Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Alitalon omena- ja viinitilalla


Lohjansaaressa sijaitsee satoja vuosia vanha Alitalon tila. Alitalo seisoi Ylitalon kupeessa. Jostakin tuli riitaa ja alitalolaiset ottivat hirret mukaansa ja siirsivät talonsa hieman etäämmälle. Nykyinen omistajasuku asettui tilalle 1970-luvulla. Perhe sai elantonsa omenanviljelystä. Uudet säädökset 90-luvulla eivät enää mahdollistaneet toimeentuloa pelkästään omenan myynnillä. Isä-Cederberg lähti viinikursseille ja päätti opetella ciderin teon.


Ciderin valmistus laajeni pikkuhiljaa viineihin ja kuohuviineihin. Omenan lisäksi raaka-aineena käytetään myös kotimaisia marjoja ja raparperia.


Tilalla vierailee matkailijaryhmiä ja emännät valmistavat aterioita, keittävät kahvia tai maistattavat viinejä. Ryhmät mahtuvat kokoustamaankin tässä kauniissa maalaisympäristössä.
Tutustuin paikkaan lähiruokayhdistyksen kanssa. Vastaan juoksi heti eloisa koira ja ryhmämme lapset säntäsivät ruokkimaan pupuja. He onnistuivat päästämään vuohetkin karkuun. Hevosia tallista löytyy tällä hetkellä kymmenen. Ne ovat emännän, Sanna Maulan, sydäntä lähellä.


Myymälän puolelta voi ostaa tilan tuotteita mukaansa. Minä tykästyin Venlaan, jossa on puolukkaa raikastamassa omenaa. Juhannuksena voi sitten kohottaa maljan suomalaisille ompuille ja marjoille.


Kesällä on kahvila auki kulkijoille klo: 12-17. Paikallisille se on erinomaisen pyöräilymatkan päässä. Toki veneelläkin pääsee. Rannasta on  kävelymatkaa kilometrin verran.


Tilalla on viljelyksessä 16 hehtaaria omenapuita. Määrällisesti niitä on noin 13.000. Lajikkeita on useita kymmeniä erilaisia. Kyselin, minkä lajikkeen omenapuun minun kannattaisi hankkia. Sanna Maula suosittelee pikkupihalle perhepuuta, johon on vartettu useita eri lajeja. Jos tilaa on enemmän voisi istuttaa vaikka Pirjan, Valkean kuulaan, Jaspin, Melban, Lobon ja Amorosan. Tällä tavoin riittää tuoreita omenoita poimittavaksi elokuulta lokakuulle.
 Toki siis omenankasvatus ja -myynti on tärkein tulonlähde tilalla. Viinitiloja Suomessa on toiminnassa enää 27 viidestäkymmenestä. Länsi-Uudellamaalla ja lähellä pääkaupunkiseutua  tämä on varmasti ihan ainutlaatuinen.

8 kommenttia:

 1. Onpa ihanan näköinen ja kuuloinen paikka! Jospa joskus poikkeaisi Lohjalle eikä aina vain suhahtaisi motaria ohi.

  VastaaPoista
 2. Toivotan tälle viinitilalle onnea ja menestystä!
  Kiitos kivasta postauksesta, Irene♥♥

  VastaaPoista
 3. Hyvänen aika sentään mikä määrä omenapuita! Mutta kuten tilan emännälläkin, minullakin hevoset olisivat se ykkösasia;)

  Suomessa on muitakin isoja omenatarhoja, yhtä vetävät veljekset, joiden nimeä en muista. Heistä oli juttua vuonna kirves ja kivi Yhteishyvässä. Heidän suosikkiomenapuunsa oli keltakaneli. Sitä meillä oli jo valmiina ja olemme yhden lisääkin istuttaneet.

  Komia on emännän hevonen!

  Kiitos tästä visiitistä!

  VastaaPoista
 4. Pitääpä poiketa joskus reissuillaan! ;)

  VastaaPoista
 5. Kiva historia ja tarina talolla. On siinä omenanpoimijoille töitä. Varmasti on hyviä viinejä ja siidereitä!

  VastaaPoista
 6. Saila, Aili, Hannee, Leena, Sussi, Scilla ja Markka kiitos teille kaikille ihanaisille kommenteistanne. Tervetuloa Lohjalle ja kannattaa pistäytyä tuolla Alitalon omenatilalla.

  VastaaPoista