Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


maanantai 16. helmikuuta 2015

Haastekysymyksiä

Sain Eevireginalta haasteen, johon kuuluu viisi kysymystä. Kiitos vaan!

1. Mikä on rakkain kasvisi ja miksi?
Luulen, että tähän on yhtä vaikea vastata, kun jos joku kysyisi minulta, kuka on lempilapsesi ja miksi. Minulla on kolme lasta ja jokainen niistä on yhtä rakas.
Luulen, että juuri sillä hetkellä kukkivista kasveista kaikki ovat lempikasveja.
Nyt ei kuitenkaan mikään kuki. Hmmm, jos nyt joku pitää nostaa ylitse muiden, niin se on omenapuu. Omenapuita tontilla onkin niin paljon, että se on myös tämän paikan tärkein kasvi.
Aina kun olemme muuttaneet uuteen kotiin, olen istuttanut puutarhaan ensimmäisenä omenapuun. Pidän sen valkeista kukista ja syksyllä ompuista.


2. Mitä kukkaa, pensasta tai puuta et koskaan haluaisi pihallesi?
Jos minulla olisi pieni piha, voisin helposti vastata tähän ja vedota siihen, että ko. kasvi vie liikaa tilaa tai leviää liiaksi. Koska pihalleni kuitenkin mahtuu sekä suuria puita että liikaa leviäviä kasveja, en pysty tähän vastaamaan.

3. Mikä kasvisi on keltainen, lila, oranssi, musta ja viininpunainen?
Keltaisia: Keltakurjenmiekat ja villamot


Liloja: Loistokärhö "Jackmanii" ja ukkolaukat


Oransseja: Syyshohdekukka "Moerheim Beauty" ja kesäpäivänhattu "Autumn Colors"Mustia: Musta pärskäjuuri ja mustaselja "Black Lace"


Viininpunaisia: Salkoruusu ja isomaksaruoho


4. Kerro jokin tarina pihasi perennasta, pensaasta tai puusta


Tässä näet, kuinka villiviini peittää koko saunaosaston. Kasvi on kaunis. Meillä on käyty keskustelua siitä, lahottaako vai suojaako se rakennusta. Itse olen koko ajan edustanut tätä suojaus-periaatetta. Kun sitten aloin epäilemään itseäni ja päätin pätkiä koko kasvin pois, lapseni tulivat paikalle ja kielsivät minulta koko touhun.
Nyt kun takkahuone on uudistettu sisältä, päätettiin myös takkahuoneen kauniit ikkunat maalata uudestaan. Tämä on päätetty tehdä keväällä. Villiviinit on sitten leikattava. Tiedän entuudestaan, että se kasvaa kyllä kohisten takaisin.

5. Onko sinun pihallasi ruusupensaita ja jos on niin mitä?
Kyllä on ja monenlaisia. Eniten kasvaa varmasti kirjoapteekkarinruusua. Viime kesänä sen kukinta onnistui parhaiten moneen vuoteen.


En taida laittaa tätä haastetta enää eteenpäin. Tämä on kiertänyt jo niin monessa blogissa.

14 kommenttia:

 1. Kiitos vastauksista, oli kivaa lukea niitä. Ihania varsinkin nuo mustaselja, salkoruusu ja villiviini!
  Erikoinen ruusunkukka! Kukkiiko se kauan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, sain nyt sitten vastatuksi haasteeseesi. Noita kasveja olisi ollut vaikka kuinka paljon. Kovin sattumanvaraisesti valitsin aina kaksi samanväristä.
   Kyllä tuo ruusu Rosa Mundi, ihan kohtuullisen kauan kukkii - ehkä kaksi viikkoa. Kuitenkaan se ei remontoi.

   Poista
 2. Kiitos ja onnea, Irene;)
  Olet verraton puutarhuri & viherpeukalo♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, kiitos itsellesi. Puutarhurina olosta en nyt sano sitä tai tätä, mutta kasveista pidän kovasti ja haluan istuttaa loputtomasti uusia kasveja pihaani.

   Poista
 3. Puutarhassasi on upeita kasveja! Ihana tuo ruusu!

  VastaaPoista
 4. Maarit, kiitos. Minäkin pidän niistä kovasti. Kirjoapteekkarinruusu on kuin piparminttukaramelli.

  VastaaPoista
 5. Irene, minä olisin vastannut tuohon pensaaseen, jota en halua: pensashanhikki! Hävitimme ne ihan viimeistä myöten ja se olikin kova homma. Se ei vian ole meidän juttu.

  Keltakurjenmiekat ovat ihastuttavia.

  Jackmanii ei viihdy meillä, nyyh....

  Upean upea salkoruusu!

  Tuo villiviinirakennus on mun unelmaa <3 Minä en anna uusia rännnejämme villiviinin ja köynnöshortensian takia. Katsoppa taloja Euroopassa, siellä puutalojakin peittää runsas wisteria tai muu köynnös. Kuvasin itse keväällä 2013 vanhaa puutaloa, ilmiesesti pappila, joka oli niin wisterian peitossa, että en ole ikinä nähnyt mitään yhtä hienoa.

  Meillä on tosin kivitalo, mutta vaikka olisi puutalo, meillä menisi köynökset pitkin seiniä.

  Ymmärrän lapsianne;) Oman lapsuuteni kodin oman huoneeni ikkuna oli täysin villiviinin peitossa ja nautin siitä, mutta tietty myös totuin.

  <3

  VastaaPoista
 6. Leena, pensashanhikista sen verran, että silloin kun se kukkii, ei kovin moni muu kukoista. Siksi sitäkin on meillä. Sitä paitsi nyt on tullut ihan kivoja uusia värejäkin tuota kasvia.
  Hmm, olen pohtinut tuota köynnös-asiaa. Kun Suomessa ollaan aina niin ehdottomia, että lähelle taloa ei missään nimessä saa istuttaa, koska kasvit mädättävät seinät. Olen ihmetellyt, että miksi sitten muualla Euroopassa, jopa Ruotsissa, missä on samanlaiset ilmasto-olosuhteet kuin meillä, niin kasvatetaan monenlaista köytnnöstä pitkin seiniä. Ihailen noita köynnöstaloja aina muualla. Wisteria on tietenkin ihan omaa luokkaansa. Ehkä meidän maahan sopii aina yksi totuus kerrallaan. Mutta itse olen kapinallinen niin monessa muussakin asiassa, enkä aina tottele asiantuntijoita.

  VastaaPoista
 7. Voih! Komeata villiviinikasvustoa :) Joutaisiko sieltä tännepäin alkuja ::D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, yritän pitää mielessä, että keväällä, kun rupean sitä saksimaan, laitan sinulle paloja tulemaan.

   Poista
 8. Kaunis puutarha, jossa minullekin monta tuttua lajiketta. Olen ollut täysin hullaantunut joskus kärhöihin. täällä kasvavat oikeastaan vain alppikärhöt. Villiviinikin osaa olla kranttu, ei suostunut minun seinälleni kasvamaan.
  Iirikset kuuluvat suosikkeihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, alppikärhöt ovat myös ihania. Olen istuttanut niitäkin. Täällä on puutarhassa monia tuttuja vanhoja lajikkeita. En ole vielä nähnytkään sinun puutarhaasi. Kiva nähdä sitten keväämmmällä ja kesällä.

   Poista
 9. Uhkea salkoruusu. Minulla oli samaa väriä kasvamassa pari vuotta mutta ei auennut kukaksi koskaan. Onneksi näitä saa ihaille teidän muiden viherpeukaloiden luona. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Una, salkoruusuja on minulla ollut monen värisiä ja mallisia. Ne ovat itsestäänkin lisääntyneet, mutta värit eivät ollet niin onnistuneita.

   Poista