Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


torstai 10. lokakuuta 2013

Lämmin syyspäivä


Ihanan lämmintä on ollut. Öisinkin on ollut varmaan kymmenen astetta. Lämpöisistä lattioista olen nauttinut sisällä. Joko kehoni on asettunut syksyyn tai sitten olotilaani selittää lämpötila.


Puutarha on pukeutunut ruskaan.  Jalopähkinäni ovat jo lehdistään luopuneet täällä Pohjan perillä. Mutta kotimaiset puuvartiset kantavat vielä keltasävyistä lehvästöään.
Viljelylaatikot ovat jo suureksi osaksi tyhjillään.  Yhdessä laatikossa kasvaa mansikkaa ja pari kukkaa vielä puskee jostakin laatikosta. En saanut tänä vuonna mitään huippumääriä satoa. Kesä oli kuiva ja laatikkoviljely vaatii säännöllistä ja runsasta kastelua. Muutama tomaatti kypsyy vielä keittiön pöydällä.
Ikuisena kukkien ystävänä on pariin vihanneslaatikkoon kylvetty kukkien siemeniä syyskylvönä.


Tämän päivän olen putsannut rikkaruohoista yhtä kukkapenkkiä. Mäkimeirami oli vallannut tuon penkin. Siirsin siihen muutaman valkoisen malvan, istutin takaisin nukkapähkämöt, muutamia uusia kukkasipuleita ja siemenestä kasvattamiani keijunkukkia.


Keijunkukat kasvoivat koko kesän parissa suuressa ruukussa, johon keväällä heitin myös jaloleinikin sipuleita. Ne eivät koskaan nousseet, mutta yllätys, yllätys, nyt niiden vauvaisia taimia löytyi keijunkukkien keskeltä. Ajattelin istuttaa ne huomenissa johonkin ruukkuun. Voivatko ne jatkaa kasvuaan vielä... kenties porstuan viileässä lämmössä?


Päivä oli hauska. Seurustelin pähkinähakkien kanssa. Ne olivat vallanneet pihan valtavan tammen. Valtava koilotus ja rääkyminen jatkui koko päivän ja ne heittelivät kilvan tammenterhoja maahan. Onneksi eivät ihan osuneet minuun. Kun kärräsin rikkaruohoja kengänpohjat ratisivat terhojen päällä.


En muista, että minään vuonna piha olisi peittynyt terhoihin näin perusteellisesti.
Tilhiä oli myös liikkeellä. Ja punarinnan kanssa tuijottelimme pitkään toisiamme.


25 kommenttia:

 1. Oi miten kauniita nuo terhot ovat! Minä ja oravat niitä odottelemme täällä, mutta vielä menee vuosia;)

  Kaunis ja mehevä kuva ruusunmarjoista!

  Lokakuu on ihana aina siihen hetkeen kun lehti lähtee puusta, mutta sitten alamme odottaan lumen valoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, sinullakin on luvassa noita terhoja. Kyllä se aika kuitenkin järjettömän nopeasti kulkee.

   Ruusunmarjat olivat pitkään oransseja. Liekö punastuminen yöpakkasen peruja viime viikolta.

   Vielä on ruskaa jäljellä. Se tuntuu niin hyvältä.

   Poista
 2. Mua ihan hävettää oma puutarhatyhmyyteni, mutta jos noi viimeisen kuvan marjat on ruusunmarjoja niinkuin luulen, niin jopa on ihanan syvän tummanpunaisia.

  Ja pähkinähakeista en ole kuullutkaan, mutta tammenterhoista tuli ihan lapsuus (ja Tiku ja Taku) mieleen :)

  Lämpö on kyllä ollut poikkeuksellista. Ikkunasta katsoen kelit on näyttäneet karuilta, mutta kun ovesta menee ulos, iskee lämpö vähän niinkuin kasvihuoneen lailla vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annukka, ihan oikein osasit ne tunnistaa ruusunmarjoiksi. Kurtturuusun marjoja. Kyllä ne pitkään olivatkin oransseja. Nyt niissä on vahva väri.
   Pähkinähakit ovat varislintuja, tummanruskeita ja niissä on valkeia pilkkuja. Ihan kaunis varislintu. Kesät ne viettävät metsässä, mutta syksyn saapuessa ne tulevat puutarhan syömään pähkinöitä ja terhoja.
   Sinäkin olet katsellut noita Disneyn piirrettyjä.
   Ulkona saa kyllä vähentää vaatetusta, hyvä näin. En niitä pakkasilmoja haikaile.

   Poista
 3. Upeita värikuvia puutarhastanne! Aivan ihania.

  VastaaPoista
 4. Pihassasi on paljon asukkaita ja ohikulkijoita, lintujen kestikievari. Lämpimät syyspäivät ja -yöt ovat olleet ihania. Nautitaan ruskasta ja herkutellaan syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, puutarha on todellakin lintujen kestikievari. Rastaslauma putsasi herukat. Kirsikoita ei tänä vuonna tullutkaan. Pähkinät veivät hakit mielestäni jo ennen kuin ne olivat kunnolla kypsyneet. No, nyt riittää noita terhoja.
   Herkutellaan näillä väreillä ja seurustellaan lintujen kanssa.

   Poista
 5. Olisipa upeaa nähdä pähkinähakkeja luonnossa, kerran olen sen vain onnistunut näkemään.

  Meillä on kyyhkyt lähteneet, enkä ole pariin päivään nähnyt peippoja tai punarintaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, en minäkään Espoossa koskaan törmännyt pähkinähakeihin. Mutta Ruissalossa niitä varmaankin voi olla. Sinä vierailet siellä niin usein. Ehkä siellä tapaatte!

   Poista
 6. On ollut todellakin ihana syksy ja sen ruska. Kyllä tuolla mieli lepää puuhastellessa lintujen ja kauneuden keskellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo, vaikka kesä on niin suloinen vuodenaika, niin syksyssäkin on puolensa. Ruska on todella kaunis. Ja puutarhassa on oma tunnelmansa lehtisateessa. Työskenteleminenkin on helpompaa kun ei ole niin kuuma enää.

   Poista
 7. Niin kaunis ruska on täälläkin....nautin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, tänä syksynä saadaan varmasti joka puolella Suomenniemeä nauttia kaunista ruskan väreistä ja ihanasta lehtisateesta.

   Poista
 8. Ihanat ilmat on tosiaankin ollut, uskomattoman kuivaa oli multa myös kasvimaalla kun sitä käännettiin. Muutamat halla yöt vain harmillisesti puraisivat dahliat ja peurat vievät loput kukkivat. Myös lehtikaalini ovat menneet parempiin suihin;D Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, viime yönä oli meillä taas hallaa, mutta päivä taas mitä aurinkoisin. Dahliat menivät meillä jo syyskuun lopussa. En osannut ennakoida. Olisi ollut mukavaa leikellä sisälle maljakkoon. Dahlian kukat eivät näemmä kestä yhtään pakkasta. Mutta onneksi juurakoiden nostamisella ei ole niin kiirettä.
   Meillä peurat eivät tee tuhoja puutarhassa. Saamme kuitenkin nauttia niistä olohuoneen ikkunoista, joista avautuu näkymä pelloille.
   Kaunista uutta viikkoa!

   Poista
 9. Kiitos upeasta postauksesta, Irene:)
  OIkein hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, ole hyvä vaan!
   Lämmintä ja aurinkoista viikkoa sinulle täällä kotomaassa!

   Poista
 10. Upeat ruskakuvat! Oravilla näyttää olevan herkuttelua tiedossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, meillä on ruska juuri nyt kauneimmillaan. Onneksi siitä saa vielä nauttia.
   Oraville,hakeille, närhille ja tiheille täällä on nyt notkuvat pitopöydät.

   Poista
 11. Näistä kuvista välittyy ihana syystunnelma! Pähkinähakki on komea lintu. Olen monesti bongannut sen sembramännyn siemeniä syömässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraheinä, syystunnelma on täällä juuri nyt parhaimmillaan. Pähkinähakki on komea ilmestys. Niitä on täällä oikea parvi, kun pitopöytä on katettuna. Sembramäntyjä täällä ei juurikaan ole, paitsi muutama ihan pieni tulokas vastaistutettuna.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Una, punarinnat ovat suloisia lintuja. Ne ovat jotenkin niin uteliaita ja rohkeita. Ne uskaltavat tulla niin lähelle ja näyttävät siltä, että ne oikeasti seurustelevat kanssasi.

   Poista
 13. Ihanaa syksyä! Kaunis lautanen. Ruusunmarjoja syön sellaisenaan, namia.

  VastaaPoista