Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Purppuraluppio, Sanguisorba metziesii


Purppuraluppioni on kasvanut aikuiseksi tänä kesänä ja kukkii purppuraisena pusikkona. Se on saavuttanut jo metrin mitan.


Kun toissa syksynä istutin pienen pienet taimet kukkapenkkiin, laitoin varmuuden vuoksi valkoisen muovisen nimilapun viereen. Ajattelin, että löydän ne helpommin sitten keväällä ilman suurennuslasia kukkapenkistä. Viime kesän ne kasvoivat vaan lehtiä - kauniita tumman vihreitä pihlajan lehtien mallisia. Ihan kauniita ne olivat niinkin.


Mutta kyllä minä näistä kukinnoista nautin. Ensin ne ovat pieniä tumman punaisia pallukoita ja sitten ne alkavat kasvaa pituutta ja lopuksi pörhistyvät  kasvattamalla vaaleata nukkaa pinnalleen.


Punaluppio sopii erittäin hyvin valkoisen myskimalvan kaveriksi. Olen itse aivan hullaantunut tähän raikkaaseen väriyhdistelmään. Se on ihan pistämätön.


Koska eletään parasta pioniaikaa, on myös tänään yhden kaunottaren päästävä esille. Tämän missin vuoro oli nyt viikon alussa.

10 kommenttia:

 1. Voi kun nuo luppiot ovat niin ihania. Kävin itsekin juuri kuvaamassa viime kesänä meille rantautuneita lännenluppioita Sanguisorba menziesii (Lännenluppio). Etiketissä luki näköjään aivan sama tieteellinen nimi kuin sulla, mutta suomennos oli lännenluppio. Kiinnostavaa =) Kumpikohan meillä nyt sitten onkaan? Pitääpä laittaa postaukseen kuvia niin näet. Mutta meillä tuo kukkatähkä ei ole noin pitkä eikä kasvikaan ole kuin ehkä 60cm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jori, ostin siemenet Joyseedsiltä. He ovat kääntäneet tämän purppuraluppioksi.
   Nuo on istutettu pihan parhaaseen kukkapenkkiin, että kasvuvoimaa riittää. Lie vaikka olisivat ihan samoja kasveja?!

   Poista
  2. Tuo onkin uusi siemenpaikka, kiitos vinkistä. Pitää käydä katsahtamassa siementarjonta. Juu olen välillä huomannut tuon saman, että noissa nimissä on hitusen hajontaa =) Veikkaan kanssa, että ovat samaa sorttia =)

   Poista
 2. Kauniit yhdessä <3 Luppiot ovat olleet jo tovin pakko saada -listalla, katsotaan koska ne päätyvät puutarhaan asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina, joku päivä noita luppioita on varmasti sinunkin pihallasi. Niillä on vähän erilaisia kukintoja, mutta lehdistö on kaikilla kaunis.

   Poista
 3. Onpas erityisen kaunis luppio! Minulle tämä kasvilaji oli ihan tuntematon viime kesään asti. Silloin sain Vakkataimessa käydessäni talon isännältä kokeiltavaksi jotakin valkokukkaista luppiota, mutten millään jaksa muista tarkempaa nimeä. Hyvin on kasvanut, muttei kuki vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konnadonna, luulen, että näitä luppioita ei oikein hyvin tunneta vielä Suomessa, mutta pikkuhiljaa näillekin löytyy oma ihailijakuntansa.
   Luulen, että luppiosi kukkii ensi vuonna.

   Poista
 4. Punaluppio on jännä, ja todellakin kaäy hyvin valkoisen kanssa :)

  VastaaPoista