Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


torstai 26. lokakuuta 2017

Ensilumi


Ensilumi sataa nyt. Lumisade alkoi jo illalla. Koko yön satoi lunta. Heräsimme kummallisiin ääniin. Toisaalta oli ihan hiljaista ja aina välillä kuului kummallinen tömähdys. Myöhemmin tajusin, että lumikuorma valui peltikatolta maahan aavemaisesti tömähtäen.


Talossa oli viileää aamulla. Sähköt olivat pois päältä. Luimme Hesaria kynttilän valossa. Kello yhdeksältä saimme sähköt takaisin yli seitsemän tunnin jälkeen.


Mönkijän neliveto ei toimi raskaassa lumessa. En päässyt aamujoogaan. Onneksi aamulla ei ollut töihin lähtöä. Mies laittoi jo illalla traktorin akun latautuman. Ehkä laturissa on jokin vika, kun se ei ole ladannut. Luotan siihen, että vielä tämän päivän aikana pääsemme ajamaan ulos pihalta.Lumi on erittäin vetistä ja raskasta. Kaikki parimetriset pensaat pihalla ovat painuneet aivan kasaan. Sen lisäksi kolmi-nelimetriset jasmikkeet ja syreenit ovat taipuneet kumoon.


Kaiken järkytyksen keskellä näkyy myös kauneutta, kuten nämä orapihlajan marjat.
 Jään sisätiloihin odottelemaan kelin paranemista.


Ehdin keräämään ennen pakkasia lumimarjoja ja ammin kukintoja mininiityltä.


Myös parimetriset lumimarjapensaat retkottavat nyt maata myöden.  Luonnolla on tapana toipua.

22 kommenttia:

 1. Tämä lumisade yllätti niin luonnon, kuin meidät ihmisetkin. Säätiedotus tiesi että näin tulee käymään, mutta jännä kun ei silti meinaa millään uskoa lunta tulevan niin yhtäkkiä.
  Minäkin olin iloinen, ettei ollut aamulla pakko lähteä mihinkään. Mies kertoi nähneensä monta liukastelevaa ja penkkoihin ajavaa autoa tänä aamuna. Toivottavasti pahemmilta turmilta vältytään.
  Kaunista ulkona kuitenkin on, vaikka meillä tuiskuaa tälläkin hetkellä ihan viistona lunta vaan lisää. Viikonloppuna kaiken pitäisi kuitenkin sulaa pois.
  Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riina, täytyy myöntää, että vaikealta tuntuu uskoa, että lunta on tulossa, kun on vielä lämmin syyspäivä meneillään. Aina on se mahdollisuus, että ennustukset menevät metsään. "Ei kait nyt vielä sentään lunta - eikä ainakaan paljoa".
   Hauskaa viikonloppua!

   Poista
 2. Meilläki satoo ny oikee virallisen ensilumen. Onneksi on kevyttä pakkaaslunta, vaikka mittari pyärii nollan tianoolla. Pahalta näyttää viikonvaihteen sateet, ensi vettä muuttuen lumisateeksi ja se tiätää täälä samoja ongelmia ku teillä. Lumi tarttuu märkihin puskiihi ku tauti. Puskat taipuu ja kaatuuloovat. Pitää käyrä sitomas viälä loput tuijat.
  Hianoja lumikuvia oot kuitenki ottanu.Toivottavasti, että oo motitettuna kovin kauvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, kummallista, miten siellä tulee kevyttä pakkaslunta ja täällä niin märkää kuin vaan mahdollista on. Kolaaminen oli todella raskasta. Ja ennenkaikkea nuo puut ja pensaat joutuivat tosi koville, kun monilla oli vielä lehdistö jäljellä.

   Poista
 3. Oh-hoh, kuinka paljon teillä on jo lunta. Me täällä Pohjois-Karjalassa olemme säästyneet lumisateilta. - Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, kerrankin näin päin!
   Reipasta uutta viikkoa!

   Poista
 4. Tulin juuri töistä ja huomasin yhden korkean terttuseljan katkenneen ihan alhaalta. No toisalta toinen vielä jäi ihan lähelle joten nyt taitaa olla tilaisuus poistaa koko selja ja laittaa tilalle piitkä penkki daaliota tai pioneja😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, näin se luonto uudistaa itseään. Meilläkin kaatui valtava vanha terijoen salava pitkin pituuttaan ketoon. Saatiin näin lisää valoa tontille.

   Poista
 5. Luonto on mestari toipumaan lumitaakan jäljiltä. Minä jännäsin miten pensaiden käy sillä aika monessa on vielä lehdet ja ne yhdessä lumen kanssa tietää juuri alas taipumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, osa oksista voi kyllä katketakin.
   Olen kyllä suunnitellut jo useana keväänä pensaiden alasleikkuuta. Ehkä se onnistuu vihdoinkin ensi keväänä.

   Poista
 6. Jestas, mikä myräkkä siellä onkaan ollut.
  ei ole meidän pihassa vielä lunta, vain kuuraa. Pakkasta kuitenkin, se paksuntaa jäitä vesissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, hassua, että teilläpäin ei ole vielä lunta. Mutta kun teille sataa, se viihtyy sitten pidempään siellä - jos ei maailman kirjat ihan sekaisin mene.

   Poista
 7. Saman näköistä ja muutenkin sama kokemus täällä. Sähköt oli pois pitkälle päivään, eikä pihasta ollut toivoakaan päästä pous ennen kunnon lumitöitä. Marjakuusi notkuu jokaisen tykkylumen aikaan, mutta ensimmäisen kerran meidän pihassa myös korkeat syreenit olivat latvat maassa. Vähän hassun näköistä, kun lunta on niin paljon ja monet puut, pensaat ja köynnökset ovat edelleen vihreässä lehdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, sama fiilis minullakin oli, että jotenkin liian varhain tuo keli nyt tuli. Jokunen syreeni katkesi ihan juuresta asti.
   Meillä on pihatietä noin 300 metriä, joten sitä ei kyllä kolalla hoidella. Kun on raskasta lunta kuten nyt niin puhdistus vaatii traktorin. Toki noista piha-alueista selviää kolalla.

   Poista
 8. Onpa teillä tullut paljon lunta! Satoi sitä meilläkin, mutta kevyt kerros vaan. Toivottavasti puut ja pensaat eivät katkeile raskaan lumen painosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, ei nyt selvitty ihan ilman vahinkoja. Terijoen salava ja muutama syreeni menetettiin. Voi olla että muutakin. Vielä nyt ei kaikkia tuhoja näe.

   Poista
 9. Samat tunnelmat täälläkin, mutta onneksi sähköä on jaettu koko ajan. Lumi on todella raskasta, hieman ravistelin pensailta taakkaa. Onneksi pääsen pois pihasta nelivetoautolla ja keskiviikkona sain talvirenkaatkin alle, ettei jäänyt viimetinkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, säästyit sähkökatkoilta - hyvä!
   Keskiviikkona oli valtavat jonot renkaiden vaihtoon. Monet olivat jättäneet viime tippaan. Meidän pihassa vaihdettiin viidet talvirenkaat viikolla. Lapset ja muut läheiset säilyttävät navetassa renkaita. Sitten miehen kanssa niitä on vaihdettu.

   Poista
 10. Meilläkin tuli jo ensilumi, mutta ei noin aljon...valitettavasti. Olen aina tykännyt noista lumimarjoista. Isovanhempien naapurilla oli niitä tienlaidassa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, taidat pitää lumesta!
   Lumimarjat ovat kivan näköisiä. Mielelläni poimin noita kimppuihin.

   Poista
 11. Sama juttu meilläkin, paljon vetistä, painavaa lunta.

  VastaaPoista
 12. Ohoh, tulipas siellä lunta! Tänne satoi kevyttä pakkaslunta noin 10 senttiä. Se tosin suli jo pois...

  VastaaPoista