Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Findhornin ekoyhteisössä


Vietin viime viikon Pohjois-Skotlannissa. Olin tutustumassa Findhorn Foundationin ylläpitämään ekoyhteisöön. Asuin  Cluny Hillissä, joka on aiemmin toiminut hotellina. Rakennus on varsin jyhkeän näköinen kivirakennus.


Rakennus sijaitsee korkealla mäellä, josta on upeat maisemat. Pihassa hyppelivät punarinnat ja mustarastaat ihmeellisen pelottomasti.


Useana päivänä työskentelin yhteisön asuinalueella The Parkissa, joka sijaitsee kahdeksan kilometrin päässä Cluny Hillistä.


Alueella oli taloja, jotka olivat sekä yhteis- että yksityisomistuksessa. Tässä on kuva yksittäisten perheiden ekotaloista.


Alla olevassa talossa asuu useampia perheitä, joilla on muutama oma huone ja yhteinen keittiö ja olohuone.


Osa taloista oli rakennettu vanhoista viskitynnyreistä.


Alue on omavarainen energian suhteen. Tuulimyllyt jauhavat sähköä verkkoon ja sitä riittää ajoittain myös muille myytäväksi.


Jätevedet puhdistuvat alla olevassa rakennuksessa, joka on "elävä kone".


Vesi juoksutetaan altaasta toiseen. "Kasvihuoneen" toisessa päässä on kalalammikko, johon ohjataan osa puhdistetusta vedestä.


Alueella on toinen toistaan viehättävämpiä taloja ja puutarhoita.

Alue alkoi kehittyä 50 vuotta sitten Caddyn perheen matkailuvaunun ja pienen puutarhan ympärille. Ihmiset olivat ihmeissään jättimäisen kokoisista kaaleista ja muista vihanneksista, joita kasvatettiin käytännöllisesti katsoen hiekassa tuolloin. Nykyisin alueen vaikutuspiirissä on yli  400 ihmistä ympäri maailmaa.

13 kommenttia:

 1. Oih - ihanaa Irene..varmasti ollut upea kokemus ! Kiitos kun jaoit sen ja kuvat meille kaikille.Elämässä on niin paljon hyvää ja sen muistaessa se kertaantuu.

  Aurinkoisia päiviä
  t. Arja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, koko viikko oli erittäin intensiivinen, monipuolinen ja upea kokemus. Tekisi mieleni vielä palata sinne.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Irmastiina, matka oli upea kokemus. Neljänä päivänä osallituin Parkin keittiöjoukkoihin. Meitä oli yhteensä viisi henkilöä ja ruokimme yli sata ihmistä. Teimme lähes kaiken puutarhassa kasvavista vihanneksista.

   Poista
  2. Rainbow grandmother was in rainbow camp.

   Poista
 3. Peter Caddy toimi puutarhurina. Eileen Caddy kanavoi korkeampaa tietoisuutta Peterin käytännöllisten kysymysten perusteella. Peter sekoitti tarkoin kompostin, jossa käytti mm. hevosen jätöksiä ja viljeli tarkoin Eileenin oheiden mukaan. Heidän ystävänsä Dorothy Maclean, joka asui samassa asuntovaunussa kolmen lCaddyn lapsen lisäksi, sai yhteyden eri kasvien korkeampaan tietoisuuteen (deevaan). Nämä neuvoivat myös tarkasti ja käytännönläheisesti, kuinka Peterin tuli toimia puutarhassa.

  VastaaPoista
 4. Irene!

  Sinulla on ollut upea matka Pohjois-Skotlantiin;DD

  Kiitos tästä kuvatarinasta, ja oikein hyvää viikon alkua sinulle.<3

  VastaaPoista
 5. Aili, tämä oli matka, jota olin odotanut vuosikymmeniä ja se täytti kaikki odotukseni.
  Aurinkoa viikkoosi!

  VastaaPoista
 6. Tuonne alkoi heti tekemään mieli..=)

  VastaaPoista
 7. Ihanat kuvat! Tuli ikävä koko Brittein saarelle.

  VastaaPoista
 8. Hei Poikkesin sinun blogiin ihailin Sinun kuvia
  ja hieno matka sinulla on ollut Kiitos

  VastaaPoista