Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


tiistai 16. toukokuuta 2017

Kasvaa kohisten ulkona ja sisällä


Tämän vuoden kasvukausi käynnistyi oikein toden teolla. Nyt voi alkaa pitämään huivista kiinni!
Laatoitimme pari vuotta sitten pikkuisen kiviympyrän tontin lämpöisimpään paikkaan. Nyt siitä voi nauttia. Kun haluaa lämmitellä auringossa, niin sitten korituoliin istumaan. Siihen viereen muodostui kukkapenkki ihan itsekseen kaivuumullasta.


Penkkiin olen istuttanut hopean väristä ohotanmarunaa ja purppuran punaisia keijunkukkia.Väleissä kasvaa kahdenlaista lummetulppaania. Kuvassa näkyvät ovat 'Hearts Delight'-lummetulppaaneja.


'Concerto' -lummetulppaanit avautuvat hieman aikaisemmin. Viime syksynä lisäsin väleihin vielä 'Woodstock'-hyasintteja. Tämä kevät on meillä hyasinttien juhlaa. Ne kukoistavat nyt useassa kukkapenkissä.


Cha cha -narsissit ovat narsisseista ensimmäisenä avautuneet tässä kukkapenkissä.


Kukkapenkin taakse aidan viereen hankin samana syksynä taimiston viimeisen rhodon - Dahurian alppiruusun. Se on hyvin aikainen ja availee nyt nuppujaan.


Sisätiloissa jatkuu esikasvatus. Aloitin kasvatuksen malttamattomasti jo pari kuukautta sitten. Tuolloin kastelin osan hengiltä. Nyt ollaan päästy siihen vaiheeseen, että kuolema korjaa, jos ei joka päivä muista kastella. Tomaatit, tulikukat, asterit, isosamettikukat ja tsinniat on jo ruukutettu. Revonhännistä on tähän asti hengissä selvinnyt yksi kasvi.
Nyt voisi jo kantaa nämä lämmittämättömään kasvihuoneeseen. Dahlian juurakot kärräsin sinne jo pari päivää sitten porstuasta. Mahtuu taas sisään ihan helposti.


Satoa on jo korjattu. Kylväessäni lavalaatikoihin korjasin samalla maa-artisokkaa. Ihan hyvän makuista soppaa noista saatiin. Vuohenputkea voi joka päivä saksia salaattiin. Se ei meiltä heti lopu.

23 kommenttia:

 1. Olin aivan yllättynyt, kun näi tänään kieloja...kukkia ei vielä, mutta lehdet jo täysikasvuisia. Ihanaa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, kohta kielo jo kukkii. Kun saadaan vähänkin lämmintä toukokuussa, niin kasvu on nopeaa.

   Poista
 2. Upeita nuo Woodstockit ja Dahuriakin taitaa päästä vinkkivihkoon. Ihastuttava!
  Onko sinulla tuossa ensimmäisen kuvan rautapadassa reiät pohjassa? Minulla on vähän matalampi pata, mutta vain kerran olen laittanut siihen kesäkukkia. Silloin oli sateinen kesä ja pata oli jatkuvasti litimärkä. Kukat eivät tykänneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, se ei ole rautapata vaan keraaminen ruukku. Siinä on reiät pohjassa. Toki tontilla on toisessa paikassa valtavan kokoinen rautapata. Siinä ei ole mitään reikää, mutta kokonsa vuoksi ei ole ollut mitään ongelmaa. Kastelen todella kuivana kautena. Ehkä meillä ei sitten sada tarpeeksi, kun ei koskaan ole lainehtinut.

   Poista
 3. Hurmaavaa kukintaa. Pidetään huivista kiinni! Vauhti on huimaa. Ihanaa kun voi viimein siirrellä taimia kuistille ja alkaa totutella niitä ulkoilmaan. Alkoi olla jo melko ahdasta ja lisää on tulossa. Vuohenputki on nyt parhaimmillaan, siitä saa myös herkullista piirakkaa, kuten nokkosestakin. Ne eivät lopu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, taimien kanssa puljaaminen on sitten ihmeellisen mukavaa. Ehkä siinä saa toteuttaa hoitoviettiä, kun siirtelee noita pienokaisia välillä ulkoilemaan ja taas sisälle lämmittelemään.
   Piirakkaa on meilläkin syöty, mutta nopeinta on leikellä salaattiin vuohenputkea. Nokkosta voi laittaa lettuihin tai keittää soppaa.

   Poista
 4. ken vuohenputken on pihaansa saanut, saa nauttia ehtymättömästä luonnonvarasta :)
  Tämä kevät tuntuu olevan erittäin hyvä hyasinteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, vuohenputki on meidän pihan peruskasvi. Sitä ei pysty pitämään pois kukkapenkeistä paria vuotta pidempään. Joidenkin kukkapenkkien kohdalla olen nostanut jo kädet ylös.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Pirjo, ihanalle näyttää taas tämä lämmin kevät. Koko puutarha on haalean keltaisen vihreyden sävyissä.

   Poista
 6. Taimikasvatus todellakin viettelee, innoissaan tulee kylvettyä ja kasvien komistuttua tila alkaa käymään ahtaaksi! Onneksi pikkuhiljaa ilmat alkavat lämmetä ja uloskin voi jotain viedä ja tietenkin kasvihuoneeseen! Upeita kukkijoita ja nuo 'Woodstockit' superihnania! Upean värinen tuo Dahuria! Mahtavia artisokkia, aikas sileitäkin!

  Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, sain eilen vihdoinkin kuskattua kakki taimet kasvihuoneeseen. Sinne ne uppoavat ihmeteltävän hyvin, vaikka se pieni onkin.
   Woodstockit on niin mehevän värisiä ja ekana keväänä vielä niin pulskia.

   Poista
 7. Kyllä tualla tualilla kelepaa istuskella. Nii on hianot näkymät. Muhkiat hyasintit. Mullaki näkyy jo muutamasta piikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, kelpaa istuskella! Eilen vähän sisustelin uusiksi tuota paikkaa. Tuolin siirsin koristeompun alle ja kiveykselle kannoin puusohvan. Nyt siellä voi istuskella kaverin kanssa. Ja pöytäkin pääsi paikalle.

   Poista
 8. Niin ihastuksissani katson tuota kaikkea vihreää ja kukkasia.
  Mielelläni vaihtaisin oman puutarhatuolini paikan sinun tuolisi lämpimään ja suojaiseen paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, onko teillä siellä vielä lunta - apua! Talvella lumi on mukavaa, mutta keväällä mieluusti jo tarpoisi vihreässä maastossa.

   Poista
  2. Kyllä täällä on vielä lunta. On pälviäkin tullut, mutta esim. meidän talon katolla vielä vähän. Järvet ja lammet yhä jäässä, joki sula. Koivuissa ei näy vihreää. Kevät kuitenkin tuoksuu.

   Poista
 9. Ihana korituoli ja ihana kukkapenkki! Huomaan, että meillä on sama maku, samoja tulppaaneja. Talvehtiiko ohotanmaruna hyvin, himoa sitä kuin myös tuota dahurian alpparia?! Eilen sitä jo hypelsin, mutta oli niin kallis. Meillä myös vuohenputkea paljon, mutten välitä sinänsä. Mutta kiinnostuin, syötkö sitä? Onko makoisaa :) Upeat esikasvatukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sametti Hortensia, ohotanmaruna talvehtii kyllä, mutta tarvitsee mieluummin hiekkaisen alustan. Se ei pidä savimaasta. Ostin mun dahurian alppiruusun lokakuun lopussa alesta. Muita alppiruusuja ei edes ollut enää taimistolla. Olivat sulkemassa ovia.
   Vuohenpukea saksin ihan vähän salaatin sekaan. Ei se mitään herkkua ole, mutta ravintoarvoja enemmän kuin normaalisalaatissa. Paremmalta se maistuu piiraassa.

   Poista
 10. Kauniin vehreää ja kukkaisaa jo siellä! Ja dahurianalppiruusu jo kukkii. Minäkin ostin sellaisen viime vuonna, mutta vielä ei näy kukkia. Kukkiikohan se tänä vuonna ollenkaan.. Tosin on hieman varjoisassa paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piparminttu, toivottavasti dahurianalppiruususi kukkii viimeistään ensi vuonna. Ehkä se nyt vasta asettuu aloilleen. Tosin se voi vielä tänä vuonnakin kukkia jos se on varjopaikassa. Meillä kasvi saa hyvin aurinkoa. Hyvin se on sitä sietänyt.

   Poista
 11. Kiitos tästä kuvareportaasista. Ihanalta näyttää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, kiitos kommentistasi. Hyasintit ovat riehaantuneet tänä keväänä.

   Poista