Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


perjantai 6. tammikuuta 2017

Puuteria penkkiin


Lokoisa loppiainen tempaisi minut kasvukauden uusiin suunnitelmiin. Siemenkuvastojen näpyttely kannettavan ruudulla täytti lähes koko pyhäpäivän. Luulin jo, että tätä ei enää tapahdukaan minulle enää. Niin kauan se oli jo vältellyt minua. Voi miten väärässä olinkaan. Kun tuo pakkomielteinen innostuksen puuska tulee, niin kaikki muu saa väistyä.
Puuskan tulosta ei tule mitään ennakkovaroitusta. Jostakin se vaan puhaltaa paikalle. Samalla on täysin yllättävää, mitä se tuo mukanaan. Tällä kertaa se toi puuterivärit. Etsin ainoastaan puuterivärisiä kukkia. Niitä sitten esikasvatukseen tänä keväänä.
Kuvasta löytyy sormustinkukka 'Dalmatian Peach', kehäkukka 'Coffee Cream', tuoksuherne 'Spanish Dancer', auringonkukka 'Ms Mars', tuliunikko 'Cameo Dream' ja pioniasteri 'Tower Chamois'.


Puuterivärisiä lajikkeita löytyy lähes kaikista tutuista kukista. Kuvassa on keskellä nuo pitkänhuiskeat meillä ihan liian hyvin kasvavat ja levittätyvät tulikukat. 'Southern Charmia' en ole koskaan kylvänyt. Luulen, että sen kukkavarret on leikattava ajoissa jos ei kuitenkaan halua täyttää koko tonttia tällä kasvilla. Mieleni tekee nyt kokeilla myös tarhaleukoijien kasvatusta. Kuvan vasemmassa ylälaidassa on tarhaleukoija 'Apricot Punch'. Sen alapuolella on verbena 'Apricot Brandy'. Sen istuttaisin ruukkuun. Jokaiseen kukkapenkkiin kuuluu itseoikeutetusti myös akileijoja. Löysin aika lempeän värisen 'Clementine Salmon Rosen'. Unikoita on myös ehdottomasti kylvettävä. Tällä kertaa niitä heittelen multiin 'Mother of Pearln' pussista.


Uuden kukkapenkin perustaminen siemenistä alkaen kestää tuskastuttavan pitkään. Jotakin vähän nopeammin kasvavia kasveja on oltava mukana. Daaliat ovat melko nopeasti kukkivia, joten niitä on saatava mukaan. Puuteripenkkiin voisi päästä pitkänhuiskea kaktusdaalia 'Preference'.


Daaliossa on myös lyhyempiä perennamaisempia lajikkeita. Sympaattisen näköinen, 60-senttinen 'Honka Fragile' on ehdottomasti uuden kukkapenkin asukki.


Koristeellinen daalia 'Cafe au Lait' on niin vastustamaton, että laitetaan vielä sekin tulemaan. Siinä se nyt on, uuden kukkapenkin suunnitelma. Enää pitäisi perustaa siis se penkki, koska nämä kasvit eivät mahdu mihinkään olemassa olevaan kukkapenkkiin. Paikka on valmiina. Se näkyy suoraan keittiön ikkunasta. Mutta nyt siinä kasvaa pihlaja-angervikko. Ne on kaivettava ensin pois. Harmi, että maa ehti jo jäätyä. Nyt ei pääse vielä lapiohommiin.
Piti vielä sanoa, että kaikki tämän postauksen kuvat ovat normaalista poiketen napattu siemen- ja sipulimyyjien omilta sivuilta.

39 kommenttia:

 1. Voi miten suloinen puuteriväri! Tuon väristä sormustikukkaa en muista ennen nähneeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, en muista minäkään. Jostakin syystä nyt vasta silmäni avautuivat puuterivärien ihanuudelle.

   Poista
 2. Samaa sävyä täälläkin ollut hakusessa, perennoja vain:)
  Minä olen vain niin huono siemnenkasvattaja, mutta ehkä taas jotain kuitenkin kokeilen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni, luulen, että kokeilen kasvattaa ensin kaikkea siemenistä. Lopputuloksesta en voi olla mitenkään varma. Joskus ne onnistuvat ja taas joskus toiste kuivuvat. Erikoisempia värejä on vaikeampi löytää valmiina.

   Poista
 3. Kylläpä onkin ihastuttavia puuterisävyjä! Ja uuden kukka-alueen suunnittelu on aina ihan mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, suunnittelu on ihanaa, kun sitä tekee innostuksen puuskassa. Nykyisin välttelen muunlaista tekemistä.

   Poista
 4. Jos ovat "vaarallisia" siemenkuvastot, niin kyllä oli tämä postauskin omiaan ruokkimaan puuskan heräämistä täälläkin! Ihania löytöjä kerta kaikkiaan ja nuo sävyt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenkello, jos pidät puuteriväreistä, niin voipi olla innostavaa. Minä nyt juutuin ihan noihin värisävyihin.

   Poista
 5. Sulla kuluuki mukavasti loppiaane. Löyrikki monta kivaa kasvia. Mutta eikös hyvin suunniteltu, oo jo pualiksi tehty :)
  Naapuris oli muutama vuasi sitte, nuata persikanfärisiä sormustinkukkia. Olivat niin komeeta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, niin kului mukavasti. On se vaan hauskaa viettää kokonainen päivä joutilaisuudessa. Mies sanoo välillä, että hyvin suunniteltu on puoliksi tekemättä.
   Tykkään kyllä ihan kaikista sormustinkukista, mutta tähän penkkiin nyt vaan pelkästään noita puuterisia.

   Poista
 6. Hempeän ja kauniin näköistä, varmasti tulee komea penkki! Minäkin viime kesänä kasvatin persikan väristä sormustinkukkaa ja nyt mielenkiinnolla odottelen josko se ensi kesänä kukkisi. Mukavaa kevään suunnittelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linda, kyllä tuosta upea penkki tulee ajan kanssa. Siinä mennään kyllä vuodelle -18 ennenkuin nuo sormustinkukat kukkivat - harmillista.

   Poista
 7. Ihana hempeä kukkameri! Tai ainakin niitä siemeniä tilatessa silmissä siintää kukkameri, totuus on sitten kesällä vähän eri, kun osa taimista nääntyy tai ei idäkään, kukkii vasta joskus kolmen vuoden päästä jne :-D Mutta se suunnittelu on vain niin ihanaa, eivätkä siemenet niin kovin kalliita ole, etteikö voisi kokeilla. Ihanaa, kun päivä vähitellen pitenee, pääsee kylvöpuuhiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, näin se on tosi elävässä puutarhaelämässä. Muistelen muutamaakin multapenkkiä, joissa kasvoi pitkää pelkkiä valkoisia muoviliuskoja. Niillä olin merkinnyt kylvökseni. Tämä onkin juuri se kohta, jolloin alkaa lykätä siihen penkkiin kaikkea muuta, mikä ei kuulunut alkuperäissuunnitelmaan ja koko penkin idea vesittyy. Mutta eteenpäin mennään ja aloitetaan nyt siementilaukset. Siitä se lähtee taas.

   Poista
 8. Oikein ihanan kukkivaa alkanutta uutta vuotta Sinulle!

  Ihana puuterikukkakesä tulossa Sinulle! Olin niin onnellinen, en olekaan ainoa jonka siemenluettelo vie mennessään niin, että lähes kaikki muu tuntuu toissijaiselta...siemenluettelo on melkoinen magneetti, ajankulua siitä löytyy helposti koko päiväksi...useammaksikin! Minulla vierähti aika tomaatteja etsiessä ja löytäessäkin!

  Oikein mukavaa viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, ihanan runsasta kukkaista ja satoista vuotta toivon Sinulle!
   Saa nähdä, kuinka paljon puuteripenkki tulee lohkaisemaan tulevasta kasvukaudesta ja mitä kaikkea muuta sitä vielä keksiikään ja ehtiikään toteuttamaan. Vielä näin alkuvuodesta on hyvä elää toivossa.

   Poista
 9. Ihania pastellisävyjä! Innostuksen puuskaa ei todellakaan voi estää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piparminttu, lempeät puuterikasvit valloittavat pihaa kesällä. Otin puuskan vastaan avosylin.

   Poista
 10. Ou nou =) Ei saisi tulla kurkkimaan - ei. Nuo puuteriun värisethän ovat niin upeita, että polvet notkahti. Aivan superupeita yhdistelmiä ja sävyjä =) Tuo Choutern Charm tulikukka ei ole laisinkaan niin levittäytyvä kuin perinteinen keltainen. Meillä on ollut niitä potagerissa aivan alkuajoista lähtien ja olen saanut muistaakseni kolme siementainta, vaikka olen antanut niiden vapaasti siementää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jori, hyvä tietää, että tuo tulikukka ei ole erityisen leviävää sorttia. Viime kesänä poistin yhdestä kukkapenkistäni useita jätesäkillisiä tuota valkoista ranskantulikukkaa.

   Poista
 11. Hienot suunnitelmat! Minulla on vielä suunnitelmat yhtä levällään kuin Jokisen eväät. Sinä olit hienosti keksinyt tuollaisen punaisen, vai pitäisikö sanoa, puuterisen langan kukkapenkin teemaksi. Minulla meinaa väripaletti tulevan kesän yksivuotisten suhteen taas rönsyillä ympäriinsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KesäKukka, hei, minullakin rönsyilevät kaikki muut kukkapenkit. Nyt on vasta suunnitelmissa pysyä uudessa penkissä yhdessä väriteemassa. Saas nähdä, miten käy. Siinä on edessä vielä monen monituista estettä ja mutkaa.
   Ennen loppiaista minulla ei ollut vielä ajatuksen poikastakaan tulevalle kasvukaudelle. Yhtäkkiä ne ideat vaan jostakin pyyhältävät paikalle. Vielä ei ole syytä huolestua. Odottele vaan ihan rauhassa!

   Poista
 12. Voi ei mitä sävyjä. Muistatko mistä tuo akileija on, mitään minun ei pitänyt laittaa esikasvatukseen mutta tuon haluan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, akileijan siemeniä saa ainakin Plants of Distinctionista Englannista.

   Poista
 13. Voi mitä ihanuuksia! Äkkiseltään puuterinvärinen kuulostaa äklön makealta, mutta juuri noin yhdistellen useita eri vivahteita, saat todella kauniin kukkapenkin aikaiseksi.
  Millaisessa maassa kasvatat tulikukkia? Saan omani aluksi kasvamaan, mutta sitten ne kuolevat vaikka mitä tekisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, jännää, miten eri tavalla me ajattelemme. Minulla ei ole koskaan tullut mieleenkään, että puuteriset olisivat makeita. Aiemmin olen ajatellut ne ehkä pliisuiksi.
   Tulikukat ovat aika hyvässä maassa. Mutta luulen, että se ei ole se juttu vaan, että ne ovat auringossa. Meillä ei nimittäin enää tahdo oikein löytyä aurinkopaikkoja, kun on niin paljon puita tontilla.

   Poista
 14. Tässäpä on juuri minun ensi kesän teemaväriä tarjolla, ihana katsoa kuvia :) Minullakin jo siemenkuvastot käyvät kuumina ja yhden tilauksenkin tein. Auts. Tulisipa kevät pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sametti Hortensia, olet tehnyt jo tilauksen! Olet nopea! Minäkin kyllä kohta teen näiden pohjalta. Mutta täytyy ehkä miettiä myös muita tarpeita.

   Poista
 15. Ihana suunnitelma. Kaunis väri ja kauniit kukat. Onnellista tätä vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, minustakin suunnitelma on hyvä. Siitä on turvallisin mielin lähteä liikkeelle. Lopputulos voi olla tai oikeastaan ihan varmasti on jotakin muuta. Käytännön elämä järjestää meille usein arvaamattomia tilanteita.
   Onnellista puutarhavuotta Sinulle!

   Poista
 16. Onpas kauniit sävyt! Ja niin ihania kaikki kukat, kesää tulee ikävä.
  Minä yritän välttää kaikkia siemenkylvöjä, ne epäonnistuvat melkein aina. Ostan kasvit valmiina ruukkuina, niin menestyvät meillä paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, kesää on jo ikävä. Mielessä voi jo elää kesää sisätiloissa.
   Itse päätän aina keväällä tai viimeistään alkukesästä, että ensi vuonna ei sitten yhtään siemenkylvöjä. Ne teettävät valtavasti töitä ja sitten yksi pidempi poissaolo kotoa, niin pikkuversot voivat kuivahtaa kasaan. Tai jotakin muuta yllättävää. Mutta, kun eletään talvea, niin päätän uhmakkaasti yrittää taas kylvää. Joskus nimittäin jotkut kylvöt ovat onnistuneet - usko tai älä!

   Poista
 17. Voi miten ihanan värisiä kukkia! Kukkapenkistäsi tulee varmasti kaunis!

  VastaaPoista
 18. Ihanaa puuterihuisketta puutarhassasi tiedossa!
  Nostan hattua kaikille niille, jotka kykenevät siemenluetteloita selatessaan pysymään suunnitelmissa. Niin lähdin eilen minäkin netin siemenavaruuteen ja kalliiksi tuli. Niin ja moni hyvä suunnitelma lensi romukoppaan sen sileän tien. Mutta kivaa oli ja vielä mukavampaa, kun posti saapuu.

  VastaaPoista
 19. Onpa kaunista! Blogissani on sinulle haaste, käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista
 20. Puuteri on vielä tänäkin vuonna trendiväri, olet siis trendikäs, intuitiivisesti. Titte

  VastaaPoista
 21. Oi tännehän oli tullut ihana postaus <3 Ihan älyttömän upeita kasveja olet valinnut uudelle alueellesi! Erityisesti tuo vaalean beige "kahvidaalia" on tosi magee. Saa nähdä miten minulle käy vanhojen juurakoitteni kanssa kun nyt ne ensimmäistä kertaa on vain tuolla meidän yläkerrassa säkeissä talvehtimassa. Kastelin äsken muut kasvit ja osa juurakoista näyttää jo työntävän ohutta vartta:( Liian aikaisin ovat hereillä poloiset.

  VastaaPoista