ole ollenkaan hassumpaa puuhaa minusta. Samalla tulee putsattua rikkaruohoja ja siirreltyä kasveja penkistä toiseen. Sillä tavalla se on luovaa puuhaa, kun samalla takaraivossa tikittää, miltä haluaa penkkiensä näyttävän seuraavana keväänä.
      Hollannista tilasin valkoisia koiranhampaita, punaisia kiurunkannuksia, kolmenlaisia pikkuiriksiä, valkoisia kevätkelloja, tummapikarililjaa, vaaleanpunaisia varjoliljoja, oransseja marskinliljoja, sata valkoista narskua, acuminata tulppuja, mustia tulppaaneita, punaisia tulppaaneja ja kahdenlaista oranssia tulppaania. Sitä ennen tuli vielä sipulilähetys Korpikankaalta. Hmm, tänä syksynä e ole laittanut maahan yhtään laukkaa - kummallista.

      Poista
  9. Ihania aurinkoisia kuvia! Ja paljon värejä, kuuluvat meidän syksyyn! Katvion kukkaset ovat kyllä kauniita, en ole nähnyt niitä koskaan livenä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirkku, syksyn värit ovat räiskyviä, mutta samalla lämpimiä. Luonnon viimeinen vahva ja värikäs näytös ennen kuin se kääriytyy hiljaisuuteen.
      Katvio on varjon kasvi. Sitä ei juuri erota varjopenkistä ennen kuin se alkaa kukkia.

      Poista
  10. Voi että, minä ihan unohdin katsastaa myrkkyliljavalikoiman ulkomaan tilausta tehdessäni, asia täytyy korjata ensi vuonna;)
    Ihania syyspäiviä sinulle!

    VastaaPoista
  11. Tämä viikko oli kaunis ja juuri se viikko kun oli joka ilta menoa kahdeksaan saakka, puutarhaan en ole ehtinyt yhtään ja se harmittaa. Kauniita syysvärejä, sorvarinpensas on upea.

    VastaaPoista
  12. Melkein kateeksi käy, ei täällä Tampereella tämä mennyt viikko ollut ainakaan aurinkoinen, lähinnä aamut sumuisia ja päivät pilvisiä ja märkyys viipyi koko päivän kasvustossa ja maassa.
    Kiitos nautin kuvistasi täydellä sydämellä ja se vähän lievitti omaa harmitustani.

    VastaaPoista
  13. Ihania aurinkoisia puutarhakuvia.
    Minulla alkoi juuri loma, ja ajattelin tällä viikolla hieman panostaa puutarhassa saksimiseen. Niin ja kukkasipulitkin odottavat istuttajaa. Sää vaan ei taida jatkossa olla kovin aurinkoinen ;)

    VastaaPoista
  14. Punarinnat ovat yllättävän rohkeita. Kerran minulla oli puutarhakaverina nuori punarinta, joka poseerasi oikein kauniisti kuviin.

    VastaaPoista
  15. Suloinen punarinta! Nämä aurinkoiset syyskuvasi saivat hyvälle mielelle. Täällä on viime viikonloppua lukuunottamatta ollut kovin sateista. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  16. Sipuleiden istutus on ihanaa myös siitä syystä, että saa kesän hiipuessa haaveilla uudesta keväästä... Kauniit syksyiset kuvat!

    VastaaPoista
  17. Ihana punarinta ja kauniita syyskuvia! :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista