Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Amarylliksen kukintaan virittelyä


Kohti joulua ollaan menossa. Se on nyt sanottava ääneen, vaikka moni siitä pahastuukin. Joulukukat voi huoletta hankkia vaikka jouluviikolla kaupasta. Tosin on muitakin vaihtoehtoja. Itse haluan yrittää kasvattaa  itse.
Sekä omat että lähisuvun amaryllisruukut viettivät kesää museon takaterassilla. Loppukesästä nostin ne sisään ja laitoin ne pimeään kaappiin, jossa olivat ilman kastelua parisen kuukautta.


Viikonloppuna kumosin kaikki sipulit ulos ruukuistaan. Putsasin kuihtuneet lehdet ja huonot juuret pois. Kaadoin  pesuvatiin kevytsoraa pohjalle ja sitten vettä. Sipulit pääsivät sorapetiin niin, että juuret saivat juoda vettä ilman, että sipulit kastuivat. Vuorokauden vesitankkauksen jälkeen istutin sipulit uuteen multaan saviruukkuihin.


Ruukut valtasivat ikkunapaikat, koska patteri on siinä alapuolella. Hieman lisäsin lämmitystä vuorokaudeksi. Nyt sitten odotellaan, josko siitä lähtevät uuteen kasvuun.


Amarylliksen kukkavana on aika painava. On hyvä istuttaa kasvi jo suoraan painavaan ruukkuun tai sitten laittaa muoviruukussa oleva joulukukka raskaaseen suojaruukkuun. Kukkakepin voi jo tässä vaiheessa asettaa ruukkuun. Itse tilasin noita kukkakeppejä Elsan lempituolista. Olen käyttänyt niitä kesäisin tukemaan pelargonioitani ja talvisin amarylliksiani.


Jos ritarinkukat eivät ehdi jouluksi kukkaan, niin voin noista nauttia myöhemminkin. Tämä kaunokainen lykkäsi uutta kukkavartta keskellä heinäkuuta.

11 kommenttia:

 1. Onpa sinulla aikamoinen kokoelma amarylliksiä! Ihanaa kukintaa tiedossa. Kukka ilahduttaa todella paljon keskellä talvea, vaikka ei ihan jouluun osuisikaan. Itse kun kasvattaa, niin ei voi tietää, koska ne kukkivat (sillä en ole yhtä järjestelmällinen kuin sinä tuossa kuivan kauden järjestämisessä). Kun kukka tulee, se on juhlaa yhtä kaikki!

  VastaaPoista
 2. Minulla yksi kukki pääsiäisenä:)

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä miten toimia...minulla yksi amarylliksen sipuli viime joulusta..:)

  VastaaPoista
 4. No huh, mikä määrä amarylliksiä!

  VastaaPoista
 5. Komea rivi amarylliksen sipuleita ruukuissaan. Aiemmin myös minä tein juuri kuten sinä, kasvatin joulukukat itse. Nyt se mahdollisuus puuttuu, ja huomaan kyllä kaipaavani sitä.

  VastaaPoista
 6. Amaryllis on ihana ihan mihin aikaan vuodesta vaan. Olen kasvattanut niitä muutaman kerran kaupan sipulista, mutta en ole koskaan jaksanut säästää sipulia uudelleen kukitettavaksi.

  VastaaPoista
 7. Saila, Hannele, Sussi, Irmastiina, Maarit, Aimarii ja Saraheinä kiitos teille kaikille kommenteistanne ja mukavaa marraskuuta!

  VastaaPoista
 8. Teet paljon töitä amaryksien kanssa, minä joskus laittanut vaasiin niin että juuret saavat vain vettä, joskus en kastele lainkaan, koska silloin jäävät lyhermmäksi.

  VastaaPoista
 9. Toivottavasti kaikki sipulisi kukkivat;)
  Hyvää ja onnellista viikkoa sinulle & Co! ♥♥

  VastaaPoista