Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


maanantai 26. lokakuuta 2015

Syyshommat maistuu


Nonni, nyt sain taas puutarhatunnelmasta kiinni ja alkoivat pihahommat maistua.
Pitkään luulin jo, että 'tämä nyt oli tässä' ja siirrytään eteenpäin.
Yleensäkin pidän enemmän kevätpuuhista ja syksyllä alkaa olla sitten tarpeeksi tätä puutarhaosastoa.
Mutta viikonloppuna on tullut oltua pihalla enemmän kuin moneen viikkoon.


Puut ovat nyt karistaneet turkkinsa ja pihalla saa haravoida niin paljon, kun mieli tekee.


Mikäs on haravoidessa, kun kauniita koristuksia löytyy vielä pihalta, lumimarjoja ja ruusunkiulukoita. Ja aurinko on jaksanut paistaa useana päivänä.


Lauantaina aloin putsaamaan lavakauluksia. Osan lavoista sain jo tyhjäksi ja peittelin syksyn lehdillä ja hevosenlannalla. Kukkasipuleita olen peitellyt tontille  pari pahvilaatikollista. Vielä odottaa yksi lähetys postista noutoa.Kanervia olen  kantanut kaupasta ja terassit saavat pikkuhiljaa syyssomistuksensa.


Uutta ideanpoikasta alkaa nyt pukkaamaan. Mitä jos rakentelisi tähän pyöreän terassin. Pitää vähän mallata. Yläpiha on pihan lämpöisin paikka. Siinä voisi ottaa kevään ensimmäiset auringonsäteet talteen. Kyllä se taas tästä lähtee!

30 kommenttia:

 1. Välillä tuntuu että nyt riittää pihatyöt, mutta jostyain sitä intoa pukkaa kuitenkin aina uudestaan. Lienee osasyy tämän syksyn kauniilla ilmoillakin. Tänään juuri ihanassa auringonapisteessa taas kertaalleen siivosin tammen lehdet pois, kyllä olikin taas paljon ja paljon on vielä puussakin, nyt toivoisin sopivaa tuulenpuuskaa joka ittottaisi kaikki alas. Nyt on Himmu taas terveenä tyttönä kaverina hommissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, kyllä tuolla auringollakin on vaikutusta varmaan näihin mietteisiin. Haravointi on just parasta terapiaa. Siinä näkee heti kättensä jäljet.
   Se tammi ei kyllä kaikkia lehtiään luovuta - ainakaan täällä etelässä.
   Ihanaa, että kaveri on taas hommissa mukana.

   Poista
 2. Ihanat kuvat ja tunnelmat! Voi, tuollainen lämpimän ja suojaisen paikan kevätterassi on todella tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, kyllä tuohon terassin rakentamiseen ja sen ympäristön suunnitteluun täytyy ilmeisesti upota. Vähän olen jo suunnitellut kasvistoa.

   Poista
 3. Vähän kun pitää taukoa niin taas jaksaa porskuttaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit, tauoilla on ilmeiseti paikkansa.
   Nuorempana en vaan oikein malttanut pitää taukoja. Talvi toi sen ihan luonnostaan.

   Poista
 4. Siälä haravoomista taitaa riittääkki. Tauot pihahommista teköö terää. Muutama päivä mullaki menny, ettei pihalle oo keriinny, nii on taas kauhia hinku päällä. Tuas on varmasti hyvä terassinpaikka. Siinähän on jo valamista ympäristöäki. Pyäriä muato sopiiski hyvi puiren keskelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, meillä voi vaikka joka päivä valita haravoimisen hommakseen jos niin haluaa. Mutta muitakin töitä on kyllä tarjolla. Tänään taidankin avata kolmannen sipulilatikon ja jatkaa sipuleiden istuttamista.

   Poista
 5. Ihanat syksyiset kuvat! Meillä suurin osa lehdistä on vielä puissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, ihmettelen, miksi Etelä-Suomessakin on niin eri rytmit puilla. Vaikuttaako teillä joku iso vesi lämmittävästi? Olin eilen Helsingissä ja siellä oli vielä kaunis ruska jäljellä. Meillä syksyt ovat kylmiä ja aikaisia.

   Poista
 6. Lauantaina olikin ihana ilma! Sain silloin istutettua loputkin kukkasipulit. :) Hyvältä vaikuttaa tuo sinun terassi-ideasi! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KesäKukka, lauantai oli niin kaunis päivä ja samoin tänään. Tosin pakkasta oli yöllä seitsemän astetta, mutta nyt paistaa aurino taas niin upeasti. Pakko sitä on pihalle päästä.

   Poista
 7. Ihania syysilmoja riittänyt. Minäkin olen hääräillyt puutarhassa. Tänään kompostikasa sai uuden paikan, jossa voi muhia ja lehdet saivat kyytiä. Kukkasipulit odottaa kevättä mullan alla. Mietin, että pitäisikö ripotella valkosipulia multaan, ettei myyrät napostele sipuleita. Hyvää liikunataa raukkaassa ilmassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei sinä, harmi, etten sinua tunnista. Hmm, nuo myyrät. Niitä mietin ja muuutinkin tulppaanien istutussuunnitelmia. Niile on turha syöttää parhaimmat tulppaanin sipulit. Auttaisiko valkosipulit? Kannattaa ainakin yrittää. Meillä suunniteltiin annettavaksi valkosipuleille yhtä lavakaulusta ensi kaudeksi.

   Poista
 8. Hei suunnitellaan molemmat pyöreää :) Mulla on tuollainen samanlainen pyörylä tapitettu lammikon paikalle. Mulla alkaa varmaan vaan vähän mopo karata, tekisi sittenkin mieleni vähän isontaa pyörylää ;D
  Mukavia syyspäiviä sinne melkein naapuriin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, muistankin sinun lampisuunnitelmasi. Suurenna vaan lampea. Sinulla tuota tonttia piisaa, niin turhaa liian pientä rakennat. Toista se on jos on pieni rivitalopiha.

   Poista
 9. Niin kaunis tuo lampi, vaikka puut ovat jo lehdettömiä. Kyllä sitä haravoimista täälläkin riittää, kohta on kaikki lehdet pudonneet. Isän pihaa siivosin parina päivänä ja viime viikolla oltiin anopin pihalla. Jokaisella isot pihat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, lammet ovat kauniita. Sinulla on ihana joki. Vesi tuo aina niin mielenkiintoisen elementin tontille. Haravointi on mukavaa hommaa. Ennen kuskasin kiltisti suurimman osan kompostiin. Nykyisin laitan kasoihin, joihin lisään multaa ja rakennan lisää istutusalueita.

   Poista
 10. Kyllä ne keväthommat ovat ehdottomasti mukavampia, mutta kokemuksesta tiedän, että mitä enemmän syksyllä tekee, sen vähemmällä pääsee keväällä. Ja tykkään ulkoilla hyödyllisesti eli puuhatessa tulee kuntoiltua yllättävänkin pitkään ja hartaasti.
  Lämmin terassipaikka on aina mieleinen. Tuo näyttäisi hyvin suojaisaltakin. Siinä on mukavaa kehiteltävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, totta on se, että kaikkia kevään hommia ei meinaa millään ehtiä tehdä. Joten kannattaa osa töistä tehdä jo syksyllä. Mutta en millään viitsi enää kitkeä syksyllä. Sen työn jätän suosiolla kevääseen. Mutta kaikenlaista karsimista ja haketusta ja uudelleen istutusta kyllä riittää syksylläkin.
   Kyllä tuo terassi nyt taitaa syntyä. Aamulla kävi kantomies höyläämässä alueelta pois kaikki kannot. Joten nurmialue kasvaa, kun sinne nyt pääsee leikkurilla. Mutta kyllä tuonne meinaan myös jonkun penkinkin rakentaa matalalle kasvullisuudelle.

   Poista
 11. Niinpä... Kun on suuri puutarha, ja paljon kasveja ja puita, on syksyllä roppakaupalla töitä! Toivottavasti sinulla on apulaisia syyssiivouksissa...

  Ihania lumimarjoja. <3 Niihin aina hurmaannun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Una, töitä piisaa, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä. Osaan jo hellittääkin. En ole onneksi mikään siisteysfriikki, muuten tulisi stressiä. Minun kukkapenkkini eivät ole niin järjestyksessä. Ovat enempi villejä ja vapaita.

   Poista
 12. Lämpimän paikan terassi kuulostaa oikein mukavalta ajatukselta!

  Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, nyt sitä vasta osaa katsoa jotenkin kokonaisvaltaisemmin tätä koko tonttia. Tuolla yläpihalla sisääntulossa on kaikista lämpöisin alue. Luulen, että aikaisin keväällä siellä voisi nauttia kevään ensimmäisistä lämpöisistä päivistä.

   Poista
 13. Keväällä on niin kiihkeää;) Tykkään kovasti tehdä syksyllä pihatöitä raikkaassa ilmassa.

  Kaikki nuo kiulukat ja muut, ne ovat vaan niin ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, rakastan niin tuota kevään valtavaa voimaa ja kiihkeyttä. Huhtikuu on kuukausista hulluin ja se puhkoo reitin vuoden kauneimmalle kuukaudelle, toukokuulle. Ah, siihen on puoli vuotta aikaa.
   No, sitä odotellessa voikin vähän puuuhailla puutarhassa.

   Poista
 14. Mukavaa hyötyliikuntaa on puutarhassa mönkiminen ja keväällä saa sitten nauttia työn tuloksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Markka, hyötyliikunta on kyllä hyvä asia. En liiku muuten kuin kerran viikossa joogassa. Täytyisi tietysti vähän petrata.
   Juu, kaikki hommat menevät ihan omaan laariin. Saan nauttia kauniista maisemista keväällä.

   Poista
 15. Näyttää juuri sopivalta aloitukselta tuo keppi keskellä ympyrää. Vilkaisepa ympyräni kehittymistä heinä-elokuun bloggauksissa alkaen tästä postauksesta
  http://puutarhaeloa.blogspot.fi/2015/07/kasa-kivia-kasa-soraa.html
  Toivottavasti et koe tätä mainontana. Odottelen kovasti kevättä, että näen kasvien alkavan kasvaa ja pääsen sisustamaan ympyrän istuskelupaikaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, kävin kurkkimassa. Hyvältä näytti. Olet niin pikkutarkan työn tekijä. Respect!
   Itse aloitan koko ajan uutta penkkiä ja projektia suurpiirteisesti ja entiset jäävät huonolle hoidolle. Mutta uuden aloittaminen on hauskempaa kuin tylsät putsaushommat. Vaikka toisaalta keväällä saattaa ihan jämähtää johonkin penkkiin nautiskelemaan rikkaruohojen repimisestä.

   Poista