Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


tiistai 13. elokuuta 2013

Hyvästit keskikesälle


Kuumin hellekausi on nyt ohitse ja siirrymme elokuun runsauteen. Puutarhassa lämmin keltainen väri alkaa taas saada tilaa.


Mustilan hortensiat valaisevat pähkinälehdon pergolaa.


Sadetta on saatu taas Lohjallakin normaaliin tapaan. Kun kastelun kimpussa ei enää tarvitse ahkeroida, niin olen aloittanut tekemän kasvien siirtoja. Tässä on menossa atsalea vähän suotuisampaan paikkaan. Kaivoin kyytiin vanhan männyn kannon juurelta hyvältä tuoksuvaa oivallista kasvualustaa rodoille ja muille happaman maan kasveille.


Eilen ajoin Turkuun Kauppilan alennusmyyntiin. Ostin atsalealleni kaveriksi toisen Ruususen unen, kelta-alppiruusu Kainon ja ensimmäisen leveälehtikalmiani. Istutin ne kaikki hiljentymishuoneeseen kuusten ja terijoensalavan katveeseen. Niille nurkille huomenna pääsee myös pari sulkavaleangervoa, kilpiangervo ja mustakukkainen japaninkurjenmiekka. Lilat värimintut kotiutan yläpihalle.


Aviomiehen lomat loppuivat. Hänestä on tänä kesänä kuoriutunut ulkoilmaihminen. Yläkuvassa on hänen tekemäänsä tilataidetta. Alapihalla oli jyrkkä nurmirinne, mitä ei pystynyt leikkaamaan ruohonleikkurilla. Mies ratkaisi asian loiventamalla rinteen ja kivettämällä sen. Hän on sorannut käytäviä uudestaan ja muistanut kattaa ainakin osan kankailla. Sitä on kulunutkin lähes rulla tänä kesänä. Valaisimien alusetkin hän kivesi uudelleen. Kyllä tässä on puutarhurilla ihan kissanpäivät.


22 kommenttia:

 1. Ihana mies! Upea tuo kivirinne. Minäkin kävin sunnuntaina Kauppilassa, ja mukaan tarttui ale-väriminttu :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, mies on ihana. Olen iloinen hänen uusimmasta tilataideteoksestaan. Hänkin saa noita puuskia. Yhtäkkiä intoutuu tekemään jotakin ja sen pitää valmistua lähes samalla hetkellä. Toivottavasti mahdollisimman paljon tykötarpeita on tuolloin tontilla.
   Olin ensimmäistä kertaa Kauppilassa. Hieno paikka ja paljon kasveja. Aina taimistolta jotakin mukaan lähtee. Nyt alkaa olla taas jo hyvät istutuskelit.

   Poista
 2. Ihanaa kun molemmat tykkää tehdä piha hommia, kaksin aina kaunihimpi <3 Nyt ne alet sitten alkaa ja pian saadaan myös jo piilotella sipuleitakin, kevään kukinnasta haaveillen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, nyt on mukavaa, kun on kaveri pihalla. Aiemmin miestä ei niin kovin innostanut pihahommat, mutta onneksi ihmiset voivat myös muuttua.
   Nyt kelpaa ostella taas, kun alet alkoivat. Joka tapauksessa kannan suurimman osan tuloistani taimitarhoihin, miksi en siis aleaikaan. Näin saa suurelle pihalle paljon kasveja.

   Poista
 3. Taitaa tuossa puutarhassa riittää puuhaa vaikka vähän useammallekin tekijälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. D-malli, tekijöitä mahtuisi kyllä puutarhaan useampikin. Olen niin iloinen, kun sain miehen kaveriksi.

   Poista
 4. mukavaa touhua! mutta kyllä se alkaa kesä olla kukkien osalta vaan kohta ohi ...
  ihanat lamput :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riikka, en suostu vielä sanomaan hyvästejä kesälle.
   Lamput on käytännölliset. Ne syttyvät itsekseen kun tulee hämärä. Talvella ei pääse ajamaan alapihalle, niin on kiva, kun näkee kävellä polkua pitkin kotiin.

   Poista
 5. Kauppilassa ale? Tässä olikin suunnitelmissa matka Turkuun:)

  Mustilan hortensia on yksi suosikkejani, sen kukinta kestää todella pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, kaikki rodot ja jouluuusut on alennettu. Sen lisäksi paljon hyviä alennuksia. Oli siellä yhden ja kahden euron rullakkokin.
   Taidat taas muutenkin mennä ihailemaan Ruissaloa, niin matkanvarrella....

   Mustilan hortensiani on aikoinaan ostettu alesta. Minusta kyllä kaikki hortensiat kukkivat pitkään. Köynnöshortensiani on nyt kukkinut jo koko kesän.

   Poista
 6. Tunnelmallisen näköinen tuo pergolakuva. Olen tykästynyt viime vuosina kovasti sekä Mustilan hortensiaan että kuutamohortensiaan. Lilan väristä väriminttua olen suunnitellut vaihtavani jossain vaiheessa kirkkaan punaisen tilalle, kun se jotenkin hyppii niin silmille, vaikka kaunis onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konnadonna, en ole pitkään aikaa tainnut kuvaillakaan tuolla pergolan suunnalla.
   Esoossa minulla kukki valtavasti aikoinaan kuutamohortensia ja se kasvoi valtavaksi. Täällä en ole onnistunut oikein hyvin. Pallohortensiat kyllä kukkivat nyt kauniisti ja köynnösjhortensia.
   Värimintut ovat ihania, koska ne leviävät niin nopeasti ja kukkivat pitkään elokuussa. Minun kukkapenkkini ovat niin suuria, että haluan joko valtavan suuria kasveja tai sitten runsaasti leviäviä.

   Poista
 7. Onnittelut, Irene, ei tarvitse enää raataa yksin:)
  Kiitos postauksesta, ja hyvää loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, kaksin on mukaavampi puuhailla. Mielestäni minä en raada. Teen sellaista, mistä pidän ja tulen hyvälle tuulelle. Puolet puutarhastani on aina rikkaruohon vallassa. En putsaa jos ei huvita. Mutta yleensä pidän noista hommista.
   Olen työskennellyt niin pitkään virkamiestöissä, joissa ei niin näy työn jälkeä. Puutarhassa näkyy heti ja siksi se on palkitsevaa.

   Poista
 8. Mukavaa, että mieskin innostui puutarhanhoidosta...:)
  Hieno on saanut aikaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, minustakin on mukavaa kun on kaveri vaikka taidammekin vähän eri hommiin tarttua tuolla pihalla. Ei kannata liikaa mennä neuvomaan.

   Poista
 9. Olen ihastunut kovasti tänä vuonna punaiseen väriminttuuni, tuo violetti näyttää myös kivalta. Toivottavasti loppukesä on tänä vuonna yhtä ihana, kuin alku- ja keskikesäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraheinä, noita väriminttuja on sitten monenvärisiä. Sinun on kait tummanpunainen. Minulla kasvaa vaaleanpunainen alapihalla ja pidän siitä kovasti.
   Luulen, että kesä jatkuu jälleen mukavan lämpimissä keleissä, kun nyt sateitakin saatiin oikein urakalla.

   Poista
 10. Kypsymistä on havaittavissa. Miten ihastuttava puutarhasi onkaan, nuo edellisen postauksen salkoruusut ovat aivan sykähdyttävän kauniita, niitä haluan ensi vuonna. Ne tosin olisi kai pitänyt jo kylvää? Sinulla on ahkera puutarha-apuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, elokuussa kaikki kypsyy ihanasti puutarhassa. Salkoruusut ovat suuria ja näyttäviä kasveja ja kauniita. Kylvämisestä en tiedä, kun nyt muutaman viimeisen vuoden aikana olen aina jostakin edullisesti jonkun salkoruusun taimen hommannut. Nyt toin Kauppilasta kaksi violettia. Olivat nekin alennuksessa.

   Poista
 11. Tarkoitus täälläkin olisi lisätä atsaleaa, mutta taidan laittaa vasta keväällä, että saan just samaa oranssia.

  Ihanan suuri mustilanhortensia! Saanut riittävästi aurinkoa. Minulla on tuo hortensia pilvikirsikan varjossa j0ten...

  Kallionauhuksesi sopivat hyvin talon seinän viereiseen kukkapenkkiin ja antavat siinä 'aurinkoa' pilvisinäkin päivinä.

  VastaaPoista
 12. Leena, nuo värisävyt on tärkeitä. Atsaleat ovat upeita kevätkukkijoita.
  Hortensiatkin pitävät auringosta vaikka usein niitä pidetään varjon kasveina.
  Kallionauhuksia löytyy talon molemmilta puolilta. Ne keräävät runsaasti perhosia ja pörriäisiä.

  VastaaPoista