Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


lauantai 9. tammikuuta 2016

Vankkarakenteisia perennoja


Talvi on näyttänyt tänään kauneimmat kasvonsa. Pakkasta oli enää lempeät kymmenen astetta raa'an jäisen kelin jälkeen. Aurinko on paistanut ja suuria pehmoisia haituvia on laskeutunut hiljalleen pihalle. Ihan oli pakko päästä vähän kolaamaan pihaa puuterilumesta.
Kylmillä ilmoilla olen oleskellut sisätiloissa, mutta onneksi löytänyt Floratuben. Ihan omaan tahtiin ja itselle sopivaan aikaan olen voinut näppärästi opiskella puutarha-asioita. Olenko minäkin nyt 'tubettaja'!

Olen löytänyt Floratubesta Piet Oudolfin  - tuon hämmästyttävän hollantilaisen puutarhasuunnittelijan. Hän käyttää suunnittelussaan paljon heiniä, jotka osin varmasti hänen ansiostaan, ovat nykyisin lisänneet suosiotaan. Toinen asia, jonka häneltä opin, on hänen tapansa käyttää vahvarakenteisia perennoja. Kukinnan jälkeen ne säilyttävät muotonsa pitkälle syksyyn ja lähes kevääseen saakka. Löysin lumenluonnin ohessa pihastani muutaman tällaisen kasvin.


Tässä on suuri rakkauteni lehtoängelmä. Se on edelleen kaunis ja säilyttänyt rakenteensa hyvin. Se on suurikokoinen ja helppohoitoinen perenna. Olen kasvattanut sen siemenestä asti. Se siementää, mutta se ei kuitenkaan leviä riesaksi asti. Lehtoängelmän metristen sirojen varsien päässä on alkukesästä violetteja ja valkoisia pilviä. Koska se lähtee vahvaan kasvuun jo heti keväällä, sen olemuksesta ja muodosta saa nauttia lähes koko vuoden.


Elokuussa, kun pilvet ovat jo haihtuneen ängelmästä, se näyttää todella keveältä ja läpikuultavan eteeriseltä.


Löytyi sieltä pihalta muutakin, kuten näitä tarhaväriminttuja.


Vielä vähän aikaa sitten ne näyttivät tältä:


Kesäkuvista ne tunnistaa helpoimmin.


Todellisen vahvan ja jännittävän rakenteen omaa  mukulapaloyrtti. Sen tunnistaa helposti talvella bonsaimaisesta rakenteestaan.
 

Ruotsinkieliset kutsuvat kasvia punaiseksi leijonanhännäksi. Se kukkii heinäkuussa kauniin punaisin kukin. Tätä jäykkävartista kasvia hämmästelin alkukesästä kukkapenkissäni, mutta sittemmin ihastuin ja nyt niitä on kasvamassa lisää navetanrinteen kukkapenkissäkin. Kukkavartta saa odotella pari vuotta.


Pitkin pituuttaan kukkapenkkiin ovat kaatuneet keijunkukkien kukinnot. Ne eivät erotu rotevuutensa tai pituutensa puolesta, mutta aurinko sädehtii herkkien kukintojen lumihiutalekuorrutuksessa.


Heinäkuun lopulla kukinnot näyttivät aika heinämäisiltä maksaruohon ja purppuraluppion takana.


Kasvin tunnistaa kaunismuotoisista ja erikoisen värisistä lehdistä.


Luulenpa, että punahatuista on tullut monen puutarhaharrastajan yksi lempikukista. Se on vankkavartinen ja siitä on jalostettu monen väristä ja hieman erimuotoisenkin kukinnon omaavaa lajiketta. Se koristaa syksyistä perennapenkkiä pitkään.


Pari kuukautta sitten terälehdet olivat vielä kukissa jäljellä.


Syyskuussa 'White Swanit' olivat hehkeimmillään.


Tähkäverbenat näkyvät kauas talvipenkissäni. Ne tunnistaa hyvin huiskilotähkistään.


Lähes metrin mittaiset tähkäverbenat ovat suosittujen jättiverbenoiden serkkuja, mutta selviävät hoidotta talvista.


Tähkäverbenoita on violetteja ja valkoisia.  Tämä on 'Rosea'-lajiketta. Se ilmeisesti siementää, koska se on kasvanut jo muutaman vuoden kukkapenkissäni. Jättiverbenoiden juurakot täytyy kaivaa talveksi sisään tai sitten kylvää joka helmikuu uudestaan. Serkukset sopivat kivasti keskenään penkkiin.

28 kommenttia:

 1. Tähkäverbenat leviävät ainakin meillä todella reippaasti siemenistä. Tutustuin Oudolfin puutarhafilosofiaan ensimmäistä kertaa loppuvuodesta, kun hankin yhden hänen kirjoittamansa perennakirjan. Oudolfille tuntuu nimenomaan olevan tärkeää se, että kasvi näyttäisi hyvältä ihan läpi vuoden. Sinulla olikin tässä monta kivaa kuvaa erilaisista talventörröttäjistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KesäKukka, tähkäverbenat leviävät siemenistä, mutta meillä ainakaan eivät mitenkään ylettömästi niinkuin vaikka sormustinkukat.
   Sinä siis tunnet tämän puutarhasuunnittelijan ja hänen näkemyksensä. Yritin tässä vähän nähdä asioita puutarhassani hänen silmin.

   Poista
 2. Piti vielä tulla sanomaan, että *k i i t o s* kun mainitsit tuon Floratuben! Sivistyksessäni on ollut iso aukko! Menin samantien ihailemaan videolta Oudolfin puutarhatyyliä. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KesäKukka, ole hyvä vaan! Itse sain tiedon tästä Floratubesta Minnalta Mamas Gardenin bloggaajalta. Näin se tieto kulkee!

   Poista
 3. Talventörröttäjät on hauskoja. Siellä näyttää olevan luntakin ihan kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, meillä on tullut tänään taas lunta vähän lisää. Ei meilläkään lunta vielä paljoa ole, mutta ihan mukavasti, kun noita pakkasiakin on ollut.

   Poista
 4. Lehtoänglmästä voisi tulla oma suosikkini: Siinä on kaikki kaunista ja pidän tuosta, miten se kuin vain kaunistuu varsinaisen kukinnan jälkeen eli se 'keveä eteerisyys.'

  Meillä ei ole lunta...tämä on niin väärin.

  Kaunista viikonloppua<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, lehtoängelmä sopii varmaan hyvin sinne teidän lehtoonne.
   Harmi ettei teillä ole vielä lunta, kun te osaatte sitä niin arvostaa. Mutta kyllä sinnekin vielä ehtii tuprutella. Tiistaiksi ainakin on luvattu lisää.
   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 5. Tällaisena vähälumisena talvena (ainakin tähän saakka) törröttäjistä pääsee nauttimaan. Yleensä meillä ainakin ne jäävät hyvin pian lumikuorman alle.
  Kiva idea kuvata kasveja myös niiden talvisessa olomuodossa. Kauneutta on niin monenlaista, eikä talvinen kauneus ole laisinkaan vähäarvoisempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, vielä pystyy törröttäjistä nauttimaan. En tiedä, pystyykö enää seuraavan sakean lumisateen jälkeen. Mutta niillä mennään, mitä milloinkin on.
   Yritän opetella näkemään kauneutta eri muodoissaan.

   Poista
 6. Ihanat kuvat eri vaiheissaan olevista kasveista!

  VastaaPoista
 7. Ihana muistutus, ängelmät ovat yksi suosikkiperennoista. Näin talvella kaikki tuppaa unohtumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusunmekko, ängelmä-perheeseen kuuluukin monia upeita lajeja. Jos jotakin siemeniä tilaan, niin sen perheen lajeja mieluusti minäkin. Lehtoängelmä lienee se yleisin, yksinkertaisin ja tavallisin noista.

   Poista
 8. Voi vitsi! Vaikka jätänki melekee kaikki perennat talaventörröttäjiksi, nii katkoon ängelmän kukkavarret, ettei se siämentääsi. Mutta sekin näyttää hyvältä kukinnan jäläkehenki. Jos se seleviää talavesta, saa se pitää kukintonsa. Jaaha.... pitää käyrä kans kattomas tuata Floratubea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, meillä lehtoängelmä ei siemennä kohtuuttomasti. Tulikukat ja sormustinkukat yrittävät valloittaa vähän liian uhmakkaasti asumattomia kohtia kukkapenkeissä ja muuallakin.
   Suosittelen Floratubea. Sieltä löydät varmasti mielenkiintoista katseltavaa siihen aikaan, kun sinulle sopii.

   Poista
 9. Ihana postaus! Minä pidän kovasti Oudolfin tyylistä ja filosofiasta. Heinien ja korkeiden perennojen massaistutukset ovat niin hienoja. Se, miltä kasvit näyttävät syksyllä ja talvella on myös tärkeää, vaikka harvemmin kasveja sen perusteella tulee valinneeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenkello, minäkin pidän Oudolfin tyylistä. Meillä ei kuitenkaan ole istutettu hänen tyylinsä mukaisesti. Mutta joitakin ajatuksia voi häneltäkin oppia. Tämä puutarhaharrastus on sellainen, jossa voi oppia loputtomasti asioita.

   Poista
 10. Kaunis, kaunis talvinen puutarha, aavistus valosta ja toive keväästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäntylän mummi, tänään on ollut aurinkoinen ja kaunis päivä. Silloin on helpompi uskoa, että se kevät on sieltä vielä tulossa.

   Poista
 11. Hieno postaus kesää ja talvea. Kasvit ovat kuihtumisensakin jälkeen uskomattoman luonteikkaita.
  Meillä lehtoängelmä tekee ihan älyttömästi siemeniä ja niinpä pieniä taimia onkin lähistö ihan täynnä. Ei ole ongelma kumminkaan.

  VastaaPoista
 12. Minulla punahatun siemet odottavat kesää..:)

  VastaaPoista
 13. Pitääpä tutustua tuohon Floratubeen lähemmin.
  Ranskanmatkalla huomasin, että sielläkin oli istutettu paljon heiniä perennojen joukkoon. Viimeisimmässä Kotipuutarha-lehdessäkin oli heiniä.

  VastaaPoista
 14. Floratube on minulle ihan uusi tuttavuus. Kauniita kukkia ja kuvia!

  VastaaPoista
 15. Onpas kauniita kuvia. Olenkin eka kertaa blogissasi. Kiva löytää uusia blogeja. Sinulla on kivoja, mielenkiintoisia postauksia. Tervetuloa vastavierailulle! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 16. Talventörröttäjät ovat otollisia kuvattavia. Oikein valokuvauksellista porukkaa.

  VastaaPoista
 17. Voi mahoton paikka kuinka kaunista. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin heti lukijaksi. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista