Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Damanhurissa Italiassa


Terveisiä Pohjois-Italiasta, Damanhurin ekoyhteisöstä!
Kuva on Damjlista, Damanhurin keskuksesta, vierastalosta ja turistien vastaanotosta.
Tämän paikan on perustanut italialainen Oberto Airaudi, Falco, ystävineen vuonna 1975. He unelmoivat paremmasta maailmasta, missä vallitsee hyvyys ja myönteinen ilmapiiri, luovuus kukoistaa ja ihmiset tekevät yhteistyötä panemalla käytäntöön itseään kiinnostavia asioita.
He käynnistivät projektin rakentamalla Piemontin alpeille luolaston. Luolastossa sijaisee temppeleitä, jotka on omistettu kehittyvälle ihmiskunnalle.


Damanhurissa asutaan taloissa, joissa asuu noin 20 ihmistä muodostaen nukleon, joka on sosiaalisen rakenteen perusyksikkö. Nämä eivät ole sementoituja vaan elävät jatkuvassa muutoksessa ihmisten mielenkiinnon mukaan.
Tällä hetkellä pelkästään yhteisössä työtä tekeviä asukkaita on n. 500 ja osa-aikaiset mukaan lukien noin 1000 asukasta.


Kouluun mennään sisälle tästä ovesta. Oppilaita on tällä hetkellä 70.
Koulun lisäksi heillä on oma kauppa, raha (Credito), terveydenhoito, taide ja arkkitehtuuri.
Yhteiset alueet on hyvin hoidettu ja täynnä kauniita yksityiskohtia.


Tavoitteena on täydellinen omavaraisuus. Talojen katolta löytää aurinkopaneelit ja maalämpö myös hyödynnetään. Talot rakennetaan ekologisesti ja samalla käytetään uusinta teknologiaa.
Ruoan tuotantoon on erikoistunut Prima Stalla -niminen nukleo. Sinne on tänä syksynä muuttanut ympäri maailmaa intoa kihiseviä nuoria ihmisiä, jotka tutkivat ja kokeilevat erilaisia tapoja kasvattaa ruokaa samalla sekä ekologisesti että tehokkaasti. Suurin osa heistä käy töissä yhteisön ulkopuolella, mutta käyttää kaiken vapaa-ajan maatilaa rakentaen.
Prima Stallaan kuuluu myös suuri navetallinen piedmontilaisia lehmiä.


Yhteisöön kuuluu ryhmä, joka hoitaa luolaston päällä kasvavaa metsää. He ovat rakentaneet metsään asuinaloja puihin. Talot on rakennettu alustalle ja nostettu muutaman metrin korkeuteen puihin. Rakentava ryhmä asui puissa yhdeksän vuotta ja yksi vauva syntyi puuasuntoon kätilön avustamana.


Ryhmä tutkii puita ja kasveja. Osallistuimme kasvien konserttiin. Konserttia pitävät tässä syklaamit. He kehittivät kojeen, jonka anturit poimivat muutoksia sähköisistä virtauksista. Musiikki kehittyi taidokkaammaksi sen jälkeen kun kasveille oli soitettu Mozartia.


Damanhurilaiset itse sanovat, että heidän yhteisöllisyytensä toimii siksi, että lähtökohtana ei ole oman hyödyn tavoitteleminen vaan yhteisön palveleminen.
Jokainen osallistuu luolaston temppelien rakentamiseen joko ihan fyysisesti työtä tehden tai maksamalla tuloistaan 25% tähän projektiin. Tähän mennessä on rakennettu 10% suunnitellusta, joten työ jatkuu.

13 kommenttia:

 1. Onpa omanlaisensä yhteisö tämäkin!<3333

  Hyvää marraskuun toista viikkoa, Irene!:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, juu, on tämä todella erikoinen. Harkitsin, että voisin asua siellä vaikka osa-aikaisesti. Mene ja tiedä! Katsotaan!
   Italian kieli kuulostaa musiikilta korvissani. Kieltä voisi ainakin ryhtyä opiskelemaan.

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoinen juttu. Tuosta yhteisöstä en ole kuullutkaan, vaikka joistakuista olen jonkin verran.
  Pitääpä mennä huomenna kuuntelemaan jos omat syklaamini osaavat pitää konserttia, niissä on vielä muutama kukka ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, maailma on täynnä monenlaista ihmettä - mielenkiintoista!
   Jos viet syklaamisi musisoivien Damanhurin syklaamien viereen, omat syklaamisikin alkavat musisoimaan - kuuulemma!

   Poista
 3. Voi hämmästyksen ihmetys ! Siis tämmönenkin paikka on oikeasti olemassa. Justiinsa eilen sanoin perheessäni, etten usko pahaan, uskon vain hyvään ja minulle naurettiin, että onpa se mamma taas yltiöoptimistinen ja sinisilmäinen. No sittenpähän olen. Muutan tuonne Italiaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, muutetaan yhdessä!
   Siellä on mukavaa!
   Käy nyt ainakin tutustumassa. Kaunistakin siellä on.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen kohde ja elämäntapa yhtisöllä. Hyvä ajatus toiminnassaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, oli todella mielenkiintoinen. Enkä päässyt tutustumaan kuin ihan vaan pinnallisesti. Olin vaan kolme päivää siellä.

   Poista
 5. Onpas jännä yhteisö. Hienoja maalauksia. Erityisesti pidän tuosta puumaalauksesta ulko-oven ympärillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, juu on jännä yhteisö. Tykkäävät siellä koristella kaiken kauniiksi. Asuintalot maalataan yleensä täyteen kasveja ja eläimiä. Minäkin pidän puumaalauksesta. Lapset astuvat puun lävitse kouluun. Miten ihanaa!

   Poista
 6. Mielenkiintoinen paikka! Tälläisista paikoista lukiessa tai kuullessa tulee tunne, että ihmiskunnalla on vielä toivoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, ihmiskunnalla on toivoa. Kun vierailee näissä ekoyhteisöissä, niin tulee hyvälle mielelle.
   Sinunkin kannattaisi käydä!

   Poista
 7. Irene, haapapuut vasta konsertoivatkin eli jatkan siitä, mihin äsken lopetin kanssasi. On ihanaa nukahtaa haapojen havinaan.

  Hyvin kiinnostavaa ja erikoista.

  Olen kolme kertaa aloittanut italian kurssin, mutta ei se oikein...Alku on kovasti helppoa, mutta sitten...Olen ehkä enempi germaanisten kielten oppija. Jos kieli kiinnostaa, aloita ihmeessä ja ota miehesikin mukaan. Me opiskelimme R:n kanssa italiaa yhdessä, sillä silloin oli 'uhkana' muutto Decenzanoon.

  VastaaPoista