Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Aurinkopaneeleja


Meillä asennetaan aurinkopaneeleja navetan katolle. Sähkö tulee meille ilmajohdoilla kuten kuvasta näkyy. Navetan seinässä on invertteri, joka muuttaa aurinkopaneeleista tulevan tasavirran vaihtovirraksi. Kaapeli kaivetaan maahan, joka vie aurinkosähkön päätauluun.
Kuvassa näkyvä pihlaja ei häiritse sähköntuotantoa. Viereinen vanha komea mänty osuu iltapäivällä auringon eteen. Vaikka menetetään osa hyödystä, niin mäntyä ei kaadeta. Aurinkopaneelit toimivat sarjassa niin, että jos yhteen paneeliin osuu varjo, niin koko sarjan teho putoaa.


Meillä on satanut niin paljon, että kaikki kasvaa ihan silmissä. Tuntuu siltä, että asutaan viidakossa. Paras työväline olisi nyt viidakkoveitsi.


Korkeiden töyhtöangervojen kukinta alkaa olla ohitse, kun taas auringontähdet kukkivat ympäri pihaa.

Pörriäiset liimautuvat auringontähtien mykeröihin.


Toinen kaikkialle levittäytyvä jättiläiskasvi on ranskantulikukka.


Näyttää siltä, että kukkapenkissä ei juuri muita kukkia kasva kuin tulikukkia. Jopa kartiovalkokuuset peittyvät lähes kokonaan.


Valkoiset Aspirin-ruusut kukkivat sentään siellä kukkapenkin keskellä.


Kuningaslilja on nyt jotenkin eksynyt syyshohdekukkaviidakkoon.


Terassin pöydällä ottaa aurinkokylpyä pelargoni ja kuparisen värinen heinä, jonka bongasin Plantsusta huhtikuussa. Tämän kuvan otin, kun sateiden välissä aurinko näyttäytyi. Dahliakeijuni on myös siirtynyt terassin puolelle.
Nyt sitten odotellaan sitä aurinkoa, kun paneelitkin ovat kohta valmiina!

24 kommenttia:

 1. Oi, hieno ajatus nuo paneelit. Ekologista ja järkevää muutenkin. Minulle tulee isää ikävä, hän touhusi aina noiden paneelien kanssa. Isoja auringonpaisteita puutarhassasi, ihana, ilahduttavaa varsinkin nyt kun on niin sateista kokoajan. Ranskantulikukka on niin ihana ja minä en saa sitä onnistumaan meillä, plääh. Ihana rehevyys, se tekee onnelliseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sametti Hortensia, tuo ekologisuus viehätti meitäkin alunperin. Jokin vuosi sitten yritimme saada savusaunan katolle paneelin, mutta homma vaikutti niin monimutkaiselta, että asia hautautui.
   Sähköasioiden parissa oma isänikin aikoinaan touhusi, mutta enempi sairaaloiden isojen laitteiden kanssa.
   Joka tontilla viihtyvät ihan omat kasvit näköjään. Meillä tämän hetken kaikkein vahvin kylväytyjä on ranskan tulikukka.

   Poista
 2. Aurinkokeräimet on kyllä järkiratkaisu! Ja hinnatkin onneksi tulleet vähän alaspäin muutaman vuoden takaisista, jolloin olivat ihan pilvissä.

  Ja ihanan rehevältä viidakolta tosiaan näyttää. Paljo normiviidakko värikkäämmältä vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annukka, aurinkoenergia-asioita on onneksi kehitetty useammassakin firmassa. Nyt sen asentaminen on tehty helpommaksi asiakkaalle ja hinnat ovat järkevöityneet. Takaisinmaksuajat eivät enää päätä huimaa suhteessa paneelien käyttöikään.

   Poista
 3. Onpa rehevä tuo tulikukka ;) Hyvä idea laittaa aurinkopaneelit. Ne todella toimivat. Meillä lämpiää vesi täysin aurinkoenergialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulikukka on meidän paras viidakkokasvi.
   Teillä on kokemusta aurinkoenergian käytöstä. Meillä odotellaan, että saadaan tänään homma päätökseen ja päästään ensimmäiseen "itse tuotettuun" saunaan. Alatalossa on sähkösauna ja ylätalossa puilla lämmitettävä.

   Poista
 4. Hieno juttu nuo aurinkopaneelit!
  Tykkään juuri tuollasesta puutarhassa jossa on viidakkotunnlemaa...runsautta..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, toivon, että aurinkopaneelit on ihan käytännössäkin sitten hieno juttu.
   Runsautta ei kyllä puutu tästä puutarhasta.

   Poista
 5. Juuri juttelin työkaverin kanssa, että heillekin on paneelit tulossa. Joku kimppatilaus usean kunnan kuntalaisten kesken.Itsekin tajusin, että meillä on myös tuo ranskantulikukka levittäytynyt ihan kalliolle asti. Sieltä ne aion kyllä kitkeä, en halua, että tulikukka peittoaa luonnon omaa kasvillisuutta sillä tontin kulmalla. Ja ehdottomasti leikkaan kaikki kukkavarret heti kukinnan jälkeen tänä vuonna visusti roskikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, teilläkin tuo tulikukka siis viihtyy enemmän kuin hyvin. Kyllä minäkin nyt ajattelin tänä vuonna leikata kasvustot alas heti kukinnan jälkeen. Sain viime vuonna nyppiä hiekalta vauvataimia oikein urakalla.

   Poista
 6. Aurinkopanelit ovat tosi ja hieno ekologinen asia!

  Upeaa kukkaloistoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, toivotaan, että paneelit osoittautuvat hyväksi valinnaksi.
   Heinäkuussa kukkii vahvasti.

   Poista
 7. Myös meillä on mietitty aurinkopaneeleita pitkään ja hartaasti. Sähkölämmitystalossa kaikenlaiset vaihtoehtoiset energia ratkaisut ovat rahanarvoisia. Eikä pikkuasia ole se ekologinen näköpuolikaan. Ukkokulta on vain niin auttamattoman hidas hämäläinen, että jokaista siirtoa mietitään vuositolkulla.
  Sain ranskantulikukkaa ruusuretkellä. Vielä en ole ehtinyt sitä istuttaa. Täytyykin miettiä, missä sillä on mahdollisuus laajentaa reviiriään vaihtamatta liikaa muita kasveja. Jos siis päättää täällä viihtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, näitä energia-asioita kannattaakin varmasti miettiä pitkään ja hartaasti. Investoinnit ovat kuitenkin suuria.
   Ranskantulikukka siementää todella tehokkaasti. Myös sorapihalta olen sitä saanut kitkeä.

   Poista
 8. Ihanan vihreää ja kukkaisaa teillä. Tuo aurinkosähkö on kunnioitettava valinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, vihreyttä ja kukkia riittää - kiviä ei niinkään.

   Poista
 9. Olisi mielenkiintoista kuulla käyttökokemuksia aurinkopaneeleista! Meillä suurin sähkön käyttökohde on lämmitys ja siinä ei olisi aurinkopaneeleista talvikuukausina paljon apua, mutta ajatus itsessään kiinnostaa minua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piparminttu, lämmitys lienee kaikilla se suurin sähkönsyöjä. Mutta kummasti sitä sähköä menee kesälläkin. Meillä on sähkösauna ja se on usein päällä. Lisäksi pyykinpesukoneet käyttävät sähköä.

   Poista
 10. Minäkin lukisin mielelläni käyttökokemuksia aurinkopaneeleista. Sellaiset on harkinnassa meidänkin navetan katolle johon paistaa aurinko esteettömästi koko päivän.
  Tulikukka on minulla vielä kokeilematta, saapa nähdä viihtyykö meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, nyt voin sanoa viiden päivän käyttökokemuksella seuraavaa. Kun vertaa näitä viittä päivää edelliseen viiteen päivään, kun meillä ei ollut aurinkopaneeleja, niin sähkönkulutus on puoliintunut. Nyt on tietysti kesäaika. Talvella varmasti ei päästä samaan.

   Poista
 11. Upea puutarha teillä, unohda viidakko veitsi.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkokujalla, kiitos vaan!
   Täytyy käydä visiitillä.

   Poista
 12. Ny tais auringonpaiste alakaa. Joko paneelit on valamihina? Rehevyyttä...torellaki! Kivasti tua aita rajaa kasvit omalle pualelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, paneelit kerää energiaa ihanasti näinä hellepäivinä. Mies käy vähän väliä tutkimassa taulusta sähköntuotantoa ja myhäilee tyytyväisenä.

   Poista