Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Ruukutusta, koulimista ja terassin koristelua


Kevättyöt kiihtyvät sisätiloissa auringonpaisteen lisääntymisen myötä. On aika tutkia lähemmin kasvustoja. Pelargoniat on siivottava ja ruukutetava uudelleen. Osa lykkää jo nuppuja. Maltanko leikata niitä tänäkään vuonna tarpeeksi.


Keijunkukilla (Heuchera 'Blood-Vein') alkaa olla jo ahdasta. Ne on koulutettava uusiin ruukkuihin.


Jättiverbenat ja neilikat (Dianthus Barbatus 'Sooty) 'pääsivät jo väljempiin tiloihin. Latvon kaikkein pisimmät neilikat.


Verenpisarat lykkäävät jo kukkia. Sain nekin siistittyä ja siirrettyä uuteen multaan suurempiin ruukkuihin.

Yrittänyttä ei laiteta. Sitkeästi joka vuosi kasvatan jaloleinikkejä. Koskaan en ole vielä siinä onnistunut. Niiden mukulat saavat turvota vedessä jonkin aikaa ennen istutusta. Josko tänä vuonna lykästäisi.


Aurinko houkuttaa terassille, koska ulkohommiin ei vielä pääse. Asettelen omaksi ilokseni terassin hyllykköön sipulikukkia, koivunoksia ja kaikkia hauskoja esineitä.


Toivotan kevään tervetulleeksi Vironperälle!

22 kommenttia:

 1. Minä leikkaan pelakuut aina ihan alas samalla kun vaihdan mullat. Tosin ne sitten kyllä kukkivat tosi myöhään, mutta sitäkin runsaammin ja pidempään.

  Mikähän mahtaa olla, kun en enää onnistu tuoksuherneen kanssa. Olen liottanut siemeniä ja vaikka mitä. Nuorena oli kasvimaa ja lykkäsin tuoksuherneen siemenet sinne vaan ilman mitään liotusta ja ne kiipeilivät runsaina pitkin tukia...

  Näin pääsiäisenä äidillä teistä jossain lehdessä, en muista mikä se oli, upean jutun teistä ja talostanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, ehkä teen kompromissin tänä keväänä. Leikkelen osan pelargoneita ihan mataliksi ja nuppuisimmat jätän sinälleen. Näin saan nauttia koko kesän mahtavasta kukinnasta.

   Tuoksuherneestä minulla on kokemusta. Olen kokeillut eri tapoja ja onnistunut sekä epäonnistunut. Parhaaksi on osoittautunut se, että en esikasvata vaan lykin vedessä turvonneet herneet lämpimään!! multaan suoraan ulos.

   Se lehti oli viikonlopun Ilta-Sanomat parin viikon takaa.

   Poista
  2. Niin, unohdin tietty sanoa, että silti ostan joka kevät muutman uuden suosikkivärin valmiina kukkivaa pelargoniaa;) Niitä en aina jaksa edes talvehdittaa. Nuo talvehtineet ovat niin upeita vielä ensi pakkasillakin, että annan niiden jatkaa sisällä joulukuulle.

   Lämpimään multaa tuntuu sisältävän varoituksen, että älä aloita liian aikaisin eli kai se on sitten tuo maaginen 10.6.

   Minulle ihan uusi;) Isäni oli suuri Virolaisen ihailija ja en tiedä, vaikka olisivat tavanneetkin. Heillä oli monta yhteistä juttua. Siis: Äiti ostaa takuulla kaiken mikä vain liippaiseekin hurmaavia Virolaisia ja tietenkin Vironperää eli nyt sitten myös teitä.

   Poista
  3. Leena, saatan minäkin aina välillä vaan täydentää näitä pelargonikokoelmiani, kun törmään ihan ylitsepääsemättömään kaunottareen.

   Voi ne vähän aiemminkin upottaa multaan jos sitten suojaa mahdollisilta kylmiltä. Yleensä ihmiset vähän hätiköivät siemenien kanssa. Itsekin esikasvattelin viime keväänä aivan liian aikaisin, joten lopputulos lässähti.

   Johanneksella oli useita ihailijoita ja ystäviä - enkä ihmettele. Ihailin itsekin, kun sain vierestä seurata parikymmentä vuotta.

   Poista
 2. Minäkin koristelin terassin juuri pääsiäiseksi. Kohta ne on jo otettava pois ja vaihdettava kevätkoristeet tilalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, kyllä pääsiäiskoristeita vielä ihan hyvin voi pitää. Mutta sitten kun itsestä alkaa tuntua siltä, että nyt nämä kannetaan ulos ja uutta on saatava, niin sitten vaan toimeksi.

   Poista
 3. Ihana tehdä kevätvalmisteluja ja leikata kukkia..:)))

  Oikein hyvää kevään jatkoa sinulle, Irene.<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, kevätvalmistelut ovat niin mukavia. Sormet ovat syyhynneet jo pitkään ja vähän olen jo jotakin puuhannutkin. Mutta auringonvalo nostaa kierroksia.

   Kaunista kevättä Itä-Suomeen!

   Poista
 4. Minä, hättänen, kun olen, olen jo aika päiviä vaihtanut pelakuiden mullan. Leikannut tietysti liian värhän...:)
  Yhdessä jo kukat, muista olen ne vielä nyppinyt pois, kun joku puutarhuri kerran neuvoi niin tekemään....tulee kuulema tukevampi kukka...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, sinähän nopea olet. Vaikka kait jotkut aloittavat nuo mullanvaihdot jo helmikuussa. Minulla on silloin vielä niin kylmä. Jotenkin yhdistän tuon homman lämpötilaan, vaikka ehkä pelkkä valoisuus riittäisi.

   Poista
 5. Voi miten ihana pöllö sulla onkaan siellä koristeena <3

  Kyllä tulee hyvä fiilis,kun katselee näitä taimikasvatuskuvia. Sulla jo niin hienosti kukkiikin siellä verenpisarat ja pian ilmeisesti pelargonitkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, pöllöt ovat minun suosikkeja. Odottelen edelleen niitä pesiväksi pihapiiriin.

   Aurinko on tehnyt ihmeitä noille verenpisaroille ja pelargoneille.

   Poista
  2. Olisi todella hienoa saada pöllö omaan pihapiiriin pesimään :)

   Poista
 6. Voi kun mäkin saisin kasvatella sisäkasveja...! Mutta ehkä niitä ehtii sitten kun lapset on isompia ja kissat ei söisi kaikkea. Tai ehkä mä alan ripustaa pelargoniatkin katonrajaan. Pitäis vähän tsempata. Oikeasti mä vaan unohdan kastella ne :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttu, sinulla riittää pihassa aika tavalla hommia. Ehkä ei kannata vielä keskittyä sisäkasveihin. Odottele rauhassa poikien kasvamista. Katonrajasta on hankala kastella, koska pitäisi olla tikkaat. Kun joku asia on hankala, se helposti jää tekemättä. No, ehkä joku mehikasvi voisi menestyä ja jos siinä olisi piikkejä, niin säilyisi koskemattomana.

   Poista
 7. Toivottavasti jaloleinikkisi tällä kertaa onnistuvat kasvussaan, ne ovat kyllä niin kauniita ja suloisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konnadonna, todella toivon, että onnistuisin tänä kesänä jaloleinikkien kanssa. Jostakin syystä epäonni on kohdannut niitä tontilla joka vuosi eri muodoissa. Viime vuonna sentään ne lähtivät kasvuun, mutta kukinta uupui.

   Poista
 8. Tuo pöllö on ihana:)

  Verenpisara kukkii jo nyt? Miten olet hoitanut niitä? En ole koskaan uskaltanut hankkia verenpisaroita edes kesäksi, koska olen aina pitänyt niitä hyvin vaativina ja vaikeasti hoidettavina kasveina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, pöllöt ovat minun suosikkilintuja. Toki pidän monesta muustakin.

   Verenpisarat ovat olleet uima-allasuoneen ikkunalla koko talven. Toki olen niitä kastellut. Nehän pitävät kosteasta. Toki kuivia oksia oli aikalailla. Leikkelin ne ja kasvit näyttävät olevan todella hyinvoivia ja kukkivat. Saa nähdä riittääkö kukintaa koko kesäksi.

   Poista
 9. No,höh, mulla on mennyt se lehtijuttu ohi. Pelargonoiden kasvatusta ensi viikonloppuna tiedossa.

  VastaaPoista
 10. Ja ostaa kans jaloleinikkien siemeniä! Tähän asti olen ostanut niitä leikkokukkina. Sopisivat lapsenlapsen kastekimppuunkin.

  VastaaPoista
 11. Tiina, ei hätää, niin se meni ohi suurimmalla osalla.

  Eikös ole mukavaa, että ehtii nyt jo jotakin muutakin kuin perusremonttia.
  Pelargonit sopivat hyvin sinne teidän suureen taloonne.

  VastaaPoista