Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


tiistai 5. marraskuuta 2013

Kuninkaallisessa Sofierossa


Naapurimaamme kuninkaallisista sai aikoinaan katsella kuvia aikakauslehdistä, jotka oli otettu Sofierossa. Se oli heidän kesänviettopaikkansa. Nykyisin paikka on auki turisteille ravintoloinoeen ja kahviloineen. Nämä olivat kuitenkin jo suljettuina, kun lokakuun automatkallamme löysimme perille. Paikka sijaitsee meren rannalla lähellä Helsingborgia.


Päärakennuksen ja rannan välisellä alueella on valtavat korkeuserot. Siellä sai kipittää portaita jos toisiakin. Onneksi ei ollut kesähelteitä, joten se tuntui ainoastaan piristävältä autossa istumisen jälkeen.


Laakson pohjalla virtaa puro. Puistossa on myös kaunis lampi.
Laakson rinteillä kasvaa valtavat rhododendron kasvustot. Ne värittävät laakson reunat varmasti upeasti keväisin.


Syksyn ruskan aikaan puistossa on myös värikästä.


Puistossa on vanhoja harvinaisia puita kuten tämä kiinalainen punapuu.


Puutarhassa on myös tasainen alue, josta löytyy tarkasti leikattua marjakuusiaitaa ja muita rakenteita.


Tässä istutusryhmässä on muotoon leikattuja puksipuita, valkeita sormustinkukkia ja mirrinminttua.


En tunnista näitä keltaisia kukkia, jotka vielä lokakuun lopullakin näyttävät niin viehkeiltä. Näitä oli myös joissakin valtavissa istutusruukuissa.


Puistossa on erityisen kaunis käveltävä spiraali. Kivien joukkoon on veistetty myös leijonia, rottia ja tarina.


Sofierossa on otettu lasten tarpeet myös mukavasti huomioon ja lapsille on ihan oma puutarhan kolkkansa. Alue on aidattu pylväillä, joiden päältä löytyy sekä kruunuja että sammakoita. 


Alueen keskellä vartioi lohikäärme omaa munaansa.


Syystöitä tehtiin täälläkin ja dahlioita siirretään tässä suojaan.


18 kommenttia:

 1. Kiitos tästä matkasta...ihanaa, kun pääsee näin kuvien välityksellä ihastelemaan paikkoja, joissa itse ei ole käynyt...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, ole hyvä!
   Minusta on mukavaaa esitellä paikkoja joissa olen vieraillut. Sitten voi jokainen itse arvioida, kannattaako sinne lähteä.

   Poista
 2. Hieno puutarha syysväreineen; kiitos Irene:)
  Tuota puutarhaa harvemmat suomalaiset ovat käyneet katsomassa, luulisin.

  Kaunista viikkoa sinulle, Irene. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, puutarha on kaunis varmasti myös keväällä ja kesällä.
   Puutarha on etelässä Skänessa, johon on enempi matkaa ja se on yleisölle ollut auki niin vähän aikaa vasta. No, aika on tietysti suhteelista, mutta ainakin Lundin kasvitieteeliseen verrattuna..

   Poista
 3. Onnistuneesti näyttävät yhdistäneen taidetta, vapaita muotoja ja muotoon leikkaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, kyllä puutarha tai oikeammin sanottuna ehkä puisto on erittäin onnistuneesti rakennettu, jossa eri elementit vuorottelevat harmonisesti. Ja vielä kaikki vuodenajat on otettu huomioon.

   Poista
 4. Upean näköistä! Syksyisillä puutarhakierroksilla näkee erilaisia asioita kuin kesällä, paljaudesta huolimatta kaikki on kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, se on totta. Jos puutarhassa on muotoon leikattuja tai rakennettuja elementtejä niin ne tulevat kauniisti esiin. Kesällä niitä ei niin helposti huomaa.

   Poista
 5. Todella kaunista<3 Ja miten mukavaa olisikin joskus reissata myös syksyllä tai oikein aikaisin keväästä, sopivan viileää ja rauhallista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, turistikauden ulkopuolella on niin rauhallista. Ei tarvitse jonotella lippuluukuilla. Tännekin pääsi ihan ilmaiseksi, koska puutarhassa ei ollut mitään toimintaa enää.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Marjamatilda, ole hyvä!
   On mukavaa katsella kuvia kauniista puutarhoista omassa olohuoneessa eikä tarvitse rasittua matkasta. Itsekin pidän siitä. Tosin välillä on vaihtelua pistäytyä tontin ulkopuolellakin.

   Poista
 7. Olipa kiinnostavaa. En ole its esiellä ikinä käynyt.

  VastaaPoista
 8. Titte, olisin luullut, että olet kolunnut kaikki mielekiintoiset paikat Skånessa - myös tämän.

  VastaaPoista
 9. Blogissani odottaa sinua haaste:)

  VastaaPoista
 10. Voi kun kiva kuvaretki! Kävin Sofierossa joskus yli kymmenen vuotta sitten alkukesällä, olisipa kiva käydä näin syksyllä! Nuo keltaiset tunnistamattomat ovat ruostekukkia, niitä on oranssin lisäksi tuon värisiä. Ne ovat siinä ja siinä talvenkestäviä Suomessa, minullahan ne talvehtivat viime talven yli. Seuraavaksi hankin noita keltaisia ja kokeilen niillä kestävätkö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, en olisi niitä ruostekukiksi tunnistanut. Muistelen, että ne ovat punaisia. Joskus niitä istutinkin, mutta eivät millään meinanneet nousta. Istutinko liian syvälle vai kastelinko liian vähän?

   Poista