Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Kevätsipuleita maahan


Kevätsipuliluetteloita on pitkin pöytiä. Mitähän sitä tilaisi! 
Parasta tarkistaa ensin, miltä viime keväänä näytti. Nuo pionitulppaanit, Carnaval de Nice,  olivat ihan ykkösiä. Kukkivatkin vaikka kuinka pitkään. Ja maljakossa olivat hurmaavia omenankukkien kanssa. Sisareni huudahti sponttaanisti: "Ihania pioneja!"


Tummat tulppaanit, Yön kungattaret, olivat varsin pitkiä ja näyttäviä. Ne piristivät mukavasti sekä valkeita että  pastellinvärisiä kukkapenkkejä.


Kaikenlaiset valkoiset tulppaanit ovat aina hurmaavia. Ne valaisevat kauniisti vihreän ympäristön. En ole pettynyt vielä yhteenkään valkeaan tulppaaniin olivat ne sitten yksinkertaisia, kerrottuja tai liljakukkaisia.
Pienikokoinen kerrottu pastellinvärinen lajitelma -pakkaus oli pettymys. Lähes kaikki tulppaanit olivat voimakkaan punaisen värisiä. Niitä en nyt  tilaa enää.


Ensimmäinen lähetys tuli postissa. Se tuli Hollannista. Olen muutaman vuoden suunnitellut ja haaveillut matkaa autolla Hollantiin, jossa voisin täyttää koko matkalaukun kukkasipuleilla. Koska tuo matka ei taaskaan toteutunut, tilasin  lohdutukseksi suuren pahvilaatikollisen kukkasipuleita.


Uusi sisääntulopenkki kaipaa ehdottomasti näyttävän tulppaaniasetelman. Nyt on piilotettu multiin 220 tulppaaninsipulia värisävyltään lilan-vaaleanpunaisen-valkoisen ja muutaman keltaisen -asetelma. Lisäksi penkkiin lisäsin viisi violettia Gladiator-laukkaa. Niin ja siihen viereeen pääsi kolme madonnanliljan sipulia. Muuten en olisi näitä vielä näin aikaisin istuttanut. Madonnanliljat olisi pitänyt mullata jo elokuun puolella.

24 kommenttia:

 1. Odotan innolla kuvia keväällä tuosta penkistä...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, niin odotan minäkin!
   Sitä paitsi penkin rakennuskin on onneksi vielä ihan kesken. Vielä on ihanasti puuhaa jäljellä.

   Poista
 2. Lila, vaaleanpunainen ja valkoinen kuulostaa tosi hyvältä. Minä olen istuttanut tänä vuonna kukkasipuleita vähemmän kuin koskaan. Vain muutamia valkoisia muscareita. Puutarhavuosi on ollut rankka, sillä olemme istuttaneet todella paljon puita, pensaita, uusia perennoja, uusineet puutarharappuja etc. Ehkä en ole edes ensi vuonna kotona ihastelemassa kaikkia kukkasipuleitani. Ainakaan alkukevään.

  Valkoiset narsissit, Poticus Actae, vain lisääntyvät itsestään vuosi vuoden jälkeen samoin kuin siniset ja pinkit scillat.

  Minusta nuo lilat tulppaanit ovat kauniita ja tummat ah!, niin kohtalokkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, eri vuosina istutellaan eri juttuja. Olen sen huomannut ainakin itsessäni. Sipulikukkia en ole istuttanut viime kevättä ennen useisiin vuosiin. Puut, pensaat ja perennat ovat minullakin olleet ykkösenä.
   Mihins sinä keväällä suuntaat?

   Poista
 3. Vau, tuo penkki näyttää siltä että Keukenhofissa tehdään varmaan myös juuri noin! Paljon, paljon ja tiheään - kukkaloisto taattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, kokeillaan nyt näin. Haluan, että uuteen kukkapenkkiini mahtuu muutakin kuin sipulikasveja. Tosin tämä tulee näyttävästi keskelle penkkiä. Pitäisi keksiä jotakin valkoista siihen ihan viereen, mitkä peittäisivät sitten nuo kuihtuvat varret.

   Poista
 4. Uusi kukkaloisto odottaa sitten ensi keväänä, Irene..;DDD

  Leppoisaa pyhäiltaa sinulle!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, valmistaudun jo nyt ensi kevääseen. En voi sanoa hyvästejä tälle kesälle ennnkuin varmistun ensi kesän kukkaloistosta.
   Eikös sitä kutsuta riippuvuudeksi?

   Mukavaa alkavaa viiikoa Sinulle!

   Poista
 5. Kylläpä ovat kauniita ja ensi keväänä nousee mullasta ihanuuksia lisää. Tuon eka kuvan tulppaanit näyttivätkin ensi silmäyksellä ihan pioneilta tai ruusun kukilta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Markka, ensi keväänä nousee varmasti uusia ihanuuksia mullasta. Olen kuitenkin hyvin epävarma näiden tämänkeväisten tulppaanien nousemisesta. Narsissit ovat varmempia.

   Poista
 6. Vautsi, tuosta on kyllä odotettavissa keväällä todella upea tulppaaniloisto !
  Ihana tuo `Carnaval de Nice`. Kerrotut tulppaanit taitavat kukkia vähän pidempään kuin yksinkertaiset, tai ainkakin se siltä tuntuu ; )
  Minulla on vielä kukkasipulit ostamatta.... onneksi tässä vielä ehtii : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, sinä ehdit vielä hyvin sipuliostoksille. Eikös yleisohje ole, että sipulit istutetaan, kun lämpötila on 10 astetta? Meillä se on vielä viisitoista, joten minä tässä olen hätähousu.

   Poista
 7. Wau, tuo penkki on upea näky keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, ensi keväänä kuvaan tuota penkkiä edestä ja takaa... ja mitä kaikkia uusia näkökulmia keksinkään!

   Poista
 8. Wau mikä määrä tulppaaninsipuleita. Sisääntulosta tulee komea näky keväällä. Ihanaa odotella talven taittumista,kun tietää mikä ihana väriloisto mullan alla muhii odottelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, ajattelin panostaa tuohon sisääntuloon kunnolla. Piha on myös suuri, joten pari tulppaania jossakin - niitä ei edes huomaa tässä pihassa.
   Mukavaa, että on jännittävää odotettavaa keväällä!

   Poista
 9. Eurobulb on kyllä ihan ehdoton tilauspaikka. :) Koskaan en ole pettynyt kevätkukkasipuleihin, vaikkakin kevään perennajuurakot eivät olekaan niin mairittelevia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Quu, sinä varmasti tunnet nuo monet taimien ja sipulien hankintapaikat. Minä olen kerran aiemminkin tilannut Hollannista sipuleita, mutta perennoja en ole uskaltautunut. Sinun kommentistasi voi päätellä ettei sieltä suunnalta ehkä kannatakaan.

   Poista
 10. Mikäli matkasi suuntautuu joskus Hollantiin, suosittelen käymään Keukenhofissa. Se paikka on todella katsomisen/kokemisen arvoinen. Kukkaloistoa tulvillaan : ) Ehkä paras aika on tulppaanien kukkimisen aikoihin.

  Mukavaa loppuviikkoa Sinulle

  T: Erjuska

  VastaaPoista
 11. Erjuska, olemme sinne suunnitellet matkaa jo jonkun vuoden, mutta aina on tullut jotakin estettä. Mutta elän toivossa, että nimenomaan keväällä sinne vielä pääsen.
  Hauskaa loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 12. Vastaukset
  1. Kalle!

   Laukat ovat valtavan suuret. Nyt vasta tajusin, että ne kukkivat vasta heinäkuussa eikä keväällä samaan aikaan kuin tulppaanit.
   No, täytyy istuttaa siihen päähän jotakin kivaa perennaa, joka kukkii samaan aikaan.

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Titte, nämä tilasin Eurobulbilta. Sen voi tehdä netissä. On suuremmat valikoimat kuin suomalaisilla ja edullisemmat. Suosittelen!
   Kuulemma perennoja sieltä ei kuitenkaan kannata tilata.

   Poista