Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


tiistai 15. tammikuuta 2013

Talvella pihalla


En ole mikään talvi-ihminen. Hesarin haku lähes puolen kilometrin päästä alkaa melkein tuntua mukavalta, kun aurinko värjää taivaanrantaa jo kahdeksan jälkeen. Mutta paljon kauempaa en ole ulkosalla viihtynyt. Paitsi nyt, kun löysin Kyllikki-anopin jäämistöstä pitkän ja lämpöisen, hieman kulahtaneen turkin.


Turkki lämmittää mukavasti, joten ulos uskaltaa lähteä pidemmäksikin aikaa.


Havupuut nousevat esiin talvella lehtopuutarhassa. Tässä on piskuinen hemlokki, joka on sinnitellyt puutarhassa jo usean vuoden.


Saarni verhoutuu siementupsukoihin talvella.Peikonpähkinöiden koristeelliset kiemuraiset oksat ovat kauniita valkeata hankea vasten.


Tutkin miehen kanssa kaadettavia puita. Yritämme tunnistaa puita pelkän rungon perusteella. Kesällä ne on helppo tunnistaa lehdistä. Syksylläkin löytää vielä maasta lehtiä, mutta talvella ne ovat jo hangen alla. Tämä puu jätetään henkiin. Se on vaahtera.


Haavan runko on sileämpi, mutta laikukas. Haavikkoa karsitaan. Kannattaa tutkia Sarin puutarhakalenterista, koska on paras puun kaatoaika.


Suuresta haavasta on riittänyt alapihalle pölkkyjä istuimiksi.


Yhden pölkyn pinta on muuttunut kauniin näköiseksi. Harmi vaan, että sen saa aikaan lahottajat.


Onko loppusyksyllä ja talvella mitään kauniimpaa kasvia kuin japanin tatar? Ihailen pakkasella sen hurmaavan eleganttia oksistoa. Syksyllä keräsin sen lämpöisen ruskeita oksia valtavat määrät maljakkoon. Voiko mitenkään uskoa, että sama kasvi keväällä hujauttaa runkoaan parissa viikossa lähes kolmeen metriin ja levittää hetkessä juuristoaan metrien päähän. Silloin kasvusto näyttää läpipääsemättömältä trooppiselta seinältä ja nyt talvella vuorostaan eteeriseltä kaunottarelta.
18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Irmastiina, opettelen näkemään myös talvista kauneutta.

   Poista
 2. Kauniisti työstetty turkki on tuo anoppisi entinen..:))

  Kiitos puutietoudesta ja kuvista, Irene!

  Mukavaa tiistai-iltaa!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, turkki on kaunis. Se on kääntöturkki. Toisella puolella on nahkaa ja toisella turkin suikaleta, jotka ovat keskivartalon kohdalta jo melkein poiskuluneita. Mutta ah, niin ihanan pitkä ja lämmin.
   Rakastan myös puita.
   Sinulle hauskaa viikonjatkoa!

   Poista
 3. Talvi on ihan mukava kun on kunnon varusteet :) Teillä kasvaa eksoottisia puita ja pensaita, takiaispallot näyttävät kauniilta lumipitseineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, juu ulkoilu säässä kuin säässä on pukeutumiskysymys. Olen vaan nyt niin innoissani, että voin käyttää myös hametta, kun on niin pitkä ja lämmin turkki. Käytin pitkiä housuja niin monta vuotta lähes pelkästään. Joku naisellisuuskausi menossa?

   Nuo takiaispallot navetan seinustalla ovat aika hauskannäköisiä talvella.

   Poista
 4. Onkohan sinun saarni punasaarni? omia kuvia olen vertaillut googlattuihin, ja se oli lehtosaarni. Minusta sinun saarninsiemenet näyttää punasaarnilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapio, en ole nyt itse googlannut ja tutkinut tarkemmin. Olen aina luullut, että tuo on ihan perussaarni?!

   Poista
 5. Hienoja talvikuvia. Joo, säähän on pukeutumiskysymys..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, talvellakin näköjään löytää kuvattavaa puutarhassa, kun on oikea asenne.
   ihanaa, kun ei tarvitse palella niin viihtyy pihallakin.

   Poista
 6. Ihanat tunnelmat ja kaunis taivaanranta :)mielenkiintoisia otoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarppu, sinä olet erikoistunut noihin upeisiin taivaanrantoihin. Tämä oli varmaan minun ensimmäinen taivaanrantakuvani suoraan terassilta.

   Poista
 7. Kyllä sitä kaikenlaista kaunista on talvessakin,jos vaan tarkenee pysähtyä katselemaan ja kuvaamaan :)

  VastaaPoista
 8. Kiehtovia talvikuvia! Hemlokkia en ole juuri nähnyt muualla kuin arboretumeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, tuo hemlokki on peräisin Mustilan arboretumista 90-luvulta. Se oli ihan tikkukokoinen alunperin, eikä se siitä paljon ole kasvanutkaan.

   Poista
 9. Kesäimmeisenä yritän olla talvest tykkäämättä, mutta ei se aina onnistu, kyllä talvi niin kaunista maisemaa maalailee:D Ja kaikki kuuraistet kukkavarret on niin kauniita. Kylläpäs löysitkin komean lämmittäjän, kyllä kelpaa kovemmallakin pakkasella pihalle kipaista.

  VastaaPoista
 10. Kuura kyllä kaunistaa monet kasvit. :) Kuura antaa monille kasveille ihan uudet kasvot talvella.

  VastaaPoista