Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Peuroja ja smoothia


Tässä me tuijotamme toisiamme - peura ja minä.
Peura on pihassamme aterioimassa talviomppupuun alla. Minä seuraan ja kuvaan puuhia alatalon parvekkeelta.
On se nyt ihan suoraan myönnettävä, että olen jättänyt nuo omput puun alle noille söpöläisille.
Nimittäin pohdin sitä, korjaanko omput kompostiin vai jätänkö peuroille. Ajattelin, että parempiin suihin menevät, kun en vie kompostiin. Sinne riittää ihan muutakin kerättävää pihalta. Eivät kauriit tee tuhojaan pihassamme sen enempää kuin pakkanenkaan, verottavat ihan kohtuullisesti - ihan vaan henkensä pitimiksi. Enemmän  jänis ehtii tehdä pahojaan. Sille maistuu hyvin vastaistutettujen puiden rungot ja versot. Kun vielä muutaman puun suojaan, niin talvi voi tulla.


No, kauan se ei halunnut minua tuijottaa, vaan nosti peräpeilinsä pystyyn ja ampaisi tuohituomien välistä metsään.
En tunne peurojen ruokalistaa niin tarkkaan, mutta syksyisin noille nuo omenat näyttävät maistuvan. Manantaina kauriita oli viisi tuossa ruokailemassa, tänään ainoastaan kaksi.


Itse olen siirtynyt vaihteeksi näihin aamusmootheihin. Kuvat ovat heikkotasoisia, pahoittelen.
Tehosekoittimessa on luonnonjugurttia ja omia mustaherukoita pakkasesta. Ananakset antavat makeutta. Lisäksi kaadan tuonne hampunsiemenia ja macaa. Niitä saa terveyskaupasta.


Tuon aamusmoothin voi varioida. Tässä makeuttajana toimii banaani. Lisäksi siinä on raakasuklaajauhoa, jota ystaväni B on myynyt minulle. Jos haluaa varmistaa proteiininsaantinsa, osan jogurtista voi korvata rahkalla.


Muutama vuosi sitten ostin Tallinnan torilta tyrnimarjoja. En ole niitä aiemmin syönyt, joten maistelin varovasti. Kyllä ne maistuivatkin vähän erikoiselta, mutta sitten hullaannuin niihin täysin. En ole löytänyt kotimaisia pakastetyrnejä. Onkohan niitä jossakin? En haluaisi ostaa ulkomaisia pakastemarjoja, koska ne pitäisi keittää.

15 kommenttia:

 1. Upeaa nähdä peura läheltä! Omput ovat varmaan niitä houkutelleet!
  Smoothit, ne ovat terveyspommeja! Tyrniähän viljellään ja vaikeuksia on ollut markkinoinnissa. Täällä
  paikallinen Pakkasmarja on jatkojalostanut tyrniäkin, mm, tyrnipuretta on ollut myynnissä pakasteena. Nyt en kyllä tiedä vieläkö on markkinoilla. Itse saan tyrnimarjat poimia tuttavan pensaista..

  Hyvää marraskuun jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Ihan kuin Bambi!

  Olisinkohan nähnyt tyrnimarjaa Stockmannin pakasteissa, en muista varmasti. Jauheena olen ostanut ihan Prismasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, jauheena sitä on varmasti helpompaa saada. Mutta luulen, että se maku ei kuitenkaan ole niin hyvä. Toki siinä on kaikki ravintoainet vaemasti tallela.

   Poista
 3. Minttuli, meillä näitä peuroja pyörii pihassa paljon omenoiden perässä. Arkoja ovat. Heti kun huomaavat minut, ne lähtevät. Olen minä ihan hömppä, kun niistä pidän. Mutta loppujen lopuksi ajattelen niin, että kun kaikkia eläinlajeja on tasaisesti, niin ne pitävät huolen toisistaan ja mikään laji ei pääse liikaa runsastumaan ja sitä kautta aiheuttamaan tuhoa puutarhassa. Toki pihan kokokin puhuu puolestaan.
  Jatkan kotimaisen pakkastyrnin metsästystä. Kyllä etsivä löytää!

  VastaaPoista
 4. Minä ostin kotimaista pakastetyrniä Stockmannilta joitain vuosia sitten. Tekee hyvää iholle ja limakalvoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraheinä, toivon, että sitä saa muualtakin kuin Stockmannilta. Tyrni on oikea terveyspommi!

   Poista
 5. Smootheja kannattaisi tosiaan nyt juoda oikein urakalla, niin pysyisivät flunssat loitolla. Minulla tulee kausia, jolloin juon niitä joka ilta, mutta välillä puolestaan kyllästyn niihin ihan täysin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KesäKukka, sinäkin siis olet kausi-ihminen. Minä innostun aina joistakin jutuista ja sitten innostus hiipuu. Mutta yhtäkkiä yllättäen se taas syttyy.Näitä smoothie-kausia minulla on ollut jo vuosia. Jonkun viikon ne kestävät kerrallaan.

   Poista
 6. Hups, minulle tulvahti mukavia muistoja mieleen. Ennen minä vein syksyisin omenoita peurojen ja hirvien ruokapaikoille. Hyvin kelpasiavat.
  Istutin joskus myös tyrnejä jokitörmälle, ehdin niistä saada jo maistiaisiakin.
  Luulisin sinun löytävän pakastettuakin tyrniä. Peukutan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, minun ei tarvitse viedä omppuja mihinkään, kun tulevat itse hakemaan.
   Meillä kasvaa kaksi tyttötyrniä ja yksi poika. Mutta satoa ei ole vielä ollut nimeksikään.

   Poista
 7. Kauniita nuovalkohäntäpeurat! Meillä mökillä niitä näkee, mutta ovat kyllä arkoja. Mökin omenapuihin tuli tänä vuonna nitkusti omenoita, mutta kotosalla niitä on jäänyt maahankin.

  Minulla on smoothikausia, mutta nyt on niiden nauttiminen jäänyt vähemmälle, vaikka pakkaset pursuavat marjoja :)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanne, meillä oli hyvä omppuvuosi tänä vuonna. Tein lähinnä soseeksi. En mennyt puristamolle tänä syksynä. Taitaa olla pakkasessa vielä ylivuotistakin omppumehua. Joten jätin sadosta osan keräämättä ja se päätyy nyt peuroille.

   Poista
 8. Omat tyrnipensaat parhaat ovat! Saa marjoista tehdä, mitä ikinä haluaa. Minä pakastan sellaisenaan ja ne pysyvät ihan tuoreen veroisena. Joka päivä kourallinen salaatin koristeeksi ja pysyvät flunssat loitolla.
  Meillä tuli hirmuinen omenasato! Veimme ylimääräiset metsän reunaan peuroille. Hyvin ovat kelvanneet. Turha vaiva muuten, kun ovat itsekin käyneet puutarhassa satoa korjaamassa. Kauniita eläimiä, kiva katsella ikkunasta.

  VastaaPoista
 9. No hei!
  En ole koskaan nähnyt peurojen nuolevan autoja.
  Enkä muutenkaan haluaisi kohdata liikenteessä. Nuorin poikani on ajanut hirvikolarin heti ensimmäisellä autollaan. Pojat säästyivät, mutta auto meni lunastukseen.

  VastaaPoista
 10. Nummentonkija, sinulla siis on omia tyrnipensaita ja ne tekevät satoa - sinä onnellinen! Meidän pari pensasta on tehnyt ehkä kolme marjaa. Mitä ihmettä tekisin niille, että saisimme ensi syksynä satoa?
  Mielelläni noita peuroja katselin. Ne liikkuvat yleensä porukalla.

  VastaaPoista