Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


lauantai 4. kesäkuuta 2016

Se on kesä nyt


On se kesä nyt tullut. Koiranputket kukkivat ja voikukista on enää haituvat jäljellä. Koiranputkien kanssa tulivat myös punamustaraidalliset pyjamaluteet. Ne laskeutuivat viikko sitten pellolle. Kun poimin koiranputkia maljakkoon sain pudotella niitä kimpustani. Minne ne ovat kadonneet? Tänään niitä ei näy enää missään, kun olisin halunnut kuvata yhden. Ovat ne sen verran vekkulin näköisiä.


Alkukesän ykköskasveja ovat akileijat. Vaaleanpunaisia akileijoja kasvaa pionipenkissä.


Tummansinisiä akileijoja on jostakin kylväytynyt samaiseen kukkapenkkiin.


'William Guinnessin' siementaimet viihtyvät dramaattisessa kukkapenkissä. Sinne olen kylvänyt lähinnä tummia sekä valkoisia kasveja. Tästä akileijasta löytyy molempia värejä.


'Barlowin' perheen kerrottu valkeamekkoinen lehtoakileija keikistelee ylätalon sisääntulopenkissä särkyneen sydämen vieressä.


Kesän tulon havaitsee myös lammella. Rannan rentukan kukat ovat kuihtuneet ja niiden tilalla kukkivat nyt keltakurjenmiekat.


Kiitokset Aarno Kasville,  joka aikoinaan ensimmäisen keltakurjenmiekan istutti ylälammen rannalle. Hyvin ne ovat levinneet.


Itse istutin muutama vuosi sitten puron varteen muutaman vaalean kulleron. Kolme niistä jaksaa kukkia tänä keväänä.


Kohti juhannusta mennään kovaa vauhtia, kun juhannushyasintit alkavat jo kukkia.


Vähän samannäköisiä kasveja löytyy metsästä. Istutin muutaman englannin sinilijan sipulin ylämetsikköön syksyllä. Osa kasveista kukkii nyt. Ovat ne vaan niin herkän kauniita. Josko ne viihtyisivät myös suomalaisessa metsässä. Ei voi tietää ennen kuin kokeilee.


Pitkänhuiskea tulppaani jaksaa vielä kukkia.


'Juhannusmorsian' -ruusu on avaamassa ensimmäistä kukkaansa. Sen myötä haluan onnitella tänään kaikkia koulunsa lopettaneita, ammattiin valmistuneita ja uusia ylioppilaita.

26 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Satu, nyt on vehreää ja onneksi vielä pitkän aikaa.

   Poista
 2. Ihailen puutarhasi vaihtelevuutta; on metsän sipulikukkia, rannan kurjenmiekkoja ja tavallisia perennapenkin eläjiä.
  Eilen ajeltiin veljentyttären valmistujaisiin ja pellonpientareet näyttivät täyden kesän luonteensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, isoon pihaan mahtuu niin monenlaista.
   Lapsuuden niittyjä ei enää ole niin paljon. Mutta ehkä ne ilmentävät itseään nykyisin parhaiten juuri pellonpientareilla.

   Poista
 3. Voi mitä ihanuuksia sinun puutarhassasi kukkii! Meillä lila syreeni kukkii, valkoiset ovat vielä pienillä nupuilla. Samoin juhannusruusut, eivät kuki vielä viikkoihin. Onneksi isot pensaat ovat hengissä, kun niin paljon kasveja kuoli talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, pikkuisen ollaan edellä Pohjanmaata näissä kukkimisissa.
   Paljon oli menetyksiä viime talvelta. Hyvä jos suurimmat pensaat selvisivät. Ehkä ne olivat jo ehtineet kasvattaa vahvan ja pitkän juuriston suojakseen.

   Poista
 4. Kesä se on ja koululaisilla loma. Vaalea kullero on herkän kaunis, minullakin piti olla tuollainen mutta kun kukki niin ihan tavallinen kullerohan se olikin. Aina ei saa sitä mitä ostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, koululaisten loma kyllä vähän työllistää vanhempia.
   Ostin omat kulleroni kukkivana niin varmistin näin kasvin lajikkeen. Noita harmituksia on sattunut minullekin useita.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Hannele, pikkuvene on lammella, että pääsee vähän soutelemaan.

   Poista
 6. Ihanan herkkä vaaleanpunainen akileija. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piparminttu, valeanpunainen akileija on herkkis ja kiva kaveri monelle perennalle.
   Ihanaa uutta viikkoa!

   Poista
 7. Ah niin kaunista ja erikoisuuksia täynnä on puutarhasi. Oikea unelmapuutarha minullekin tuo teidän upea puutarhanne. Olisipa kiva jos tuo englanninsinililja leviää sinne metsäänne, se on niin kaunis näky isoina pintoina. Tuosta juhannusmorsianruususta haaveilin, eilen jo pitelin sitä käsissäni, mutta jätin vielä. Niin suloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sametti Hortensia, nyt on niin kaunista alkukesästä vehreyksineen ja kukkineen. Unelmapuutarhasta en nyt tiedä. Luulen, että istutan syksyllä lisää noita englannin sinilijoja metsään syksyllä. Toivottavasti nuo leviävät myös itsekseen.
   Juhannusmorsian on kestävä, kaunis ja runsaasti kukkiva - eikä kärsinyt yhtään talvesta, niinkuin moni muu ruusuistani.

   Poista
 8. Koiranputkien kukinta kuuluu ehdottomasti suomalaiseen kesään. Lapsena sanoimme niitä pitsikukiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, koiranputket ovat oikeita pitsiunelmia. Ne kaunistavat maisemaamme näin alkukesästä.

   Poista
 9. Oih, englanninsinililja, niistä minäkin haaveilen. Miksipä eivät suomalaisessa metsässä viihtyisi ja teillä kasvuvyöhyke on niin suotuisa, että hyvinkin menestyvät.
  Ihanat akileijat ja kaunis kullero.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marietta, englanninsinilijan pikkusipuleita saa taas syksyllä. En tosin ole niin perehtynyt niihin, että tietäisin viihtyvätkö kuivemmissa vai kosteammissa oloissa. Molempia olosuhteita kyllä piha-alueelta löytyy.

   Poista
 10. Nonni. Nyt selvisi, mikä se vaaleanpunainen kukkanen on, joka oli ilmestynyt mun "kukkapenkkiin". On näköjään akileija. Mutta sitä en ymmärrä, mistä sinne on tullut, koska tiettävästi en ole sellaisia ainakaan itse istuttanut. Voiko se levitä naapurin puolelta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annukka, akileija siementää ja levittäytyy sitä kautta. On se voinut hyvinkin ilmaantua itsekseen naapurin puolelta. Itse ihmettelin, kun metsikkössäni alkoi kasvaa valkeita akileijoja. Nyt tykkään siitä kovasti. Mutta pidänkin villeistä pihoista. Maalla saa onneksi olla villiä meininkiä.

   Poista
 11. Kauniin herkkiä värejä ja kukkia!

  VastaaPoista
 12. Kyllä on kaunista ja kesäistä - sanalla sanoen ihanaa. Täällä on aina mukava käydä lukemassa kukkien nimiä, kun itselläni ne eivät ole yhtään hallussa kaikkein tyypillisimpiä ehkä lukuunottamatta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvi, yritän kirjata nimet kuviin, niin muistan itsekin ne paremmin.

   Poista