Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


lauantai 17. joulukuuta 2016

Kuusia sisään


Joulu on siitä mukava juhla, että silloin voi kantaa suuren puun sisään. Juhannuskoivut jätetään usein ulos talon sisäänkäynnin läheisyyteen.  Jouluna kuusi kannetaan reilusti tupaan tai olohuoneeseen.


Aiempina vuosina olen jättänyt kuusenhaun muille perheenjäsenille. Tänä vuonna änkesin miehen mukaan. Kuuset ovat niin raikkaalle tuoksuvia töpäköita talvipuita, että en millään voinut valita ainoastaan yhtä kuusta. Kotiin kannettiin lopulta kolme puuta. Porstuassa on kaikkein pienin kuusi olkikoristeineen. Eteisen maljakon kuusessa on tähtituikut. Koristeena siinä on sinisiä ja kultaisia palloja.


Kaikkein suurimmassa kuusessa kasvaa neljä käpyä. Siksi sen valitsin. 


Meillä ei koskaan, koskaan ole kannettu kuusta tupaan ennen aattoa. Nyt tuntuu oikeasti joululta, kun on joulupuu sisällä. Aloitin jo koristelun. Koristeita on kertynyt useammalta vuosikymmeneltä. Ylös pääsi pikkuisen arvokkaampia koristeita. Alaoksilla keikuttelevat tontut ja muut pikkuväen suosikit.


21 kommenttia:

 1. Kuusesta tulee ihana tuoksu ja juhlan tuntu. Tästä tuli sellainen idea, että voisihan sisään kantaa joulukoivunkin, olisi aika kiva katsoa, kun se puhkeaa hiirenkorville vuoden pimeintä aikaa pelastamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, jokainen saa joulufiiliksen eri asioista. Minä saan sen joulukuusesta. Kuusi tuoksuu ja juhlistaa. Se on elävä. Sitä juotetaan. Kuuseen kuuluu valot tai kynttilät. Koristeet ovat sitten makuasia. Valo on tärkeämpi.
   Hei, pitäisikö kokeilla tuoda koivu sisään sitten, kun kantaa kuusen ulos?

   Poista
 2. Meillä on kuusi paraikaa autotallissa sulamassa. Huomenna on koristelua aika ja siitä alkaa joulu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, teilläkin ollaan ajoissa. Nautin kovin, kun olen saanut kuuset sisään ja jo vähän koristeltua. Pikkuiset voivat jatkaa koristeiden asettelua sitten joulunpyhinä.

   Poista
 3. Enempi parempi! Hauska kun innostuit kuusimetsälle! Suloisia, eri tunnelmaisia kuusia, yhdessä oikeat kävytkin. Mikä sai teidät villiintymään ja laittamaan kuuset aikaisemmin :) Minusta on ihana tehdä se ajoissa, niin ehtii nauttia joulun tunnelmasta jo etukäteen! Iloista joulunaikaa sinulle toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sametti Hortensia, rikoin nyt yhden tradition. Yleensä mies on mennyt metsälle jonkun lapsen kanssa. Lapset ovat vaan niin kiireisiä, että eivät oikein ehdi ennen joulua. Nyt vaadin päästä mukaan a j o i s s a. Ihan riehaannuin. Meillä kasvaa niin paljon kuusia ryppäissä, että "piti vähän harventaa". Kyllä joulu alkaa siitä, kun kuusi kannetaan sisään. Nyt voi nauttia tosi pitkään.

   Poista
 4. Meilläkin on kuusi jo sisällä..:) Pienen pieni, kuten kotimmekin, mutta aito. En halua tekokuusta kotiini...haluan "haistaa" kuusen ja muovikuusi ei haise....ainakaan hyvälle..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, kuusen koolla ei ole väliä, mutta sillä on, että se on elävä.
   Olen itsekin onnellinen, että meillä ei ole kuusiallergikkoja. Jotkut joutuvat hankkimaan muovikuusen.

   Poista
  2. Hannele, kuusen koolla ei ole väliä, mutta sillä on, että se on elävä.
   Olen itsekin onnellinen, että meillä ei ole kuusiallergikkoja. Jotkut joutuvat hankkimaan muovikuusen.

   Poista
 5. Ihanan jouluiset kuvat! Mukavaa joulun odotusta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piparminttu, joulun tuntua on jo tuvassa. Lempeitä joulun aluspäiviä sinnekin!

   Poista
 6. Teillä kuuset jo sisällä, nii jouluune koristelu punaasine tonttuunee. Saisinkoha isännän hakemahan kuusen ennemmi. Yleensä kuusi haetahan aina viimmetingas, aatonaattona.
  Kuusi onki yks tärkeemmistä joulufiiliksen tuajista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, alaoksilla keikuttelevat tontut. Pikkuväki laittaa ne uuteen järjestykseen moneen kertaan.
   kokeile, josko saisit isännän metsään vähän aikaisemmin. Joulufiilis alkaa tasan siitä, kun kuusi kannetaan sisään. Eikä tule niin kiirettä muiden askareiden kanssa.

   Poista
 7. Parhaat jouluun liittyvät muistot ovat varmaankin ne, jolloin juostiin isän perässä pitkin metsää etsimässä sopivaa joulukuusta. Lopulta hän aina otti sen ensimmäisen näkemänsä, kunhan ensin oli kierretty hangessa tarpomalla ties kuinka pitkä lenkki. Ukkokultani ei lakkaa muistelemasta, kuinka hän ensimmäisinä yhteisinä jouluinamme pääsi mukaan näille kuusenhakumatkoille ja kuinka isä vähän kuin näytösluontoisesti kiipesi oravan lailla korkeaan kuuseen napatakseen siitä latvan. Tällaisia muistoja herätti tämä sinun kuusipostauksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, Sinäkin olet saanut juosta kuusimetsällä isän kanssa. Siitä jää kivat muistot. Ehkä meilläkin on nyt aika jättää lapset pois tuosta rituaalista, koska ovat jo aikuisia.
   Isäsi teki aika vaikutuksen nuoreen vävyyn. Meillä ei koskaan olla kiivetty kuuseen hakemaan latvusta. Aina on kuusi sahattu poikki juuresta.

   Poista
 8. you live in a very beautiful place !!!
  glad that finally you feel the thrill of Christmas after having your beautiful tree next to you !
  last pic is really artistic

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Baili, yes I live in beautiful place. And I love trees. It feels very good now after carrying Christmas trees inside.

   Poista
 9. Niin tunnelmallisia ja kauniita kuvia! Meillekin tuli kuusi lauantaina. On mukavaa, kun sen voi koristella jo ennen aattoa, jolloin on kaikkea muutakin puuhaa.
  Ihanaa joulun aikaa sinulle!

  VastaaPoista
 10. Meillä kuusi haetaan sisälle vasta yleensä aatonaattona, mutta yritän saada sen jo huomenna. Olisi aikaa ihastella sitä vähän kauemmin jo ennen aattoa. Pikkujouluista toin koristellut kuuset omalle ja isän terassille, onpahan joulukuusi jo sisälle tullessa vastassa.

  VastaaPoista
 11. Irene, minä olen jo kauan halunnut kuusen aikaisemmin ja aikaisemmin, että joulu olisi kuin pidempi. viime ja edellsivuonna oli jaokuuset ja ne kestivät viikko loppiaisen jälkeen varisematta, joten päädyimme samanlaiseen ratkaisuun.

  Lapsuudessa isä ja äiti olivat kaupassa aattonakin töissä ja kuusi laitettiin vasta sen jälkeen. Nyt on toisin ja joulusta tehdään pitkä vaikka se ei kalenterissa sitä olekaan.

  Hyvin hurmaava tuo kuusikuva kun nuo siniset lasit vielä näkyvät taustalla.

  Mukavaa joulun odotusta♥

  VastaaPoista