Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


maanantai 21. tammikuuta 2013

Pöllöä odotellessa


Aurinko paistaa ja hanget kimaltelevat. Jotakin puuhaa on nyt päästävä ulos tekemään.

Meillä on vielä yksi pöllönpönttö metsään viemättä. Se on valtavankokoinen ja painava, varmaankin siksi  se edelleen odottaa navetassa puuhun pääsyä. Tänään on sopiva ilma metsäretkelle. Pakkaamme tarvikkeet ja tikapuut ja suuntaamme metsään. Valitsemme tammen pönttöpuuksi. Ripeästi on toimittava, koska kädet jäätyvät.


Mies kiipeää tikapuille ja minä pidän tikkaita pystyssä. Pönttöön kaadetaan muovikassillinen pehmustetta. Pöllöt eivät osaa sitä itse hakea. Asumus on jättikokoa. Siihen  mahtuu vaikka huuhkaja jos se sattuu olemaan pönttöpesijä.


Löysin hienon tietolähteen, luontoportin. Sieltä tutkailen eri pöllölajeja. Todennäköisimmin meidän metsästä voisi löytyä lehtopöllö tai sarvipöllö. Kuuntelen myös ääninäytteitä. Pikapuoliin näitä ääniä voi kuulua myös meidän metsästä.

Luontoporttiin pääsee tästä.



18 kommenttia:

  1. Pöllöjä kannattaa houkutella pihapiiriin, ne pyydystävät paljon harmillisia pikkujyrsijöitä. Meillä asuu lehtopöllö vaikka pönttöä sille ei ole hankittu. Hyvä kun muistutit, huomasin syksyllä, että telkän pöntön puu oli kaatunut myrskyssä, täytyy käydä ripustamassa pönttö uudestaan. Nyt on hyvä aika myös putsata linnunpönttöjä ja laittaa joillekin vähän uutta kuiviketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cheri, sinä onnellinen olet saanut lehtopöllön pihaasi. Kyllä osa pöllöistä pesii ilman pönttöäkin. Olemme useat vuodet jo kantanee pölönpönttöjä metsään, koska meillä on välillä niin runsaita myyrävuosia pihassa.
      Mutta telkät ovat löytäneet nuo pöntöt yleensä ennen pöllöjä.

      Poista
  2. Upea pönttö! Olen vain kerran nähnyt pöllön luonnossa. Olisikohan ollut varpuspöllö, onko sellaisia? Ei ollut paljon rastasta suurempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, Urosen Erkki noita pönttöjä on rakennellut. On meillä muiltakin hommattuja pönttöjä. Jokaisella tekijällä on oma käsialansa ja tekotapansa.
      Varpuspöllöt on tosi pieniä. Itse olen nähnyt helmipöllön. Kun kävin pienemä Munkkiniemen kansakoulua, niin musiikkiluokkaan eksyi helmipöllö sisään. Se teki suuren vaikutuksen minuun.

      Poista
  3. Toivottavasti pöllö löytää pian uuden kotinsa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sussi, ehkä tässä pitää keksiä jo muitakin tapoja kutsua pöllöjä kun vaan kantaa pönttöjä metsään.
      On niitä muitakin konsteja.

      Poista
  4. Toivottavasti huuhkaja tai joku muu pöllölaji muuttaa komeaan pönttöön. Olen kerran nähnyt huuhkajan lentävän aivan lähellä tiheässä kuusimetsässä. Vaikuttavaa, säikähdin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttuli, toivon nini kovasti, että iso, komea huuhkaja asettuu tuohon pönttöön taloksi.

      Poista
  5. Täällä on huuhkaja, mutta lähempänä pihapiiriä olis kiva olla pienempiä lintuja. Kun koira oli pentu, joku valtava, yöllä ääneti lentävä meinasi napata sen mukaansa. Mies oli onneksi vieressä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttu, hu, huh! Kotieläinten puolesta saa kyllä jännittää. Meillä ei ole tällä hetkellä koieläimiä, joten huuhkajan toivotan tervetulleeksi. Harkitsin kanojen ottamista, mutta kanahaukka vierailee pihassamme säännällisesti joten en halua riskeerata.

      Poista
  6. Hieno koto pöllölle:)

    Ja todellakin postaus muistutti, että ensi kerralla mökillä on syytä puhdistaa linnunpöntöt ;) Kuten Cheri tuolla kommentissaan kirjoitti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirjo, nyt on oikea aika putsata nuo pöntöt. Lintujen kesvätmuutto ja asunnonvaihto on nyt käsillä.

      Poista
  7. pöllö - titte ihmettele mistä pöllöpönttejä saa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Titte, osa on tilattu netistä, osa paikalliselta puusepältä, jonkun on E tehnyt itse.
      Jos kysyt kyläkaupasta, niin tieävät varmasti montakin, joka tekee linnunpönttöjä. Eri kokoisille linnuille on eri pöntöt.

      Poista
  8. Siinä on pöllölle tukevanoloinen ja suojaisa koti. Harmittavaa,kun meilläpäin ei pahemmin pöllöjä ole näkynyt eikä kuulunut,vaikka metsiä ympäriltä löytyykin. Ovat niin upeita lintuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, niin on iso ja tukeva tuo pönttö. Melkein mahtuisi karhukin sisään....
      Pöllöä olen metsästänyt pöntöillä jo useamman vuoden. Josko nyt tärppäisi.

      Poista
  9. Irene, Riku Cajanderin Luontopiha kirjassa neuvotaan, miten puutarhasta saa osan luontoa ja niin, että siellä viihtyvät villieläimetkin, joista on puutarhurille hyötyä. Puutarhaan voi houkutella pöllöjä,pikkulintuja, lepakkoja, siilejä, kettuja...Kaikki nämä syövät myyriä tai kasvien pieniä tuhohyönteisiä ja myös etanoita.

    Meillä on vanhassa haavassa nyt kerroksittain tikkapesueita, siis keväisin, ja sen jälkeen kuulemma tulevat lepakot. Tosin me näemme lepakoita, vaikka niitä ei ehkä lehdossamme vielä asukaan.

    Britanniassa on tullut oikein villitys houkutella pihaan oma puutarhakettu tappamaan myyriä. Kettuhan ei kiipeä puihin ja tapa pikkulintuja, joten sopii minullekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, muistelen, että olet aieminkin kehunut tuota Cajanderin kirjaa. Täytyy nyt yrittää metsästää se jostakin.
      Itse olen noita oppeja yrittänyt soveltaa pihassamme jo useamman vuoden. Meillä on kettu täällä ja jäniksiä, lintuja, perhosia. Ja viime kesänä lepakko yritti thdä pesää aurinkovarjoomme, joka oli ollut kiinni ja käyttämättä viikon. Arvaa, kun avasimme perhepäivälisellä varjon ja siellä piileskeli ihan hiiren näköinen hahmo, joka lähti yhtäkkiä lentoon. Vähän pelästyttiin koko porukka.

      Poista