Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


tiistai 8. kesäkuuta 2010

Pyöreä pionipenkki

Vuokkopioni avasi nuppunsa pionipenkissäni.
Perustin pyöreän pionipenkin rinteeseen pari vuotta sitten. Alkuperäinen ajatus oli, että istutan siihen pelkästään valkoisia ja vaaleanpunaisia pioneja. Siirtelin ylätalon penkeistä useita suunnitelman mukaisia pioneja.  Ostin myös taimitarhalta muutaman vuokkopionin lisäksi.
Mutta, pioni ei kuki heti siirtämisen jälkeen. Joten penkki oli pitkään aika tylsän näköinen.
Penkki on paraatipaikalla,  alatalon ruokasalin ikkunan edessä. Kuka jaksaa kauan katsoa kukkapenkkiä, jossa ei mikään kuki! No, voihan siihen vähän lisäillä vaalean punaisia kukkia - vaikka akilleijoja. Niitä löytyy savusaunalta.
Muutama sinililja kylvääntyi itsekseen penkkiin. En raatsinut poistaa, koska kevään ensimmäiset kukat ovat aina niiiin ihania. Penkin väriskaala oli siis valko-vaaleanpuna-sininen.
No, koska sinistä oli jo penkissä, voisihan sitä vähän lisätä. Lemmikit ovat myös upeita kevätkukkijoita. Ne ovat pitkään kukassa.
Lila sopii tosi kauniisti vaaleanpunaisen ja sinisen kanssa. Mitä jos lisäisin penkkiin ihan vaan muutaman ukkolaukan. Ne ovat varsin näyttäviä alkukesästä ennen pionien kukintaa.
Ukkolaukka sopii oikein mukavasti valkean tulppaanin kumppaniksi.
Onhan asia nyt niin, että pionien kukinta on ihan ylivertaista, mutta aika lyhytaikaista. Ei paraatipaikalla olevaa penkkiä voi jättää pelkästään yhden kasvin kukinnan varaan. Joten olen lisännyt penkkiin rakastettuja vaaleanpunaisia syysvuokkoja, syysastereita,  pioniunikkoja, mahtavan näköisiä lilijoja ja joitain muitakin  kasveja, jotka olen unohtanut. Moni upea yllätys odottaa kukkapenkeissä, kun aina ei oikein tarkkaan muista, mitä sinne on innostuksissaan piilottanut.

10 kommenttia:

 1. Kuulostaa just mun touhulta! Ei vielä kukkiin liittyen,mutta monessa muussa asiassa. Joulussa ja juhlien vieraslistoissa mm.

  VastaaPoista
 2. Tiina, jos alat touhuta puutarhassa enemmänkin, niin varo sitten tuota...tai toisaalta sen voi hyväksyäkin ihan alkuvaiheessa niin ei ainakaan koe epäonnistuneensa tai jotakin...

  VastaaPoista
 3. Juuri näin ihanasti rönsyillen ne kaikki kauneimmat kukkapenkit syntyvät!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Pirjo! Kyseessä siis ei ole epäonnistunut suunnitelma. Ehkä se oli alunperinkin vaan huono suunnitelma.

  VastaaPoista
 5. Moikka,
  Kolleega Pirjo halusi kertoa, että netissä on puutarhahörhöjen keskustelupalsta www.klorofylli.com. Käy tsekkaamassa, ellet jo tunne tapausta. Hyvää kesänjatkoa!
  t. Meiccu

  VastaaPoista
 6. Kiitos vihjeestä Meiccu ja Pirjo!!

  VastaaPoista
 7. Just noin se menee mullakin. Suunnittelen ensin oikein hienon ja tyylikkään kokonaisuuden ja sitten lisään vähän tuota ja pikkuriikkisen tätä. Joku sinne kylväyty itsestään ja joku toinen tarvitsee väliaikaisen kasvupaikan.... ja niin siitä sitten on myödostunut samanlainen sillisalaatti kun kaikki muutkin penkit. Ja kun lajit vielä siementävät ja juuristaan leviävät hurjaakin hurjempaa vauhtia, voi tyylikkyyden unohtaa samantien. :)

  VastaaPoista
 8. Siitä on tullut hieno. En minäkään pysty pysymään suunnitelmissani, jotka usein ovat varsin kurinalaisia. Toteutus harvoin on ensimmäisen suunnitelman mukainen. Pionit ovat mulle niin rakkaita. Ne lisääntyvät joka vuosia ja niiden takia istutusalueita laajennetaan :)

  VastaaPoista
 9. Hei!
  Pionit ovat minunkin suosikit. Kuin ihmeessä sun vuokkopionisi kukkii jo!! Mulla ei ole mikään laji vielä auennut. Kauniit lemmikit, väri on todella upea. Terveisin Mimi (Turunmaan saaristosta)

  VastaaPoista
 10. Sanni huomasin sivuiltasi, että teet muhkeita pionipenkkejä. Onnea vaan!

  Mimi! En ole täysin varma onko se vuokkopioni oikealta nimeltään. Jotenkin se nimi jäi mieleeni, en tarkistanut. Sen lehdet on jotenkin pyöreämmän oloiset ja se kukkii ennen varsinaisia pioneita. Voi olla toisen niminen!

  VastaaPoista