Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


torstai 27. kesäkuuta 2013

Paarmasyöttinä pellolla


Pari vuorokautta on elohopea näyttänyt mittarissa kolmeakymmentä astetta. Sattuipas hauskasti, että tilaamamme tammentaimet saapuivat istutettaviksi kesän makeimpaan helteeseen. Pari päivää olen kykkinyt pellolla ja maassa on jo kahdeksankymmentä viisi tainta. Enää pitäisi täyttää viisitoista miehen kaivamaa kuoppaa. Saa nähdä, olenko huomisenkin paarmojen syöttinä vai ihastuttavassa kesäsateessa.


Pitkissä housuissa on istutushommat tehtävä ja pää on suojattava auringolta. Kas kummaa, puutarhurilla näyttää olevan eripariset puutarhahanskat käsissä. Ei nyt sattuneet ihan ykkösvetimet näihin askareisiin.


Kun tämän viikon jaksan painaa, niin ensi viikoksi pääsen lomalle Pohjanmaan mökille äidin kanssa. Ehkä aurinkoakin voi ottaa hetkittäin vaaka-asennossa.


Puutarha on nyt kyllä ihan kauneimmillaan. Tuntuu siltä, että kaikki kukkivat nyt samaan aikaan. Pihassa leijuu ihastuttavat tuoksut.Pionit kukkivat suloisesti ja pienen pieni uusi tuttavani Bletilla Striata hyasinthina avautui.28 kommenttia:

 1. Oi, tuon kaiken kukkimisen kauneuden todella näkee!

  Rakastan tammia ja niitä on muutama vuosi sitten meillekin muutamia istutettu. Siis muutamia ei yli kahdeksaakymmentä;) Näytät oikein puutarhaihmiseltä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, nautitaan nyt puutarhoistamme! Saan istutukset tänään loppuun ja illalla kuljen puutarhassa nuuskuttamassa ja lammen kultasäyneitä laskemassa. Tytärkin tulee Helsingistä töiden jälkeen. Ihanaa!
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Voi kun ihania kukkia! Kokeilin kerran Bletillaa, mutta se ei selvinnyt ensimmäisestäkään talvesta, oli varmaan vääränlaisessa paikassa.
  Olen samaa mieltä, että nyt on kukissa tarjolla makeaa mahan täydeltä!
  Voimia huomiseen, loppu häämöttää jo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, onkohan tuolla bletillalla suomenkielistä nimeä? En minä ainakaan ole törmännyt. Kylvin nuo sipulit keväällä ruukkuun. En varmaan uskalla jättää ulos talveksi.
   Saan hommat tänään tehdyksi. Ukkosmyrskystä ei näy tietoakaan tänään. Ja ehdin vielä nautiskella illalla puutarhan tuoksuista.
   Nauti pihastasi!

   Poista
  2. Juu, uusin Viljelykasvien nimistö kertoo Bletilla striatan olevan mikadonkämmen.

   Poista
  3. Saila, kiitos, kun selvitit! Vai Mikadonkämmen. Minulla on muistaakseni vielä bletillan albaakin tulossa. Ehkä se on sitten Valkea Mikadonkämmen.
   Onkos tuo viljelykasvien nimistö ammattilaisten käsikirja vai saako ihan harrastelijatkin ostaa sitä jostakin?

   Poista
  4. Uusia kasvilajeja tulee meillä myyntiin siinä tahdissa, ettei nimistö pysy perässä, kun sitä ei joka vuosi toimiteta, vaan noin 5 vuoden välein. Sitä julkaisee Puutarhaliitto, eli ainakin heidän kauttaan sitä saa tilata.

   Poista
 3. Sulle tuleekin oikein tammimetsä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, juu tammimetsää pukkaa!
   Itse asiassa meillä on jo vähän isompikin tammimetsä, joka istutettiin 90-luvulla. Istutettiin 550 tammea tuollon. Ehkä siellä on joku kolmisensataa tänä päivänä hengissä.

   Poista
 4. Teillehän on tulossa sinne oikein kunnon tammi metsikkö, ihanaa! Oletteko muuten avoimissa puutarhoissa elokuussa, olisi kiva päästä joskus pihavierailulle kun näin likellä ollaan?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, tammentaimessa on uuden metsän alku. En ole avoimissa puutarhoissa. Haluan visiteerata tuona päivänä monessa monessa ihanassa puutarhassa. Meillä on lauantaina yleisökierros. Muutama on vielä kesällä edessäpäinkin.

   Poista
  2. No se on totta, että sitten jää itse paitsioon toisten puutarhoista! Hyvänen aika täytyykin sitten tulla joku lauantai, en tiennytkään moisista kierroksista!!

   Poista
 5. Vau, teille on tulossa oikea tammilehto! Ihastuttavia kukkia, nyt kaikki uhkuu ja puhkuu kauneutta. Mukavaa mökkilomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, puutarhat esittelevät juuri nyt parhaita puoliaan. Se on ihastuttavaa kaiken rikkaruohonkitkemisurakoiden jälkeen. Nyt vaan nautitaan ja nuuskutellaan.
   Mökillä asetun järveen jos kelit pysyvät tällaisina.
   Nautinnollisia puutarhapäiviä!

   Poista
 6. Huh, mikä urakka helteellä. Toivottavasti tammet palkitsevat vaivan kasvullaan. Upeaa kukkaloistoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, nyt se on tehty!
   Onneksi tänään oli alle 30 astetta, ei myrskynnyt.
   Ainoastaan yksi taimi oli sen näköinen, että tarvitsisi ihmeparannuksen. Senkin peltoon upotin rivin keskelle. Saa nähdä jääkö henkiin. Toivon itsekin hyvää kasvua.

   Poista
 7. Iso tammimetsä siis luvassa, upeaa!

  Nyt taisi helteet jo loppua. Huomenna on Paavo Nurmi maraton, ja viileämpi sää sopisi minulle oikein hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, onneksi tänään oli jo vähän viileämpää. Sen huomasi jo yöllä, miten oli helpompi nukkua. Ikkunoista puhalsi lähes viileä tuuli.
   Toivotan onnea sinulle tuohon maraton-matkaan!

   Poista
 8. No huhhuh. Istutusta kilpaa helteen kanssa :)
  Hatunnosto tulee täältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annukka, hengissä ollaan vielä! Tänään oli jo ihan letunkääntöä, kun ei ollut kuin 23 astetta ja tamiakin enää viisitoista. Nyt sitten alkaa kastelu-urakat. Toivon nyt siis sadetta.

   Poista
 9. No on siinä ollut hikiset paikat, huh! Meillä on siirrytty siemenkasvatukseen puiden osalta, kun istuttaminen on niin työlästä. Ihanoita kukkia piha täynnä, kesällä on kiire...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. inkivääri, hikiset oli urakat, juu. Mutta onneksi meillä vesi tulee ja menee. Pääsee helposti suihkuun. Ja lampeenkin voi mennä uimaan.
   Siemenkasvatus on vaan niin hidasta hommaa. Tosin minäkin noita terhoja olen kylvänyt ja hevoskastanjan siemeniä.

   Poista
 10. Toivotan onnea tammillesi, olet tehnyt niissä kovan työn! Toivotaan että sataa, etteivät taimesi kuivetu.

  Oikein hyvää viikonloppua ja mökkilomaa sinulle, Irene♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, kiitos toivotuksisya! Kova työ on nyt takanapäin. Nyt sitten alkaa kastelu. Mies viritti uppopumpun ja letkun eilen. Se pelittää. Täytyy nyt muistaa kastella varmaankin joka toinen päivä jos ei sada.

   Ihanat viikonloput Sinulle!

   Poista
 11. Aikamoinen istutushomma näillä keleillä! Ajatus siitä, että on omin käsin istuttanut tammimetsikön on varmaan hyvin palkitseva. Kaunis tuo bletilla ja pionit myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraheinä, minuakin viehättää nimenoman tuo ajatus omin käsin istutetusta tammimetsiköstä. Eihän se suuren suuri ole. Ihan sopivan kokoinen, kun pitää hoitaa tuo kastelukin.

   Poista
 12. Aivan mahtavaa kukintaa ja niin kaunista,ei voi muuta sanoa.

  Kukapa sitä nyt ihan ykkösissä istutushommissa olisikaan. Paarmoja varten parhainta kai olisi pukeutua haarniskaan ;)

  VastaaPoista
 13. Katja, totta, haarniska olisi oiva suoja paarmoilta. Mutta luulisin, että helteessä olisi sitten vieläkin tukalampaa. Miksi ne paarmat liikkuu aina helteessä?

  VastaaPoista