Talvi on näyttänyt tänään kauneimmat kasvonsa. Pakkasta oli enää lempeät kymmenen astetta raa'an jäisen kelin jälkeen. Aurinko on paistanut ja suuria pehmoisia haituvia on laskeutunut hiljalleen pihalle. Ihan oli pakko päästä vähän kolaamaan pihaa puuterilumesta.
Kylmillä ilmoilla olen oleskellut sisätiloissa, mutta onneksi löytänyt Floratuben. Ihan omaan tahtiin ja itselle sopivaan aikaan olen voinut näppärästi opiskella puutarha-asioita. Olenko minäkin nyt 'tubettaja'!
Olen löytänyt Floratubesta Piet Oudolfin - tuon hämmästyttävän hollantilaisen puutarhasuunnittelijan. Hän käyttää suunnittelussaan paljon heiniä, jotka osin varmasti hänen ansiostaan, ovat nykyisin lisänneet suosiotaan. Toinen asia, jonka häneltä opin, on hänen tapansa käyttää vahvarakenteisia perennoja. Kukinnan jälkeen ne säilyttävät muotonsa pitkälle syksyyn ja lähes kevääseen saakka. Löysin lumenluonnin ohessa pihastani muutaman tällaisen kasvin.
Tässä on suuri rakkauteni lehtoängelmä. Se on edelleen kaunis ja säilyttänyt rakenteensa hyvin. Se on suurikokoinen ja helppohoitoinen perenna. Olen kasvattanut sen siemenestä asti. Se siementää, mutta se ei kuitenkaan leviä riesaksi asti. Lehtoängelmän metristen sirojen varsien päässä on alkukesästä violetteja ja valkoisia pilviä. Koska se lähtee vahvaan kasvuun jo heti keväällä, sen olemuksesta ja muodosta saa nauttia lähes koko vuoden.
Elokuussa, kun pilvet ovat jo haihtuneen ängelmästä, se näyttää todella keveältä ja läpikuultavan eteeriseltä.
Löytyi sieltä pihalta muutakin, kuten näitä tarhaväriminttuja.
Vielä vähän aikaa sitten ne näyttivät tältä:
Kesäkuvista ne tunnistaa helpoimmin.
Todellisen vahvan ja jännittävän rakenteen omaa mukulapaloyrtti. Sen tunnistaa helposti talvella bonsaimaisesta rakenteestaan.
Ruotsinkieliset kutsuvat kasvia punaiseksi leijonanhännäksi. Se kukkii heinäkuussa kauniin punaisin kukin. Tätä jäykkävartista kasvia hämmästelin alkukesästä kukkapenkissäni, mutta sittemmin ihastuin ja nyt niitä on kasvamassa lisää navetanrinteen kukkapenkissäkin. Kukkavartta saa odotella pari vuotta.
Pitkin pituuttaan kukkapenkkiin ovat kaatuneet keijunkukkien kukinnot. Ne eivät erotu rotevuutensa tai pituutensa puolesta, mutta aurinko sädehtii herkkien kukintojen lumihiutalekuorrutuksessa.
Heinäkuun lopulla kukinnot näyttivät aika heinämäisiltä maksaruohon ja purppuraluppion takana.
Kasvin tunnistaa kaunismuotoisista ja erikoisen värisistä lehdistä.
Luulenpa, että punahatuista on tullut monen puutarhaharrastajan yksi lempikukista. Se on vankkavartinen ja siitä on jalostettu monen väristä ja hieman erimuotoisenkin kukinnon omaavaa lajiketta. Se koristaa syksyistä perennapenkkiä pitkään.
Pari kuukautta sitten terälehdet olivat vielä kukissa jäljellä.
Syyskuussa 'White Swanit' olivat hehkeimmillään.
Tähkäverbenat näkyvät kauas talvipenkissäni. Ne tunnistaa hyvin huiskilotähkistään.
Lähes metrin mittaiset tähkäverbenat ovat suosittujen jättiverbenoiden serkkuja, mutta selviävät hoidotta talvista.
Tähkäverbenoita on violetteja ja valkoisia. Tämä on 'Rosea'-lajiketta. Se ilmeisesti siementää, koska se on kasvanut jo muutaman vuoden kukkapenkissäni. Jättiverbenoiden juurakot täytyy kaivaa talveksi sisään tai sitten kylvää joka helmikuu uudestaan. Serkukset sopivat kivasti keskenään penkkiin.
Tähkäverbenat leviävät ainakin meillä todella reippaasti siemenistä. Tutustuin Oudolfin puutarhafilosofiaan ensimmäistä kertaa loppuvuodesta, kun hankin yhden hänen kirjoittamansa perennakirjan. Oudolfille tuntuu nimenomaan olevan tärkeää se, että kasvi näyttäisi hyvältä ihan läpi vuoden. Sinulla olikin tässä monta kivaa kuvaa erilaisista talventörröttäjistä. :)
VastaaPoistaKesäKukka, tähkäverbenat leviävät siemenistä, mutta meillä ainakaan eivät mitenkään ylettömästi niinkuin vaikka sormustinkukat.
PoistaSinä siis tunnet tämän puutarhasuunnittelijan ja hänen näkemyksensä. Yritin tässä vähän nähdä asioita puutarhassani hänen silmin.
Piti vielä tulla sanomaan, että *k i i t o s* kun mainitsit tuon Floratuben! Sivistyksessäni on ollut iso aukko! Menin samantien ihailemaan videolta Oudolfin puutarhatyyliä. ♥
VastaaPoistaKesäKukka, ole hyvä vaan! Itse sain tiedon tästä Floratubesta Minnalta Mamas Gardenin bloggaajalta. Näin se tieto kulkee!
PoistaTalventörröttäjät on hauskoja. Siellä näyttää olevan luntakin ihan kunnolla.
VastaaPoistaKatja, meillä on tullut tänään taas lunta vähän lisää. Ei meilläkään lunta vielä paljoa ole, mutta ihan mukavasti, kun noita pakkasiakin on ollut.
PoistaLehtoänglmästä voisi tulla oma suosikkini: Siinä on kaikki kaunista ja pidän tuosta, miten se kuin vain kaunistuu varsinaisen kukinnan jälkeen eli se 'keveä eteerisyys.'
VastaaPoistaMeillä ei ole lunta...tämä on niin väärin.
Kaunista viikonloppua<3
Leena, lehtoängelmä sopii varmaan hyvin sinne teidän lehtoonne.
PoistaHarmi ettei teillä ole vielä lunta, kun te osaatte sitä niin arvostaa. Mutta kyllä sinnekin vielä ehtii tuprutella. Tiistaiksi ainakin on luvattu lisää.
Ihanaa viikonloppua!
Tällaisena vähälumisena talvena (ainakin tähän saakka) törröttäjistä pääsee nauttimaan. Yleensä meillä ainakin ne jäävät hyvin pian lumikuorman alle.
VastaaPoistaKiva idea kuvata kasveja myös niiden talvisessa olomuodossa. Kauneutta on niin monenlaista, eikä talvinen kauneus ole laisinkaan vähäarvoisempaa.
Between, vielä pystyy törröttäjistä nauttimaan. En tiedä, pystyykö enää seuraavan sakean lumisateen jälkeen. Mutta niillä mennään, mitä milloinkin on.
PoistaYritän opetella näkemään kauneutta eri muodoissaan.
Ihanat kuvat eri vaiheissaan olevista kasveista!
VastaaPoistaSaraheinä, kiitos!
PoistaIhana muistutus, ängelmät ovat yksi suosikkiperennoista. Näin talvella kaikki tuppaa unohtumaan :)
VastaaPoistaRuusunmekko, ängelmä-perheeseen kuuluukin monia upeita lajeja. Jos jotakin siemeniä tilaan, niin sen perheen lajeja mieluusti minäkin. Lehtoängelmä lienee se yleisin, yksinkertaisin ja tavallisin noista.
PoistaVoi vitsi! Vaikka jätänki melekee kaikki perennat talaventörröttäjiksi, nii katkoon ängelmän kukkavarret, ettei se siämentääsi. Mutta sekin näyttää hyvältä kukinnan jäläkehenki. Jos se seleviää talavesta, saa se pitää kukintonsa. Jaaha.... pitää käyrä kans kattomas tuata Floratubea.
VastaaPoistaNavettapiika, meillä lehtoängelmä ei siemennä kohtuuttomasti. Tulikukat ja sormustinkukat yrittävät valloittaa vähän liian uhmakkaasti asumattomia kohtia kukkapenkeissä ja muuallakin.
PoistaSuosittelen Floratubea. Sieltä löydät varmasti mielenkiintoista katseltavaa siihen aikaan, kun sinulle sopii.
Ihana postaus! Minä pidän kovasti Oudolfin tyylistä ja filosofiasta. Heinien ja korkeiden perennojen massaistutukset ovat niin hienoja. Se, miltä kasvit näyttävät syksyllä ja talvella on myös tärkeää, vaikka harvemmin kasveja sen perusteella tulee valinneeksi.
VastaaPoistaKurjenkello, minäkin pidän Oudolfin tyylistä. Meillä ei kuitenkaan ole istutettu hänen tyylinsä mukaisesti. Mutta joitakin ajatuksia voi häneltäkin oppia. Tämä puutarhaharrastus on sellainen, jossa voi oppia loputtomasti asioita.
PoistaMäntylän mummi, tänään on ollut aurinkoinen ja kaunis päivä. Silloin on helpompi uskoa, että se kevät on sieltä vielä tulossa.
VastaaPoistaHieno postaus kesää ja talvea. Kasvit ovat kuihtumisensakin jälkeen uskomattoman luonteikkaita.
VastaaPoistaMeillä lehtoängelmä tekee ihan älyttömästi siemeniä ja niinpä pieniä taimia onkin lähistö ihan täynnä. Ei ole ongelma kumminkaan.
Minulla punahatun siemet odottavat kesää..:)
VastaaPoistaPitääpä tutustua tuohon Floratubeen lähemmin.
VastaaPoistaRanskanmatkalla huomasin, että sielläkin oli istutettu paljon heiniä perennojen joukkoon. Viimeisimmässä Kotipuutarha-lehdessäkin oli heiniä.
Floratube on minulle ihan uusi tuttavuus. Kauniita kukkia ja kuvia!
VastaaPoistaOnpas kauniita kuvia. Olenkin eka kertaa blogissasi. Kiva löytää uusia blogeja. Sinulla on kivoja, mielenkiintoisia postauksia. Tervetuloa vastavierailulle! Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaKiva kun kävit blogissani.
VastaaPoistaTalventörröttäjät ovat otollisia kuvattavia. Oikein valokuvauksellista porukkaa.
VastaaPoistaVoi mahoton paikka kuinka kaunista. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin heti lukijaksi. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujallekkin.
VastaaPoista