Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Kuukauden puutarhakuva


Helmikuun puutarhakuvassa ei näy lunta. Hiihtolomaviikko on juuri takana ja se on perinteisesti ollut hiihtämisen kannalta kaikkein suotuisinta aikaa täällä etelässäkin.
Valitsin kuvaksi puutarhan lämpöisimmän paikan, pälven, joka sijaitsee etelärinteessä hevoskastanjan juurella. Kuvassa näkyy hevoskastanjan lehtien lomassa kasvavia muratin rönsyjä.
Tämä alue on esikoisen silmäterä. Hän haravoi joka kevät hevoskastanjan ympäristön ja huolehtii, että ruttojuuret eivät leviä tälle alueelle. Pari vuotta sitten hän istutti pari Mustilasta hommaamansa murattia juuriston alueelle. Luulin, että ne eivät selviydy vuotta kauempaa. Ilokseni huomasin, että nämä ovat levinneet oikein mukavasti alueella.
Olisipas hauskaa jos puutarhasta löytyisi lumikelloja. Nyt taitaa olla niiden aika. Tässä olisikin oiva paikka, missä ne voisivat viihtyä. Tämä on hyvä muistaa vielä ensi syksynäkin, kun piilottelen sipuleita taas puutarhaan.

14 kommenttia:

 1. Muratti olisikin ihana kasvi puutarhassa, mutta meillä asti se ei menesty. Nautin siitä siskoillani Israelissa.
  Nyt pitäisikin laittaa tarkasti ylös, mitkä paikat ovat ensimmäisenä sulana. Olisi ihanaa, jos pian alkaisi ekat kukat nostaa päätään!
  Käypä kurkkaamassa blogiini ja osallistu arvontaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, luulen, että muratti viihtyy vain aivan eteläisimmässä osassa Suomea ja sielläkin maanmyötäisesti.
   Yritän nyt muistaa tuon paikan syksyllä. Miksi ihmeessä istutan sipulikukkia ainoastaan kukkapenkkeihin?!
   Kurkkasin ja osallistuin.

   Poista
 2. Vähän on maailma erinäköinen, meillä kaikki vielä lumen alla vaikka kovin onkin vähentynyt, mutta paljasta ei ole kuin auratuilla paikoilla.
  Minun lumikellojani peittää noin metrnen lumikerros, paikalla mihin on kasattu lunta. Usein ovatkin kukassa heti kun lumi päältä loppuu. ja välillä lumen läpikin jo kukat näkyyy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, kovin oli teillä vielä lunta, kun blogiisi kurkkasin.
   Minulla on ollut huono tuuri lumikellojen kanssa. Toissa syksynä niitä istuttelin ja siitä paikasta ei yksikään noussut. Sitten löysin yhden keskeltä nurmikkoa. Kummallista!

   Poista
 3. Ei uskoisi, että on helmikuu ja ollaan Suomessa. Muratti tuo minulle mieleen Portugalissa ja Ranskassa näkemäni kasvustot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, nautin kyllä tästä helmikuusta, mutta pikkuisen myös pelottaa. Josko istutaan pakkasissa juhannusnuotiolla.
   Muratti onkin noita etelän kasveja. Harvemmin sitä tapaa Suomessa.

   Poista
 4. Enhän tuollaista helmikuuta todeksi oikein uskoa saata, kun itse taistelen yhä lumimassojen kanssa.
  MUratti on kaunis. Joskus istutin semmoisia aina köynnöskasvien kanssa pataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii, niin on Suomi-Neito pitkän huiskea, että kun varpaita kuumottaa niin on pää jäässä. Mutta kyllä se pääkin siitä vielä sulaa.
   Itsekin olen istutellut tuota murattia aina kesäkukkasten kaveriksi. Vieläkin terassia koristelee murattiruukut. Ne tosin eivät ole hengissä, mutta ihan mukavan näköisiä.

   Poista
 5. Oi, ihanaa kuulla, että muratti on kotiutunut meidän leveyspiirille! Billnäsin ruukissa törmäsin myös oikein vahvaan ja jämerään lajikkeeseen, kun siellä aiemmin ainakin oli näytepuutarhapalstoja. Mustilassa jos selviävät, kuvittelisin sitten meilläkin, Mustilan taimet ovat erittäin kestäviä. Magnolian ostin sieltä viime keväänä, hoito vaan onkin omissa käsissäni epävarmempi juttu :-) Lumikellot - niin ihania kevään ensimmäisiä ja olisivatpa suloisia siellä kastanjan ja muratin katveessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rautaharakka, ihanaa kuulla sinustakin! Olen käynyt Billnäsin ruukin taimistolla ja tehnyt sieltä hankintojakin, mutta murattia en huomannut. Ehkä silloin oli mielessäni vaan nuo puuvartiset. On se muuten kumma juttu, että olen käynyt Mustilassa useammin kuin tuossa Billnäsissä. Miksi mennä merta edemmäs kalaan! Tänä keväänä taidan kannattaa enemmän näitä länsi-uusimaalaisia taimistoja.
   Juu, lumikellot vaan syksyllä kastanjan kupeelle.

   Poista
 6. Nyt on hyvä ajankohta tosiaan tarkkailla ympäristöä ja merkata muistiin kohdat, johon voi kevätkukkijoita istutella. Meilläkin narsissit ovat jo nostaneet päätään suojaisassa nurkkauksessa ja krookuksetkin pilkottaa lehtien alta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, taidankin merkata myös kevätperennojen paikat samalla!
   Meillä ei ole mitään tietoa vielä narsisseista tai krookuksista. Enpä ole tainnut istuttaa niitä lämpöisiin paikkoihin.
   Tarkistin juuri jouluruusutilanteeni. Pahus, ovat menneet lähes kaikki parempiin suihin. Peuratko niitä syö?

   Poista
 7. Keväthän se, meillä tosin hurjasti lunta vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo, kyllä se vaan nyt kovasti kevättä tekee.
   Kyllä teidänkin lumet aika pikaseen siitä häviää jos ilmat tällaisina säilyvät.

   Poista