Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


perjantai 7. kesäkuuta 2013

Yllättäen keskellä kesää


Villiviini peittää jälleen saunarakennuksemme. Sen edessä ei ole kasvanut mitään koskaan. Viime syksynä sipuli-innostuksissani peittelin siihen rivin valkoisen tähtihyasintin (Camassia)  sipuleita. Pohjois-Amerikan intiaanit ovat aikoinaan keittäneet ja syöneet noita sipuleita. Ajattelin kuitenkin pitäytyä noissa meidän kotimaisissa villiyrteissä. Nyt nuo hyasintit avautuvat vuorotellen pikkuhiljaa.


Samaisena syksynä istuttelin muitakin vähän erikoisempia pikkusipuleita. Ametistihyasintit tai espanjanhyasintit (Brimeura amethystica alba) kukkivat juuri nyt. Istutin ne rinkiin pikkuruisen kaljukultasateen ympärille. Yksi niistä onkin sininen, vaikka niiden kaikkien piti olla valkeita.


Samaisessa kukkapenkissä kukkivat nyt myös Telliman "Rubra"-muunnokset. Sen pitkät ja herkät kukkavanat ovat ihastuttavia.


Ylälammen keltakurjenmiekat alkavat avata kukkiaan. Kohta tuo lampi on aivan keltaisenaan. Huomasin, että nuo ovat levinneet jo alalampeenkin.


Kevät, joka oli pari viikkoa myöhässä, muuttui jossakin kohtaa yllättäen kesäksi. Tuntuu, että nyt ollaankin jo keskellä kesää, vaikka kalenterini ei nyt oikein meinaa pysyä perässä. Syreenit tuoksuvat vielä - onneksi.

13 kommenttia:

 1. On teillä rehevä paikka, näyttää ihan sademetsältä. Itsellä semmoinen karu kangas johon ei meinaa lupiiniakaan saada kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapio, rehevä on, juu. Täällä puutarhan tärkein työkalu on raivaussaha. Taas olisi raivurille töitä.
   Rehevässä ja karussa on molemmissa puolensa.
   Lupiini leviää meillä kuovalkean tavoin. Mutta pidän siitäkin kasvista. Porstuassa on maljakko täynnnä lupiineja juuri nyt.

   Poista
 2. Kylläpäs sopivat kauniisti nuo tähtihyasintit tuohon saunarakennuksen reunaan, täytyy laittaa kyseinen kasvi korvan taakse! Ihanaa viikonloppua Vironperään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, tähtihyasintit ovat minullekin uusi tuttavuus. Ihan kivasti selvisivät talvesta ja kaikki sipulit tuottivat kasvin.
   Lämmintä viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Oi tuota teidän ihanaa saunarakennusta♥ Vuosi vuoden jälkeen jaksan sitä ihastella.

  Ja valkoiset & lilat syreenit komistavat päärakennusta. Ne taitavat olla jo juhannuksena ohi niin teillä kuin meillä.

  Kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, rakennusta ei meinaa taskaan erottaa villiviiinin alta. Runsasta on muuallakin.

   Syreenien kukinta ei ulotu juhannukseen. Harmillista! Ne tuoksuvat niin mukavasti.

   Hauskaa viikonloppua!

   Poista
 4. Minäkin sain tuota tellimaa sieltä museon taimivaihdosta! Minulle täysin uusi tuttavuus! Joku varoitteli et on aika kova leviämään, onko sinulla ollu sen kanssa vaikeuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, tellima on minulle uusi kasvi. Istutin neljä yksilöä syksyllä uuteen kukkapenkkiini. Ihastelin, kuinka ovat kasvaneet kokoa keväällä. Toivon, että ne leviäisivät. Ainkaan vielä niistä ei ole harmia.

   Poista
 5. Teillä on upea piha ja puutarha!
  Kuumuuden takia kasvit kukkivat aikaisin, mutta lyhyen aikaa!

  Oikein hyvää viikonloppua, Irene!

  ☺☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, piha ja puutarha ovat runsaita, mikä johtuu lehtoluonnosta ja eteläisestä sijainnista. Todella kasvit tuppaavat nyt kukkia kiihkeästi ja nopeasti. Onneksi saatiin eilen sadetta. Tänään ollaan taas eletty helteessä.

   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Kiehtovia nuo hyasintit!

  Lämpö sai kukat niin vauhtiin, että minusta tuntuu jo heinäkuulta.

  VastaaPoista
 7. Kaunis saunarakennus ja komeasti kasvava villiviini.

  Pikkuisen voisi ilma viilentyä,edes hetkeksi,että jaksaisi hoidella pois nuo pihan rästiin jääneet työt,jotka eivät hellesäällä juurikaan houkuttele pariinsa.

  VastaaPoista
 8. Kaunis on tuo tähtihyasintti.

  Ihanan tunnelmallinen on tuo viimeinen kuvasi!

  VastaaPoista