Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Hapatusopissa


Sunnuntaipäivä opiskeltiin hapatusta Lohjan Marttalassa. Lähiruokayhdistys järjesti päivän. Kasvisruokaosaaja Ritva Haapanen opasti meitä kädestä pitäen hapattamisen saloihin.
Hapattaminen on todella vanha ruoansäilöntämenetelmä. Itäisessä naapurimaassa on hapankaalia syöty varmaan joka taloudessa. Itsekin pidän siitä. C-vitamiini säilyy hyvin kasviksissa ja hapatetut vihannekset ovat ystävällisiä vatsalle.
Noviisille suositellaan aloittamaan kaalista. Pilkoin, hakkasin  ja survoin kaalia ämpärillisen. Tarjoilisin sitä puuhaa myös miehille. On voimia vaativa laji. Onnellisena nyt voin odottaa muutaman viikon se tekeytymistä.
Nämä vähän osaavammat siskot, kuten kuvassa Anne Uotila ja Riitta Kapanen, hapattivat muita vihanneksia: porkkanoita, kukkakaalia, parsakaalia, paprikaa, ruusukaalia, sipulia, valkosipulia jne. Tosin se näytti helpommalta, kun ei tarvinnut survoa. Vihannesten päälle vaan kaadettiin suolavettä ja molkosania.
Ritva kertoi, että sieniäkin voidaan hapattaa vihannesten kanssa. Taidankin käydä poimimassa rouskut talteen. Nyt uskallan yksin omassa keittiössäkin ryhtyä noihin puuhiin.

8 kommenttia:

 1. Saksassa R. nauttii aina kun mahdollista Sauerkrautia eli hapankaalia. Hän pitää siitä kovasti eli saisikin oppia sitä itse tekemään;) On kuulemma tosi terveellistä, olen lukenut useista lähteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, suosittelen lämpimästi R:lle tätä puuhaa. Miehiltä se sujuu näppärämmin. Tosin hygienian kanssa siinä on oltava tosi tarkka. Kaikki työvälineet on desinfioitava kuumalla vedellä. Ja kumihanskat käteen. Mutta sitten onkin aika ammattimainen olo.
   Luulen, että sinäkin tykästyisit siihen. Sitä voi lisäillä keittoihin ja tehdä vaikka kiusausta.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Hannele, se onkin todella vanha tapa säilöä. Sen lisäksi edullinen. Kannattaisi nyt ottaa näitä vanhoja hyväksi havaittuja menetelmiä taas käyttöön.

   Poista
 3. Hapaankaalia on tullut syötyä useasti, mutta en tiennyt, että niin monia vihanneksi voi hapattaa.

  Sienistä tulee varmasti hyviä.

  VastaaPoista
 4. Sussi, en tiennyt minäkää ennen kurssia. Matkassani kursille mukanani oli pelkkää kaalia.

  VastaaPoista
 5. Hapankaalia olen tehnyt kymmeniä kertoja:)
  Mieheni pitää kovasti siitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, olisin voinut varma siitä, että tuo taito on hyppysissäsi itäsuomalaisena aktiivisena naisena!

   Poista