Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


maanantai 30. tammikuuta 2017

Viherkasveja


Kun pihalla ei oikein vielä pääse työntämään sormiaan multaan, on tyydyttävä seurustelemaan viherkasvien kanssa sisätiloissa. Kukkaruukkuja on pitkin ikkunalautoja, kaappien päällä ja amppeleissa. Kuvassa on kukkapylvään päällä suurikokoinen tuoksupelargoni, jonka olen kasvattanut ystävältä saadusta yhdestä lehdestä. Rönsyliljoja löytyy monesta paikasta. Niitä on niin helppo lisätä.


Pullojukka on levittänyt "hiuksistonsa" edessä olevalle sohvalle.


Keväällä kylvämäni punaiset onnenapilat ovat levittäytyneet ruokasalin ikkunapaikalle.


Kirjojuoru roikkuu amppelissa ja toistaa kivasti kukkataulun värejä.


Kannoin valtavaksi kasvaneen mehikasvin syksyllä remontoituun makuuhuoneeseen. Olen ostanut tuon kasvin ihan pikkiriikisenä vakavailmeiseltä mummolta Tallinnan torilta monta vuotta sitten. Onko se aaloe vai mikä, sitä en tiedä.


Kaikkein suurimmaksi on kuitenkin kasvanut jukkapalmu. Itse asiassa niitä on kaksi samassa ruukussa. Sain Brita-ystävältä kaksi juurrutettua jukkapalmua. Ne olivat kasvattaneet juuria samassa vesiastiassa ja juuret olivat menneet solmuun. Emme malttaneet katkoa niitä, vaan ne pääsivät samaan ruukkuun molemmat. Toinen tavoittelee kattoa ja toinen kasvaa enempi vaakatasossa.


Amppelikissuksen olen ripustanut kilikellojen kanssa samaan naulakkoon.


Kuningasbegoniani on monta vuotta vanha ja edelleen hengissä. Se kuivattaa talvella usein lehtiään, mutta ensi kesänä se pääsee taas ulkoilemaan. Pidän sen vahvasta väristä.


Lastenhuonetta piristää punaisin kukin kukkiva flamingonkukka. Se vaatii myös runsasta kastelua, kuten kuningasbegoniakin. Tästä leikkelen säännöllisin välein kuivahtaneita lehtiä. Siinä on nyt yksi kukka ja toista se on nyt tekemässä.


Pilkoin suureksi kasvaneen värinokkosen neljään eri osaan ja laitoin juurtumaan maljakoihin. Värinokkonen ei ole kovin pitkäaikainen kasvi, mutta sitä on helppo uudistaa. Se juurtuu helposti. Se kukkii sinisin kukin ja muodostaa runsaasti siemeniä. Helppoa sitä on lisätä myös siemenistä. Laitan mielelläni värinokkosia kesäkukkaistutuksiin ulos. Syksyllä nostan sen sisään viherkasviksi.
Järkyttävän suuresta peikonlehdestä katkoin pari tupasta maljakkoon juurtumaan. Katsotaan, mitä näistä kehkeytyy.

23 kommenttia:

 1. Ihanaa vihreyttä! Kyllä, se on aaloe. Isän ja äidin luona on täysin samanlainen ja se kasvaa ihan hillittömästi. Poikasia on juurrutettu vaikka kuinka paljon ja ystäville annettu. Palovamman sattuessa siitä on kyllä välitön apu. Ihan loistava kasvi joka pitäisi löytyä joka kodista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linda, vihreässä kodissa viihtyy. Viherkasvit ovat tärkeitä itselleni. Aina ei tiedä kasvin n imeä jos ei ole ostanut puutarhaliikkeestä tai kukkakaupasta. Kiva tietää, että se on aaloe. Minullakin on poikasia tuosta, jotka nyt kyllä pitäisi siirtää suurempaan ruukkuun.

   Poista
 2. Kivoja kasveja.
  Jäin katselemaan toviksi vielä noita aiemmin postaamasi kuvia kasvihuoneesta. Kevät lähenee ja oma kasvariprojekti toivon mukaan käynnistyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo, kasvihuoneen kuvassa on lähinnä orvokkeja, kevään sipulikukkia ja idätys- ja taimilaatikoita. Kohta nuo ihanat ajat taas koittavat.

   Poista
 3. Valtavan hyvännäköisiä kasveja kaikki! Näyttävät viihtyvän erinomaisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivimäen emäntä, periaatteessa hirsitalossa kasvit viihtyvät jos vaan kastelee sopivasti - ei liian vähän eikä liikaa.

   Poista
 4. Viherkasvit ovat ihania! Täytyykin käydä ostamassa muutama uusi.
  Minulla oli ennen paljon viherkasveja, mutta jotenkin ne menehtyvät aika nopeaan. Luulen että ilmalämpöpumpun vedolla on jotakin tekemistä, en halua uskoa että hoitajassa on vikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, tähän vuoden aikaan on kiva hankkia viherkasveja - vähän niinkuin lohdukkeeksi tästä vuodenajasta.
   Ilmalämpöpumpun vedolla on ihan varmasti tekemistä asian kanssa. Kasvit eivät pidä vedosta.

   Poista
 5. On sinulla viherkasveja...no niin on minullakin, vaikka tilaa on PALJON vähemmän....ja taas tänään menin ostamaan pikkuisen mehikasvin, succulent gasteria..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, me molemmat siis olemme viherkasvifaneja. Se ei ole mitenkään riippuvaista tilan määrästä. Succulentit ovat söpöjä. Minäkin kyllä aion vielä hankkia....

   Poista
 6. Voi kun näyttää kivalta, paitsi kasvit, mutta myös koti niiden takana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvi, viherkasvit ovat ihania. Koti elää muodonmuutosaikoja: museosta kodiksi verkkaisesti pienin askelin.

   Poista
 7. Upea kirjojuoru ja onnenapila! Sinulla on tosi paljon viherkasveja. Minä olen laiska hoitamaan niitä ja meillä pärjäävätkin vain sitkeimmät kasvit. Ulkona kasveja tulee hyysättyä sitten senkin edestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiu, kirjojuoru on uusi tuttavuus. Ihastuin sen värikkyyteen. Onnenapilan mukuloita hankin aimo kasan viime keväänä. Niitä kasvaa nyt monessa ruukussa.

   Poista
 8. Sulla onki palio sisäkukkia ja näyttäävät nii hyvinvoivilta. Ostin just pari tuan kirijojuarun näkööstä kasvia. Meinaan klania ne ja juurruttaa latvat. Jos sais täytettä kesäkukkapurkkiihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, sisäkukkia on meillä paljon. Enkä kaikkia edes esitellyt. Olisi tullut liian pitkä postaus.
   Nuo juorut kasvattaa hyvin juuret ja niistä saa kätevästi lisää kasveja. Ne sopivat hauskasti kesäkukkien kanssa ulos. Itse käytän usein kesällä ulkona muratteja. Sisällä ne kuivuvat tosi helposti.

   Poista
 9. Hyvinvoivan näköisiä ja isoja!

  Onnenapilaa on minullakin kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, vanhaan maalaistaloon mahtuu isoja kasveja.
   Onnenapila on kaunis ja näppärä yhdistää monen kanssa.

   Poista
 10. Uuh ihania! Minä sitten rakastan viherkasveja aivan hulluna. Tahtoisin tuommoisen kissuksen. Olen niin onnellinen siitä, että viherkasvit ovat taasen muotia. Sinulla on kauniita ja värikkäitä sisäkasveja, ei tarvitse lumimaisemia katsella vain onneksi :) Utelen vielä, että saitkohan sen setrin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sametti Hortensia, olen tuon kissuksen ostanut syksyllä Plantsusta. Minäkin pidän tästä muodista. Ihan kuin se antaisi minulle luvan hankkia noita lisää - hassua!
   Kävin tänään Plantsussa ja ostin pikkusipulikukkia ja esikoita. Siellä oli muutama suuri setri jäljellä. Mutta se oli aika tyyris, joten en malttanut sitä ostaa. Harmi!

   Poista
 11. Sinulla on kauniita ja niin eläväisen näköisiä nuo viherkasvit.Minä pidän viherkasveista, mutta näin talvella ne kärsivät kuivasta huoneilmasta. Keskuslämmitys on siihen syynä ja syksyllä vielä vaihdettiin uudet tosi tehokkaat patterit ja ei saa itse säätää ennenkuin nyt talvella ne pakkasten?! jälkeen tarkistetaan. Höh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molley, höh, harmi!
   Meillä on öljylämmitys. Nyt patterit kyllä hohkaa kuumana eikä se tietysti tee hyvää kasveille. Mutta kun pakkaset yltyvät, hyytyy lämmitys. Viime pakkasilla putosi lämpö kuuteentoista. Onneksi meillä on irtopatterit makuuhuoneessa ja keittiössä. niillä pärjää hyvin. Sahaava lämpö ei muuten ole mukavaa,.

   Poista
 12. Paljon on teillä jo kaunista, monenlaista kukkijaa.
  meillä tulee kukaton toukokuu, Krookukset lakastuvat juuri nyt ja muuta ei paljon nouse, kaikki kituu.No Shillat kyllä kukkii iloisesti mutta esim. tulppanit ja narsissit vain kituu pakkasessa.
  Hyvää jatkoa kevääseen!

  VastaaPoista