Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


perjantai 28. elokuuta 2015

Visiitti Arboretum Magnoliaan


Eilen illalla astuin tästä portista sisään. Pääsin Arboretum Magnolian opastetulle kierrokselle. Paikka sijaitsee Lohjan järven toisella puolella, Karkalinniemessä. Arboretumin emäntä Suvi Pohjola-Stenroos esitteli meille arboretuminsa suurimpia puulajeja. Kolmen hehtaarin alueelta oli valittava, mitä ehtii esitellä vajaassa kahdessa tunnissa.


Kaikki alkoi siitä, kun Suvi rakastui yli kymmenen vuotta sitten samettisumakkiin. Sitten se olikin menoa, eikä loppua ole näkyvissä. Kaikki on koettu kantapään kautta ja tässä puutarhassa on ymmärretty kasvupaikan merkitys. Oikea kasvi oikealle paikalle ja huolellinen kasvualueen perustaminen ovat tämän puutarhan ohjenuoria.


Alue on laaja ja siellä on valtavat korkeuserot. Mutta rinteissä monet ulkomailta peräisin olevat kasvit hyvin viihtyvätkin. Arboretum sisältää erilaisia polkuja. Kuvassa näkyvästä portista astutaan japanilaiseen puutarhaan.


Suvi ja miehensä Esa ovat opiskelleet japanilaisen puutarhan filosofiaa ja se istuu hyvin suomalaiseen havupohjaiseen järvimaisemaan.


Rinteessä lämpimien kallioiden syleilyssä on itse magnoliapolku. Isäntäväki kasvatti itse Mustilan taimistolta saadut magnoloiden alut kesämökin suojissa. Kun ne olivat vahvistuneet, ne pääsivät ulos. Ne kukkivat keväisin upeasti.
Kuvassa on riippakatsura, johon ihastuin iki hyväksi.


Jokilaakson rantamilla kasvaa  myös erilaisia perennoja ja pensaita, joihin emme ehtineet juurikaan paneutua.


Polut ovat todella hyvin hoidettuja ja puiden väliin on jätetty riittävästi kasvutilaa. Omassa puutarhassani en ole selvästikään osannut arvioida sitä, kuinka paljon kasvit ja varsinkin puut vievät tilaa. Puiden ympärille on istutettu maanpeiteperennoja ja vähän korkeampiakin perennoja hyvin kauniisti. Tämä puu tässä on jokin niistä trumpettipuista - luultavimmin keltatrumpetti, joka kukki parhaillaan.


Puutarhassa on runsaasti eksoottisia puita, mm. kiinanliljakanukka, mantsurian jalopähkinä, vaaleanpunainen hevoskastanja, sahalininkorkkipuu, kolmioka, kesälaakeri, coloradonheisiangervo, tuoksuepolettipuu ja monia vaahteroita, azaleoja ja rodoja.
Kaikkein harvinaisin ja mystisin on kuitenkin japanin pagodipuu, sophora japonika, joka on kuvassa.


Tässä paikassa on tehty paljon intohimoista työtä pieteetillä. Huolto- ja pysäköintialueetkin on esimerkillisesti hoidettu ja koristettu erikoisvaahteroin. Kuvassa on luultavimmin huntuvaahtera.


Sen lisäksi, että Arboretumissa asuu kasviystäviä, niin ei kierroksella voi välttyä huomaamasta, että kissat ovat myös isäntäväen sydäntä lähellä.
Menetin sydämeni tähän arboretumiin ja voin kuvitella, kuinka kaunis se on erityisesti alkukeväästä ja syksyn ruska-aikana.

18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Irmastiina, niin se on. Intohimolla ja ahkeruudella on saatu ihmeitä aikaan.

   Poista
 2. Olipas hieno juttu, kiitos Irene! Magnolia on kyllä kerrassaan upea kokonaisuus.

  VastaaPoista
 3. Onpa kaunista! Ja mikä sen ihanampaa kuin magnoliat <3 Minulla samaa vain maastoerot ja rakkaus puihin. Puutarhuriystäväni kasvattaa tällä saarella katsuraa, mutta se ei ole riippa.

  Oih, kyllä siniset kalusteet sopivat puutarhaan!

  Kiitos tästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, magnolioista olen pitänyt siitä asti, kun Ruotsissa ensimmäisen näin kukassa. Meilläkin kasvaa muutama. Mutta ne ovat paljon pienempiä kuin Arboretum Magnoloiassa. En ole lannoittanut ja se on varmaankin syy siihen.
   Siellä oli useampiakin katsuroita, mutta tuo riippakatsura on kuitenkin kaikista kaunein.

   Poista
 4. Ihanan näkööstä. Hyvin hoirettua ja siistiä ja mikkä korkeuserot. Tänää hypistelin taimistos sumakkia, mutta sinne jäi ;(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, tiesin, että pitäisit. Omassa puutarhassasi on myös noin hyvin hoidettuja kukkapenkkejä.Pohjanmaalla on kuitenkin tasaisempaa maastoa.
   Taas pääsit käymään taimistolla. On siellä ihana hypistellä noita erikoisuuksia.

   Poista
 5. Hurmaava paikka! Ilmeisesti sinne on joskus myös yleisön mahdollista päästä katsomaan ja ihailemaan.
  Lohjan seutu lienee monin tavoin kasveille edullinen paikka. Siellähän on paljon mm. omenatarhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, sinne pääsee erilaisten ryhmien matkassa. Isäntäväki opastaa sitten paikan päällä. Lokakuun kymmenes päivä taitaa olla "avoimet ovet". Kannattaa mennä!
   Kyllä Lohja on alueena erittäin suotuisa kasvuympäristö ja täällä onkin monta upeaa puutarhakohdetta.

   Poista
 6. Kiitos mukavasta palautteesta ja ihanista kuvista! terv. Arboretum Magnolian väki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvi, kiitos itsellesi ja perheellesi! Oli ihanaa päästä sinne vierailulle.

   Poista
 7. Onpa kaunis paikka! Mutta niin on sinunkin puutarhasi. Aina kun käy jossakin muualla puutarhassa, saa uusia ideoita ja inspiraatiota omaankin pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, kyllä puutarhavierailut ovat aina niin piristäviä. Ihanaa nähdä, minkälaisia ratkaisuja muut ovat tehneet ja tietysti nuo esteettiset elämykset ovat niin kohottavia. Ja puutarhaihmisten kohtaaminen on myös inspiroivaa.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Satu, paikka on upea ja siellä ahkeroidaan yhtä paljon kuin sinun puutarhassasi. Sinun puutarhasi on niin kaunia ja olet rakentanut sitä perheesi kanssa pitkäjänteisesti ja ahkerasti.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Sussi, siellä voisit sinäkin pistäytyä matkalla Ruissaloon. Se on sopivasti matkan varrella.

   Poista