Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Pöllöjen huhuilua


Vihdoinkin olemme saaneet kuunnella hienoa iltakonserttia. Saunan jälkeen terassilla istuskellessamme ihmettelimme ääntä, joka tuli metsästä. Olisiko se pöllön ääni? Asia oli hetimmiten tarkastettava Luontoportista. Sinne on kaikkien lintujen äänet taltioitu. Kyllä!
Eikä siellä metsässä ole yksi pöllö vaan kaksi. Ensiksi tunnistimme lehtopöllön ja sitten vielä helmipöllön. Ne huhuilivat yhtä aikaa.
Toivon, että soidinmenot onnistuvat ja lähimetsään asettuu pari pöllöperhettä. Pöllönpönttöjä on vuosittain ripusteltu juuri tuohon metsään. Ja meillä näyttää taas olevan oikea myyräinvaasio puutarhassa. Näillä myyrillä kyllä pari pöllöperhettä kasvatttaa pesueensa.

Lehtopöllön äänen ja tiedot pääset kuulemaan ja näkemään tästä.
Helmipöllön äänen ja tiedot pääset kuulemaan ja näkemään tästä.

Nyt pöllöt ovat soitimella ja niiden äänen saattaa kuulla ihan lähimetsässä ilta-aikaan. Kuuntele!

20 kommenttia:

 1. Lehtopöllöä en olekaan kuullut, mutta tuo helmipöllö asustelee jossakin mökin lähimailla. Mukava postaus ja oikein hyvää ystävänpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo, helmipöllö taitaakin olla aika yleinen. Sillä on hauska "puputusääni".
   Hyvää ystävänpäivää!

   Poista
 2. Lehtopöllön ääntä kuulin minäkin ja ensin vähän ihmettelin mikä tuo ääni on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, sinä sitten taidat noita pöllöjä tunnistaa ennestäänkin. Minä nyt opettelen.

   Poista
 3. Meillon mettät kauempana, pitää oikee eriksensä lähtiä, että kuulis pöllöjen huhuulua. Kivat pöllöt. Onko ne tehty oikee oikiasta kivestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, ehkä sinne pöllömetsään ei nyt tule lähdettyä helposti, koska ne aloittavat konsertit vasta pimeällä.
   Nuo ovat Matti-ystävältä jo vuosia sitten saadut kivipöllöt. Ja aina vaan noista tykkään.

   Poista
 4. Hieno juttu! Meilläpäin en ole kuullut kuin kerran pöllön huhuilun. Nähnyt olen useastikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, veikkaan että olet varmasti nähnyt moniakin pöllölajeja. Kesällä niitä varmaan näkeekin, kun illalla ei ole enää pimeää.

   Poista
 5. No eipä ole kuulunut pöllön huhuiluja täälläpäin. Myyristä en kyllä yhtään tykkää, niitä ei tarvis pihalta löytyä. Kaivavat kukkasipuleita ja tunneleita nurmikolle. Kissat niitä jonkin verran pyydystää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, jännittää nyt aikalailla, onko kaikki kevätsipulini syöty.
   Harmi ettei meillä ole enää kissaa. Saatiin uusi perheenjäsen, joka on allerginen.

   Poista
 6. Pöllöillä on metka ääni, joskus on kuultu pihalla niiden huhuilua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, niillä on kuuluva ääni ja jotakin erikoista pöllöjen äänissä on, että ne kyllä tunnistaa pöllöiksi vaikka niillä kaikilla onkin ihan oma laulutapansa.

   Poista
 7. Meillä tien toisella puolella olevassa vanhassa metsässämme on vuosia ollut pöllön pesä, siellä on kaksi miestä käyneet niitä tarkkailemassa eivätkä ole meille puuta paljastaneet, joka on harmi. Toisaalta arvosamme vanhaa metsäämme, ja puita ei kaadeta kovin hepposin perustein. Lehtopöllö huhuilee usein iltaisin ja jopa aamulla töihin lähteissämme, joskus myös muiden pöllöjen ääntä kuuluu! Äänen kuuluminen on meille suuri palkinto metsän säilyttämisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, oletteko laittaneet sinne pönttöjä vai ovatko pöllöt tehneet ehkä johonkin koloon pesän? Ihan reilua kyllä pöllöjä kohtaan, että lintumiehet eivät paikkaa paljastaneet. Eivät miehet pysty erottamaan, ketkä ovat milläkin asialla. Suurten lintujen lähellä asuminen ja tarkkailu on erityisen palkitsevaa.

   Poista
  2. Emme ole laittaneet metsään pönttöjä, mutta metsämme on aika vanhaa joten varmaan sieltä löytyy hyvin pesäkoloja. Ajattelin siksi että olisi hyvä tietää pesäkolo, jos joskus olisi puun kaatamisaie, pesä kuitenkin sijaitsee omistamassamme metsässä, joten ilman muuta se olisi hiljainen suojelukohteemme.

   Poista
 8. Ensimmäistä kertaa täällä! Nyt pitää kahlata läpi kaikki :) Pöllötietoutta täällä hyvin saatavilla, hih. Muistan kuinka pienenä ystävän isäpuoli raahasi meidän keskellä yötä metsään kuuntelemaan huuhkajaa ja me vain torkuimme kannon päällä. Pöllöt ovat kyllä söpöjä, kiva kun teillä pihapiirissä oma "kotieläinpöllö".

  VastaaPoista
 9. Ihanat pöllökoristeet!
  Kuuntelin nuo näytteet ja mietin, että eipä taida tällä meidän asuinalueella näitä kuulua. Puita kun kaatavat koko ajan jostakin päin.
  Täytyy tänä keväänä ja kesänä oikein keskittyä mitä kaikkea sitä oikein kuuluukaan.

  VastaaPoista
 10. Emme ole kuullet pöllöjen huhuilua, mutta kerran vietimme yön puutarhastamme löytyneen, siivestään vahingoittuneen varpuspölön kanssa: Aamulla saimme viedä sen lintutaloon, jossa se hoidettin kuntoon.

  Joskus yöllä kuulen kuin seinään iskeytyisi iso lintu. Oliis ihan mahdollista, että hiiret yrittävät yöllä päästä terassimme lintujen ja oravien syöttöpöydälle ja pöllöt sitten noudattavat omia vaistojaan.

  Tuo ylempi oli nopeasti katsottuna ihan oikean näköinen.

  <3

  VastaaPoista
 11. Hauskat pöllöt! Helmipöllön puputus on tuttua jo lapsuudesta ja sitä matkittiin myös huuhkajan huhuilua tuli matkittua jopa niin, että huuhkajapoika läheni ja huhuili pettyneesti kun en enää vastannut sen kutsuihin.

  Erään kerran erehdyin liian lähelle pöllönpesää koiran kanssa ja silloin tuli kyllä lähtö:)

  VastaaPoista