Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


maanantai 14. lokakuuta 2013

Ruusu ja puutarhan lehtimuotoja


Olin eilen ystävättärien kanssa Birger Kaipiaisen näyttelyssä EMMAssa. Ihastelimme kilvan Kaipiaisen vahvoja ja samalla hyvin herkkiä ja sadunomaisia töitä. Meillä on tapana vähintään kerran vuodessa kokoontua yhteen ja käydä tutustumassa vanhan kotikaupunkimme EMMAn tarjontaan. Koskaan emme ole pettyneet. Espoossa on ehkä parasta juuri EMMA. Lohjalle päästyäni löysin Vironperältä yhden Kaipiaisen työn. Ruusu-seinälautanen on hänen myöhäistuotantoaan vuodelta 1980.


Vihdoinkin maltoin kantaa viimeiset pelargonit ja verenpisarat sisätiloihin. Suuret ruukut keskipihalta olen siirtänyt jo aiemmin, mutta terassin lämmössä viihtyneet kukat oli nyt vaan saatava turvaan tulevilta kylmiltä keleiltä.


Omenapuut kellastuivat viikonloppuna. Aurinko kirkastaa maiseman kauniiksi. Ja pähkinähakit jatkavat riekkumistaan pihassa.
Uusimmassa kukkapenkissäni kukat tuottavat jo siemeniä kuten kuvan jättiverbenat. Muutoin keskityn ihastelemaan perennojen lehtimuotoja.

 

Kuinka monta perennaa näistä seitsemästä tunnistat? Kerro, mitä ne ovat?

8 kommenttia:

 1. No nyt pistit pahan...tuollainen piikkinen, kuin tuossa alakuvassa kaunistaa minunkin kukkapenkkiä, mutta niemeä en sille tiedä...ja olisko tuo toiseksi viimeinen jonkin sortin kuunlilja...hmmm...en kyllä tiedä...:)

  VastaaPoista
 2. Oho, tässä olikin kysymys! Saa nähdä osaanko vastata...
  Kävin elämäni ensimmäistä kertaa EMMAssa lauantaina ystävän synttäreillä, jotka pidettiin Taidekuohujen merkeissä. Ihan mahtava aloitus synttärijuhlinnalle, suosittelen!
  Perennanlehdissä lienee ainakin jotakin maksaruohoa, mataraa, tulikukkaa (tai harmaakäenkukkaa), keijunkukkia ja luppiota? Niin ja ihana valkotäpläimikkä, se on huippuihana, kirinyt perennasuosikikseni vastikään.

  VastaaPoista
 3. Maksaruoho, keijunkukka ja valkotäpläimikkä noista minullekin nousi mieleen, loput jää täysin tunnistamattomiin. Ystävien tapaaminen piristää aina niin mukavasti<3

  VastaaPoista
 4. Nyt laitoit vaikean kysymyksen. Maksaruoho, imikkä, keijunkukka. Tuota yhtä on minulla itselläkin pihalla, mutta mikä on nimi, olisiko joko harmaakäenkukka tai nukkapähkämö.

  VastaaPoista
 5. Vaikeita ovat... Maksaruoho, tuoksumatara, nukkapähkämö, keijunkukka, luppio, imikkä, joku piikkiputki. Pelkistä lehdistä onkin vaikea tunnistaa...

  VastaaPoista
 6. Hei kaikki uskalikot, jotka lähtivät tunnistamaan/arvaamaan esitettyjä prennoja. En halua enää kauemmin piinata teitä vaan kerron oikeat vastaukset:
  1. Komeamaksaruoho Matrona
  2. Tuoksumatara
  3. Harmaakäenkukka
  4. Tellima
  5. Purppuraluppio
  6. Valkotäpläimikkä
  7. Keijunkukka "Palace Purple"
  Kiitos kaikille osallistujille!

  VastaaPoista
 7. onpa kamla nimi kauniilla kukalla ; Hylotelephium telephium, suomeksi Komeamaksaruoho. Ruotsiksi se on Kärleksört; eli Rakkausyrtti. Tuleeko nimi siitä että se kestää melkein mitä vaan.
  Puutarhassani on kakis niin komeata sellaista.

  VastaaPoista