Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Joulukuu jo koputtaa ovelle


Havahdun syyshorroksesta. Kohta vietetään vuoden pimeintä päivää. Sitten suunta on taas kohti kevättä.
Raotan hieman ovea joulukuulle ja oman mielen virkistykseksi jotakin pientä koristelua on nyt väsättävä.


Plantagenin havukranssiin kerään keskelle pihaa tippuneita männynkäpyjä. Ne kuivahtavat porstuan pöydällä ja sitten ruiskutan ne kultamaalilla. Kieputan kävyt messinkilangalla kranssiin.


Lyhdyssä palaa tuli tuntikaupalla päivittäin. Pari pikkuista kuusta yritti asettua kukkapenkkiini. Korjasin ne suojasäällä jatkamaan elämää kukkaruukkuun. Keväällä ne voi taas istuttaa vaikka metsään. Hirvikin pääsi ulkoilemaan.


Valoisana aikana ikkunoista näkyy lähinnä peuroja. Useimmiten ne ovat naaraita vasojen kanssa. Nyt tepastelee komean näköinen uros.


Porstuan vaalea jouluruusu on avannut ensimmäisen nuppunsa. Ensimmäinen joulukukka on siis hankittu. Tiedän jo paikan, mihin haluan sen keväällä istuttaa.


Talon kätköistä löytyy vanha joulukoristus. Siinä sytytetään kynttilät, jotka lämmittävät ilman niin, että koristus alkaa pyöriä. Onko tämä kenties saksalainen? Kuka tietää, mikä tämän koristeen nimi on?

Siinä on kolmessa tasossa erilaisia hahmoja. Ylimpänä on paimen ja lampaita.


Keskimmäisellä tasolla on eri ikäisiä ihmisiä, sekä miehiä että naisia. Alimmalla tasolla marssivat sotilaat. Suomessa en ole tällaiseen rakennelmaan koskaan aiemmin törmännyt.

18 kommenttia:

 1. Kauniit istutukset! Mielenkiintoisen näköinen joulukoriste, tuollainen kannattaa ehdottomasti ottaa kaappien kätköistä esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraheinä, istutukset ovat aika pelkistettyjä nyt tänä vuonna. Ehkä innostun vielä kehittelemään sisätuloihin runsaampaa koristelua.

   Poista
 2. Kaunis kranssi, tykkää muutenkin havukransseista. Rakennelma muistuttaa vähän perinteistä metallista enkelikelloa mutta en osaa sanoa mistä tuo sinun on kotoisin. Hieno se ainakin on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, havukranssi on aika peruskranssi. Jostakin syystä haluan olla minimalistisempi kuin aikoihin.
   Hmm, enkelikellon idea tuossa on selvästi. Sitäkin pyörittää kynttilöiden lämpö.

   Poista
 3. Sullon kans jo kivasti joulua. Onko mitää tiatua, kuinka vanha tua puinen koriste on? En oo koskaa nähäny mitää samannäkööstä.
  Toivottavasti peurat ei tee mitää suuria tuhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, mitään tarkkaa tietoa tuosta koristeesta ei ole. Veikkaan kuitenkin, että se on vanha - ainakin muutamia vuosikymmeniä.

   Poista
 4. Minun jouluruusuni on vielä ostamatta, tänään hankin huonekuusen ja muutaman amarylliksen.
  Ihania eläviä "joulukoristeita" pihallasi, mutta eivät ne varmaan niin ihania olekaan, jos tuhoavat istutuksiasi.
  Veikkaan että tuo joulukoriste on saksalainen? Jotenkin sopisi sinne ja itekin olen ostanut sieltä erikoisia kynttelikköjä, joita en sitten myöhemmin löytänytkään enää lisää. Paitsi nyt Prahasta.
  Oikein mukavaa ja rentoa joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, maltoit ostaa tuon huonekuusen. Olen sitä kuolannut monta vuotta. Mutta aina kuitenkin päädyn kaivelemaan kuusia pihasta. Niitä nimittäin riittää.
   Juu, ihka eläviä kauniita joulukoristeita kirmaa pihalla välillä niin, että aitaa kaatuu.
   Saksalaiseksi veikkaan, koska huomasin jonkun bloggarin Berliinin postauksesta vähän samannäköisen ulkokoristeen.
   Mukavia joulunaluspäiviä Sinulle!

   Poista
 5. Vahvasti joulu hiipii jo Vironperälle.
  Löytö joulukoriste on kuin jouluevankeljumi, ainakin minulle tuli sellaista mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, pikkuhiljaa hiipii. Käynnistin keittiöhommat eilen illalla pyörittelemällä lihapullia pakkaseen aika satsin. Siitä se lähtee. Jotakin laatikoita (ei perinteisiä) valmistuu tänään.
   Jouluevankeliumi tuli minullekin ensiksi mieleen noista lampaista ja paimenesta. Mutta, miksi ihmeessä nuo sotilaat? Vai olivatko ne niitä, joiden piti surmata kaikki vastasyntyneet?

   Poista
 6. Että nuo peurat ja kauriit sitten sykähdyttävät aina, meillä on melkein lottovoitto, jos niitä pääseen näkemään, komea uros!

  Upea tuo puinen joulukoriste, kuin enkelikello, mutta aiheistoltaan mielenkiintoisempi!

  Jouluruusu on ihana! Niitä tilasin muutaman Barnhavenista...joulukukkana meillä on amaryllis, jonka toivoin kukkivan itsenäisyyspäivänä, se päätti toisin. Muitakin kukkia vielä lisää hankin :D

  Valoisaan joulunodotusta Sinulle, pian alkaa kevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, peurat ja kauriit eivät taida oikein tasaisesti jakautua läpi Suomenniemen. Toki saan olla onnellinen ettei niitä ole täällä niin paljon kuin saaristossa.
   Tuo joulukoriste muistuttaa enkelikelloa, mutta on kooltaan ihan eri luokkaa - paljon suurempi.
   Barnhavenissa on siis jouluruusujakin. Mitenkäs se on päässyt minulta menemään ohitse. Mutta ehkä säästän hankinnan sitten keväämmälle. Valkea jouluruusu saa nyt sulostuttaa jouluamme. Keväällä sitten hankin niitä punaisia.
   Lempeitä joulunaluspäiviä Sinulle!

   Poista
 7. KAunis asetelma ovenpielessä!
  Kiva tuollainen "kynttelikkö"...vähän sama idea, kuin enkelikelloissa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, kiitos!
   Toivon, että joku tietäisi tuosta koristeesta jotakin. Mutta ilmeisesti se on meille suomalaisille vähän vieras.

   Poista
 8. Hieno joulukoriste. Kesku-Eurooppaan sen sijoitraisin, mutta minne, en tiedä. Asiaa kannattaisi tutkia, sillä jotenkin on mukava löytää esineille taustoja ja tarinoita.
  Komea peura. Noita sarvipäitä ei usein pihapiirissä tai tienvarsillakaan näe. On ne vaan upean näköisiä eläimiä, vaikka en peuroja ja kauriita pihaan halua.

  VastaaPoista
 9. Upea vanha joulukoriste ja myös hirvi on hieno. Suloinen peura <3

  VastaaPoista
 10. Sieltä se joulu tulee nyt nopeasti, ja taitaa mennä ohikin nopeasti. Sitten päästäänkin jo tammikuussa selaamaan ensimmäisiä siemenluetteloita:) Voi kun meilläkin kävisi peuroja pihassa, niitä olisi mukava katsella.

  VastaaPoista