Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


torstai 23. heinäkuuta 2015

Ruusuja ja isotähtiputkia


 Ihanaa olla lomalla!
Vietin turistipäivän siskon kanssa Tammisaaressa. Se on pieni ja idyllinen merenrantakaupunki. No, se kait kuuluu nykyään Raaseporiin, mutta kaikki puhuvat Tammisaaresta. Koluttiin kirppiksiä ja torin ympäristön muita putiikkeja. Löysin persoonallisen pellavamekon itselleni Saagasta. Sitä pitää paikallinen tekstiilitaiteilija.
Puutarhan kukkapenkit ovat saaneet taas villiintyä, kun olemme miehen kanssa keskittyneet tämän viikon sora-alueiden putsaamiseen. En suostu käyttämään mitään myrkkyjä, joten haraamista on riittänyt.


Ruusut eivät ole koskaan kukkineet niin runsaana kuin tänä kesänä. Tässä kukkii alapihan tumma neilikkaruusu. Se vaaleanpunainen neilikkaruusu kukkii yläpihalla.


Yläpihan uusimmassa kukkapenkissä kukkii maanpeiteruusu 'Aspirin rose'. Kukkapenkki on niin täynnä perennoja, että ruusuja ei ihan helposti enää penkistä löydä.


Ruusupenkissä kaikki ruusut ovat nyt kukassa. Kartanoruusu 'Tour de Malakot' tekee kukkia, jotka ovat nuppuisina vaaleanpunaisia, mutta muuttuvat kukinnan edistyessä sinipunaisiksi.


Ranskanruusu 'Charles de Millsin' kukat ovat kauniinmuotoisia.


Neidonruusupuska 'Maidens Blush'on levittäytynyt ihan ennennäkemättömiin mittoihinsa sateiden ansioista. Kukat ovat avautuessaan vaaleanpunaisia ja muuttuvat lähes valkoisiksi kukinnan edistyessä. Ne tuoksuvat suloisesti.


Heinäkuu on ruusujen lisäksi myös isotähtiputkien juhlaa. Ne ovat vaatimattomampia kuin ruusut, mutta kukkivat kauemmin. Lisäksi ne sopivat lähes, minkä tahansa kasvin kaveriksi todella hyvin. Ruusupenkkiinkin näitä voisi istuttaa.


Rannan saniaisten keskellä kasvaa sekä vaaleanpunaisia että valkoisia isotähtiputkia.


Tummanpunaiset isotähtiputket ovat kauniita valkoisen malvan kanssa.


Isotähtiputken kukinto on kaunis. Kasvia on paljon jalostettu ja siitä löytyy nykyisin valkean ja punaisen eri sävyjä. Jokainen löytää varmasti oman väri- ja sävysuosikkinsa.


Viime vuosina olen hankkinut aina muutaman isotähtiputken ja istuttanut niitä eri puolille puutarhaa. Kiitollisempaa ja helppohoitoisempaa perennaa saa hakea.

14 kommenttia:

 1. Minustakin kaikki on tänä vuoona puutarhassa paremmin kuin koskaan. Ihanat ruusut sinulla <3 Minulla jo ensimmäinen talvi vei Maidens Blushin, mutta ystävälläni, jolle ostin myös ko. ruusun, se menestyy ihan kalliolla pienessä määrässä multaa...Ihanaista heinkäuun jatkoa <3

  VastaaPoista
 2. Leena, luulen, että sateet on se salaisuus, miksi kaikki kasvaa ja kukoistaa niin hyvin tänä vuonna puutarhassa. Itse en yleensä kastele juurikaan muuta kuin uusia istutusalueita ellei nyt sitten ole ihan poikkeuksellisia helteitä. Saavat tulla toimeen omillaan.
  Nyt sen huomaa, että ruusut ainakin kaipaavat vettä.
  Harmi, että menetit 'Maidens Blushin'. Sen tuoksu on ihan ylivertainen ja se on muutenkin kaunis ruusu.
  Aurinkoista heinäkuuta Sinulle!

  VastaaPoista
 3. Olet kyllä varsinainen viherpeukalo! Upeaa, upeaa kukkaloistoa!
  Tuo punainen "apila" mikähän on nimeltään? Olen aina sitä tuonut vanhempieni pihasta ja laittanut kukkaruukkuun kasvamaan kesäksi....nytkin sitä on tuolla SUURELLA pihallani (35 neilömetkriä...siis piha..)
  Tammisaaresta ostin viimekesänä takin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, tuo punainen apila on punalehtinen käenkaali. Se on joskus kulkeutunut karkulaisena taimistolta jonkun perennapurkin mukana. Nyt sitä kasvaa jo aika monessa paikassa pihallani. Pidän sen väristä. Se saa kasvaa.
   Sekä isoissa että pienissä pihoissa on kyllä puolensa. Joskus sitä toivoo, että olisi ihan pienen pieni piha. Mutta itseni tuntien sitten vuokraisin varmaan jonkun palstan lisäksi - hamsteri kun olen. Enkä kuitenkaan jaksaisi viilata. Mieluummin raivaan aina lisää ja sen ylläpidon kanssa on sitten vähän niin ja noin.

   Poista
 4. Kauniita ruusuja, varsinkin 'Charles de Mills'. Valkoinen myskimalva ja tummanpunainen tähtiputki muodostavat tosiaan hienon yhdistelmän. Mukavaa loman jatkoa!

  VastaaPoista
 5. KesäKukka, valkean ja punaisen liitto on lähes ylittämätön. Saa nähdä, koska siihen kyllästyn.
  Aurinkoa toivon viikkoosi!

  VastaaPoista
 6. Ruusut on hianoja ja samoon nua tähtiputket. Ittellä niitä ei oo. Kyllä ny on tosiaanki huamannu kostiamman kesän hyäryt. Täälä ku on satanu loppujen lopuksi kohtuurella.

  VastaaPoista
 7. Tänä kesänä ruusut ja kaikki muutkin kasvit ovat oikein innostuneet kukkimaan, harmi vaan kun sade pilaa ne kukat niin nopeasti!
  Sunnuntaina käytiin Vakka-Taimessa huokailemassa ihania ruusuja, ranskanruusujen kukat ovat niin kauniita. Minullakin on tuo Aspirin, se on niin kiitollinen kukkija ja on selvinnyt hyvin talvistakin.
  Tähtiputkien kukinnasta tosiaan saa nauttia pitkään, jotenkin aikaa vaatimattomiakin, mutta kuitenkin sieviä. Ja tosiaan, värisävyjä löytyy!
  Kivaa loman jatkoa, minullakin alkaa loma heti lauantain toripäivän jälkeen :) pitsiviikon markkinoihin tutustumalla taidan loman aloittaa....

  VastaaPoista
 8. Ruusujen suku on valtava, tuntuu että niitä on toine toistaan ihanaisempia. Vaieka on valita ruusutarhaani seuraavat ruusut, mutta tästä sain ainakin yhden vinkin.
  Tähtiputket on suosikkejani vaikka ovat kasvaneet minulla vasta vuoden.

  VastaaPoista
 9. Sinulla on upeita ruusuja. Omani ovat vielä kohtalaisen pieniä, mutta tänä kesänä kasvaneet hurjasti. Harmi, että kukat eivät tykkää vesisateista.
  Tähtiputkea pitää hankkia, niitä ovat muutkin kehuneet.
  Tammisaari on mukava kesäkaupuni. Talvella se on aika hiljainen.

  VastaaPoista
 10. Voi kun kiva, että olet käynyt meidän nurkilla ;). Ja veneilyreittinnekin edellisessä postauksessa kuulosti oikein mahtavalta ja kesäiseltä. Mikäs sen ihanampaa kuin reissun jälkeen päästä kotiin ihailemaan tuollaisia ruusu- yms. kukintoja!

  VastaaPoista
 11. En ole aikoihin vieraillut muiden blogeissa.
  Vironperässäkin on niin kaunista ja vehreää, -ihanaa kukkaloistoa!
  Mukavaa (ja toivottavavsti kuivaa) loppukesää teille sinne melkein naapuriin!☺

  VastaaPoista