Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


maanantai 22. huhtikuuta 2013

Piha-askareita


Palkitsin itseni orvokkiasetelmilla muutaman päivän uurastuksen jälkeen. Voi, miten nautinkaan päästessäni istuttamaan orvokkeja hauskoihin kirppisastioihin. Esteettistä iloa fyysisen ponnistuksen jälkeen.

Huomaan kuittaavani pihatyöt haravoinnilla. Kun tarkemmin tutkin tätä haravointi-käsitettäni, tajuan ettei kysymys ole pelkästään kevyestä haravan heiluttelusta. Meillä suuren maalaistalon pihalla keväisin leikataan ja siistitään aika mittava määrä puita ja pensaita. Oksat silputaan silppurilla ja silppu levitetään metsän pohjaan, puiden ja pensaiden juurille. Osa kasataan lehtikompostoreihin kompostin ja puuceen käyttömateriaaliksi.

Mies työntää paksummat oksat ja minä ohkaisemmat toisesta päästä. Silppua syntyy vauhdilla. Silppuri on vielä uusi. Edellisen pelin moottori hajosi syksyllä. Kyllä se hyvin jaksoikin. Silppuaminen on aika pölyistä puuhaa. Sitten kun kurkkuni ei siitä enää pidä, siirrymme seuraavaan vaiheeseen.


Kasaamme lastin mönkijään ja rahtaamme oksat pellolle poltettavaksi. Välillä taas haravoin sepeliä nurmelta sitä mukaa kun lumikasat sulavat. Pihan sorat ja sepelit levittyvät ikävästi lumitöissä ruohikoille. Ei niitä oikein voi sinnekään jättää. Soran kärrääminen on paljon painavampaa kuin mullan.  Näissä puutarha-askareissa voimat talven jälkeen pikkuhiljaa palaavat eikä tarvitse haikailla salille. Tiimi pelaa hyvin yhteen, mies ja minä. Harjoittelua on eri areenoilta jo muutama vuosikymmen.

23 kommenttia:

 1. En silpoa, menen kunnan kierrätykseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, hyvä, että kunta on järjestänyt kierrätystä.
   Meillä kierrätetään ihan itse tontilla. Ei olisi mitään järkeä rahdata tätä määrää erilaista materiaalia muualle.

   Poista
 2. Maalaistalon pihassa puuhaa riittää, onhan se yleensä laaja alue. Ensin leikkaukset ja sitten siivous ottaa oman aikansa ja vaivansa. Mutta sivussa saa raitista ilmaa ja kuulee lintujen laulua, joten plussan puolelle se menee; sielu saa virvoitusta.

  Mukavaa ja leppoisaa huhtikuun loppupuolta sinulle, Irene.<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, sinä tunnet nämä maalaistalon pihat hyvin. Olen itse asunut kerrostaloissa, rivitalossa, paritalossa ja omakotitalossa Espoossa. Kovin on ollut toisenlaista pihahommat. Ymmärsin, etten voi puhua pelkästään haravoimisesta, koska maalaistalon pihalla noihin kevättöihin sisältyy niin paljon muuta. Rivitaloyhtiössä on kevättalkoot yhtenä päivänä, jolloin on toistakymmentä ihmistä siivoamassa pientä pinta-alaa. Meillä on pinta-alaa paljon enemmän ja hommissa kaksi ihmistä. Joten mielikuva haravoinnista on niin erilainen suhteessa asumisympäristöön ja omiin kokemuksiin.
   Ulkohommat on mukavia!!!

   Poista
 3. Hyvin sujuva yhteistyö on hieno asia!
  Talven jälkeen aina huomaa, että kunto on nollassa ja loppukesällä se on kuin olympiaurheilijalla... melkein ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, sujuva yhteistyö on ensiarvoisen tärkeä ja nautinnollinen asia. Muussa tapauksessa työskentelisin yksin. Enemmän saa jälkeä, kun on kaksi.
   Olympiaurheilijan kuntoa en nyt ihan kuitenkaan tavoittele. Semmoinen mukava, taipuisa ja voimakas olo kehossa on tavoitteena. Sitä kohti....

   Poista
 4. Suloisia orvokkeja:)

  Silppuaminen ja hakkeen levittäminen ovat kovaa hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, nämä orvokit ovatkin pieniä söpöläisiä.
   Kyllä noissa hommissa keho tuntee tehneensä työtä.

   Poista
 5. Kauniita orvokkeja!
  Suuressa pihassa eivät työt lopu...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, noita touhuja riittää ihan niin paljon kuin haluaa tehdä. Yhtenä päivänä haluaa ja jaksaa. Sitten taas voi keskittyä joihinkin mukaviin sisähommiin välillä. Vaihelu virkistää.

   Poista
 6. Keväällä on ilo olla piha-ja puutarhapuuhissa. Näkee samalla miten kasvu on lähtenyt käyntiin ja se linnunlaulukonsertti kaupan päälle!
  Kivoissa purkeissa orvokkeja sinulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, keväällä on todella upeaa päästä pihatöihin pitkän talven jälkeen. Mutta sitä samalla ikään kuin hullaantuu suhteessa fyysiseen jaksamiseen.
   Linnunlaulu ja puronsolina ja kaikki ne kevään soljuvat ja kohisevat äänet ovat parasta musikkia.

   Poista
 7. Mitä enemmän kierrättää kaikkea maatuvaa omalla pihamaalla, sen palkitsevampaa puuha on. Oksahake on erinomaista ainesta! Suloiset orvokki-istutukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, kierrättäminen on mnulle itsestään selvä asia. Kaikki kiertää luonnossa aina - siksi minäkin kierrätän.
   Oksahaketta tarvitaan moneen tontilla. Kohta sitä pitää tehdä taas lisää kun pääsen putsaamaan kukkapenkkejä.

   Poista
 8. Niin kauniit ruukut orvokeilla!

  Tunteja menee jo puutarhassa, mutta nyt rankkasade sotki suunnitelmani. Toisaalta kartiovalkokuuset kiittävät ja koko luonto.

  Kaunista loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, kevätsade teke ihmeitä puutarhassa. Yritän oppia olemaan pettymättä noista sateista ja siirtyä sujuvasti muihin askareisiin. Niitä kuitenkin on kaikenlaista. Sitä vaan välillä niin piintyy omiin suunnitelmiinsa ja odotuksiinsa.

   Poista
 9. Me olemme aikeissa hankkia silppuri. Millainen olisi hyvä ja kestävä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, polttomoottorikäyttöinen silppuri on kestävä. Usein mitä suurempi moottori sen kestävämpi. Meidän vanhasta silppurista halkesi moottori kesken silppuamisen. Briggs et Stratton -kone on hyvä.

   Poista
 10. Oi kun olette ahkeroineet. =) Tuo silppu on mukavaa vaikkapa ruusujen katteena. Söpöihin mukeihin olet raaskinut laittaa orvokkeja. =) Kauniita yhdessä. =) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Una, silppu sopii hyvin ruusujen katteeksi ja moneen muuhunkin kukkapenkkiin.
   Orvokkeja en viitsisi laittaa rumiin mukeihin. En tiedä onko minulla edes rumia mukeja. Niitä on paljon eriparisia - sopisivat niihinkin.

   Poista
 11. Ihanat orvokit! Oksasilppuri on melkein maailman paras keksintö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Markka, orvokit ovat näitä varhaiskevään sulottaria.
   Oksasilppurille on töitä tällä tontilla niin paljon kuin jaksaa ja haluaa tehdä.

   Poista
 12. Mekin teemme mieheni kanssa paljon yhdessä pihatöitä. Pitkän talven jälkeen voisi melkeinpä muuttaa pihalle asumaan :)

  VastaaPoista