Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


lauantai 8. syyskuuta 2012

Vaahteroita, Acer-sukua


Vaahteran lehdet saavat jo ruskan värejä. Metsävaahteroita kasvaa tontilla luonnostaan useita. Pidän niistä. Lapsuuden mummolassa puutarhakeinu sijaitsi suuren kauniin vaahteran katveessa.
Voisin tutkia tontin vaahteroita lähempää. Niitä on hankittu erilaisia vuosien saatossa. Joitakin on vain yksi yksilö, joitakin useampia.

Koreanvaahtera (Acer pseudosieboldianum) on pienikokoinen ja saa kauniin punaisen ruskavärin.
Pennsylvanian vaahtera (Acer pensylvanicum)  viihtyy hyvin aluskasvillisuudessakin. Sillä on valtavan suuret lehdet ja runko uurteinen.

Mongolianvaahteralla (Acer tataricum subst. ginnala) on hauskanväriset lenninsiivet, joilla se kuljettaa siementä.


Kirjovaahtera (Acer platanoides "Drummondii") on kauneimmillaan kesällä kaksivärisine lehtineen.


Hurmevaahtera (Acer platanoides pl. "Faasen´s Black") kasvaa isoksi puuksi ja riemastuttaa koko kesän punaisella värillään.


Hopeavaahtera (Acer saccharinum) kasvaa kosteassa melko nopeasti suureksi puuksi ja viehättää hopeisella lehtienalusvärillään.

11 kommenttia:

 1. Olipa monta lajia vaahteroita, kiitos näistä!;DD

  Leppoisaa viikonloppua, Irene!<333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, vaahterat viihtyvät luonnostaan niin hyvin tällä tontilla, että on mukava lisätä noita.

   Sinulle mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 2. Minulla tuossa ikkunan takana kasvaa iso vanha vaahtera. Yhtään punaista lehteä ei vielä näy...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, suuret vaahterat ovat ihania niin monena vuodenaikana.
   Meillä on yksi vaahetra jo ihan punainen, mutta kaikki muut ihan vihreitä. Jostakin syystä puut ovat niin eriaikaisia.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Tapio, täällä etelässä nuo vaahterat viihtyvät hyvin. Meidän tontilla ja metsissä ne lisääntyvät itsestään runsaasti. Viihtyvätkö siellä pohjoisessa?

   Poista
 4. Niiden syysvärit ovat kauniin vaihtelevia. Muistan vuosia sitten nähneeni elokuvan, jota oli kuvattu syksyisessä vaahterametsässä. Voi mahdoton sitä upeaa väriloistoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susi, mielestäni vaahterat ovat syksyn ihan ykköspuita. Niillä on niin kaunis ruska ja sitten niitä on niin monenkokoisia ja näköisiä ja -värisiä, että varmasti jokainen löytää omaa pihaansa yhden vaaheran.

   Poista
 5. Pohjoisessa vaahterat jäävät pensasmaisiksi, mulla mongolian-tavallista metsävaahteraa. Myös jänikset ja porot verottavat, tänä kesänä tosin aitaa korjattu ettei enään porot pitäisi päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapio, meillä syövät peurat ja jänikset noita vaahteran latvuksia. Lähes kaikista on latvus syöty, mutta kaikesta huolimatta ne kasvavat edelleen ja tekevät aina uuden latvan. Vaahterat haarovat myös usein. Perinteistä kaunista suorarunkoista vaahteraa on vaikea löytää täältäkin.

   Poista
 6. ihania vaahteroita<3 Niissä on jotain sykähdyttävää,ovat minunkin lempipuita,vaikka ne eivät täällä Oulun korkeudella luonnonvaraisina kasvakaan.Toista vuotta sitten toteutin pitkäaikaisen unelman ja ostin ikioman metsävaahteran.Nyt se on lunastanut kaikki lupaukset ja hehkuu ihanissa keltaoransseissa ruskaväreissä.Sen lisäksi pihallamme on pari mongolianvaahteraa ja verivaahtera,jonka hankin tänä kesänä.Ja ruukussa pikkuruinen japaninvaahtera...
  Tuo 'Drummondii' kirjovaahtera on myös hankintalistalla,vaikka se onkin vähän arka.Kokeilen kuitenkin!

  VastaaPoista