Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


sunnuntai 7. elokuuta 2011

Sadonkorjuuta

Keittiöpuutarhan sato kypsyy. Kruunutilli odottelee rapujuhlia.
Kesäkurpitsat odottelevat poimijoita. Ensimmäiset on jo paistettu.
Salaattia saa hakea joka päivä ruokapöytään. Sannin tuomat tomaatit kypsyvät. Yrtit kasvavat.
Meillä on tänä vuonna kylvetty ihan pieni keittiöpuutarha. Meidän omiksi päivittäisiksi tarpeiksi.
Sen sijaan herukkapensaita meillä lienee lähes kaksikymmentä, joten säilöttävää riittää. Tänä vuonna saatiin oikein runsas sato.  MehuMaijaa on keitelty tyttären kanssa koko pyhäpäivä ulkogrillissä. Sitä ei tarvitse vahtia ulkona niin paljon kuin sisällä ja on vapaampaa poimia samaan aikaan kuin keittää mehua. Pähkäilimme tuon säilöntätekniikan kanssa. Olemme perinteisesti aiemmin pullottaneet mehut lasipulloihin, mutta jossakin vaiheessa ennen kevättä viimeisiin pulloihin on iskeytynyt hometta. Siitäkin huolimatta, että pulloja on pesty kylmässä vedessä ja sitten vielä pidelty kuumassa uunissa.
Nyt päätimme kokeillä jotakin muuta. Päätimme pakastaa osan mehuista muovipulloihin. Saa nähdä, miten homma toimii.
Mehusta tuli hyvää. Lopuksi vielä keitettiin kaffet ja syötiin jätskit mustaherukan kera ja hieman kinuskikastiketta kyytipojaksi.

13 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat! Minä sytyn tuleen tästä loppusuvesta.

  Mitä tuossa palkissa on 'tervetuloa'? Oletteko te siis joskus auki? Oliisn voinut laittaa kotimaan matkavinkkeihin, jos niin on.

  VastaaPoista
 2. Onko sulla tuota kuvaa Rakkaudesta Vironperään ilman tekstiä? Voisin puffata, jos haluat. Siis sun blogia.

  VastaaPoista
 3. Mitä herkkuja! Varmasti toimii hyvin noinkin mehun säilöminen. Mukavaa kuulla, että tomaatitkin "toimivat"!

  VastaaPoista
 4. Heips! Teillä näyttää olevan tänä vuonna hyvä herukkasato! Meidän pensaat eivät tuottaneet paljon mitään. Liekö syynä liian kuiva kesä. Mieluummin pakastan mehut, se on varmempi konsti kuin pullottaminen. Uskon, että onnistuitte! Mukavaa loppukesän aikaa ja satoisaa syksyä toivottelee mallamarja

  VastaaPoista
 5. Ihana sadonkorjuuaika! /Mimi

  VastaaPoista
 6. Leena, voit puffata! Tuo kuva kyllä löytyy ilman tekstiä.Pääasiassa meillä käy ryhmiä, mutta yksittäin pääsee ns. yleisökierrokselle tänä vuonna vielä seuraavina lauantaipäivinä: 13.8.;20.8.;10.9. ja 24.9.klo: 13.30-14.30.Ilmoittautuminen Lohjan matkailupalveluun. Lohjan Matkailupalvelukeskus
  puh. 044 369 1309
  tourist(a)lohja.fi

  VastaaPoista
 7. Hyvin toimii. Meillä on samanlaisia pulloja, isompia vain. Sekin etu pakastuksessa on, ettei tarvitsa laittaa niin paljon sokeria.
  ps. sinisten vuorikaunokeiden siement olen kerännyt talteen. Lähipäinä yritän saada ne kärsämöt ruukkuihin. :)

  VastaaPoista
 8. Sanni tomaatit toimivat. Cuore di Blup kasvaa nopeammin ja alkaa olla jo mitoissa, mutta vielä vihreä. Keltainen päärynämalli on hitaampi. Ovat minulla ulkona. En pidä kasvihuoneessa, koska en enää kesällä ole päivittäin kastelemassa.

  Mallamarja, meilläkin sateita on tullut niukasti, mutta ehkä savimaa sopii herukoille. Ihanaa loppukesää sinulle!

  Mimi, sadonkorjuuaika on ihana. Taas saa todistaa siementen ihmettä.

  VastaaPoista
 9. Onpa runsas herukkasato!

  Saa minut taas toivomaan isompaa puutarhaa, niin voisi olla paljon marjapensaita. Vai söisiköhän minulla linnut kaiken, kun en hennoisi ajaa lintuja pois:)

  VastaaPoista
 10. Tuija, tänään purkitan sulle ne valkolilat vuorikaunokit. Koska saa lähettää? Onko niiden hyvä oleentua vähän ensin ennen lähetystä? Onko sulla vielä taimiruuhkaa?

  Sussi, meillä on valtavasti lintuja tontilla ja tontti on iso. Lintuja en koskaan aja pois enkä herukoita suojaa mitenkään. Karviaisissa on muoviverkot supikoiria varten. Ne rakastavat karviaisia. Kaikki suojan yli tulevast oksat on jo putsattu marjoista.

  VastaaPoista
 11. Ihanaa lähiruokaa:)))Hyvä idea tuo ulkogrillissä mehun keittäminen, täytyy kokeilla niin saa samalla kerätä marjoja:)

  VastaaPoista
 12. Täälläkin salaattia syöty pitkin kesää suoraan pellosta niin, että jäniksenkorvat varmaan kasvavat kohta päähän. Viime viikolla vaihdettiin kaaliin :D, siis salaattiainekset, ei korvat.
  Mehumaija kannataa kantaa ulos ja keitellä siellä . Viimevuotisiakin mehuja on vielä meillä kellarin kätköissä joten ehkä emme hirveän paljon hamstraa niitä tänä vuonna.

  VastaaPoista
 13. Mammeli, ulkogrilli on ihan ykkösjuttu. Vuosi sitten täytin suurta lasipulloa, joka hajosi. Onneksi oltiin ulkona.

  Markka, kaalia ei ole meillä tänä vuonna. Meillä on kaikki viimevuotiset mehut juotu jo aika päiviä. Uudetkin tuntuvat katoavan parempiin suihin.

  VastaaPoista