Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


tiistai 29. lokakuuta 2013

Lundin kasvitieteellisessä puutarhassa


Ruotsin vanhan yliopistokaupungin, Lundin, keskustassa sijaitsee kasvitieteellinen puutarha kiviaidan rajaamana. Koko kaupungista tihkuu sivistys. Vanhat ja kookkaat puut merkitsevät minulle sivistystä. Niitä löytyi runsaasti Lundin kasvitieteellisestä puutarhasta.


Ruska-aika on ihan hyvä ajankohta puutarhavierailulle. Tässä hehkuu tulppaanipuu (Liriodendron tulipifera) oranssissa asussaan.


Japanilaisen valkopyökin (Carpinus japonica) keltavihreät lehdet ovat saaneet pirteät, ruskeat reunukset ja puu kantaa koristeellisia hedelmystöjä.


Puutarhassa tehtiin syystöitä. Tässä kantataan perennapenkkien reunuksia.


Puutarhurilla oli seuranaan lauma lintuja. Minusta nämä näyttivät ihan korpeilta. Mutta olen luullut, että ne ovat arkoja lintuja ja viihtyvät vaan metsän sydämessä. Niitä näkyi joka puolella kaupungillakin.


Perennoista kukkivat kauneimmin vielä asterit. Dahlioille oli varattu kaksi kukkapenkkiä, mutta ne eivät olleet enää hehkeimmillään.


Kesäkukkapenkissä miehen kokoiset risiinit hehkuivat vierellään samankokoiset hauskanäköiset oranssit leijonankorvat ja juurellaan purppuraiset keijunkukat. 


Puutarhassa aaltoili laaja istutus erilaisia heiniä. Eniten siinä näytti olevan elefanttiheinää.


Mielenkiintoisimpana pidin kuitenkin puutarhan erilaisia puita.


Kaukaasian siipipähkinöitä oli istutettu mukavan kokoinen rykelmä. Ne olivat jo ihastuttavan vanhoja ja ottivat ison tilan puutarhasta.


Löytyi sieltä pieni monirunkoinen erikoisuus, minulle uusi tuttavuus, ptelea.


Puutarhassa oli useita työntekijöitä. Tässä on pieni nurkkaus, johon oli istutettu jättiverbenaa ja oransseja pikkukukkaisia begonioita. Puutarhuri nosteli juuri talikolla begonioita sinisiin kärryihin talvisäilöön vietäväksi.


Hauskat siniset kärryt näkyvät tässä kuvassa kirkkaan punaisen japanin vaahteran 'Osakazukin' vieressä.


Japanilaisia puita puutarhassa on paljon tarjolla. Kaunis on myös tämä "japanin juovarunkoinen vaahtera" (Acer Capillipes). Lehdet saavat upean ruskan värin ja runko on vihreän uurteinen. Runko muistuttaa paljon pihapiirissämme kasvavaa pennsylvanian vaahteraa.


Poistuessamme puutarhasta simiini osui vastapäisen talon hauska parveke.

14 kommenttia:

 1. Kaunis puutarha syysasussaan.
  Tuo taitaa olla lapsiperheen parveke....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, Lundin puutarha on oikein hyvä syysmatkalijan kohde.
   Varmaankin tuossa talossa asuu lapsiperhe tai sitten lapsenmielinen perhe.

   Poista
 2. Minullekin heräsi kesäisen Mustilan reissun jälkeen oikea puiden kaipuu<3 Luen haikeana juuri hankkimaani Mustilan ystävien julkaisemaa kirjaa Lumoava metsäpuisto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, se oli minullakin Mustilan arboretum, joka avasi silmäni näkemään puut. Todella upea ja vanha suomalainen puutarhamakailun helmi tuo Mustila. Sieltä on tullut kannettua tännekin puuntaimi jos toinenkin.

   Poista
 3. Hieno kohde puutarhaihmisille ja muillekin kasveista kiinnostuneille. Paljon tuli taas uutta lajitietoutta, kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, aivan ihastuttava ja arvokas vanha puutarha tuo Lundin puutarha. Siellä on monia harvinaisia ja kauniita puita. Tässä itsekin opiskelen noita lajeja. Näin se on mukavaa.

   Poista
 4. Minäkin pidän kovasti isoista vanhoista puista. Kuvan lintu näyttää mustavarikselta, niitä näkee Suomessakin rannikolla mm Porissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraheinä, mustavarisko se on. Juu, kyllä sen olemuksessa on paljon varista. Mutta se näytti minusta isommalta kuin meidän varis ja vielä tuo erilainen väri. Ei tullut mieleeni muuta isoa varislintua kuin korppi. Mustavariksesta en ole koskaan kuullutkaan saati sitten nähnyt.

   Poista
 5. Voi miten houkuttelevaa. Tulppaanipuusta olen aina haaveillut ja tuolla se näytti olevan valtaisa ja elinvoimainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jori, houkuttelevaa on toki. Tiedän, että sinä parhaillaan pohdit noiden puiden hankkimista puutarhaasi. Tulppaanipuu sopisi hyvin puutarhaasi!

   Poista
 6. Upea paikka!

  Ettei lintu olisi mustavaris? Sitä tapaa etelä-Ruotsissa. Suomessa Satakunnassa ja Oulun seudulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, kyllä nyt uskon, että tuo lintu on mustavaris, kun lintuasiantuntija Sussikin niin sanoo.

   Poista
 7. Irene, kiitos ihanasta kuvapostauksesta:)
  Hienoja puita ja muita kasveja tuolla Lundin kasvitieteellissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, ihan sekaisinhan tuollaisessa paikassa menee ja haluaa räpsiä kuvia kaikista ihanuuksista. Toivottavasti näistä puutarhapostauksista ei tule liian pitkiä. En saa mahtumaan läheskään kaikia ottamiani kuvia. Kaikki eivät ehkä ole niin hullaantuneita puihin kuin minä.

   Poista