Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


maanantai 3. heinäkuuta 2017

Taiteilijan puutarhassa


Tämän vuoden Avoimien puutarhojen tutustumiskohteeksi valitsin Kotikummun puutarhan Vihdistä. Puutarha sijaitsee komealla paikalla mäen päällä lainehtivien viljapeltojen keskellä.


Viljapellossa kasvaa ruiskaunokkeja kuin silloin lapsuudessa. Omassa hääkimpussani oli aikoinaan päivänkakkaroita ja ruiskaunokkeja.


Puutarhan luoja on keramiikkataiteilija Liisa Neuvo. Pihapiirissä on hänen keramiikkapajansa, jossa voi ihastella hänen töitään  ja tehdä ostoksia.


Pihaa reunustaa runsaat ruusuistutukset. Tässä kukkii korkeana paikallinen 'Ruskelan' ruusu.


Viereinen 'Olkkala', joka on myös Vihdin löytöjä, kukkii yhtä runsaana.


Keskelle puutarhaa on istutettu ruusuja (mm. Tove Jansson), pioneja ja  omenapuita. Siellä on useita pikkuisia kukkapenkkejä, joiden välissä kulkee kapeat nurmireitit.


Pionit ovat kasvaneet suuriksi ja runsaiksi. Niiden menestymisen salaisuutta ihmeteltiin ääneen. Näillä ei ole kilpailua juurialueella.Komeita kurjenmiekkoja kasvaa pihassa useita erilaisia. Jäin pohtimaan, ovatko ne kenties läheisen Päivölän pellon peruja.


Alppikärhö kiipeilee keinun runkoa pitkin. Se sijaitsee keskellä pihaa, joten siinä on oiva paikka lepuuttaa selkää puutarhatöiden lomassa ja siemaista vähän kahvia samalla, kun katse kiertää viereisiä kukkapenkkejä.


Taiteilija on käyttänyt koko väripalettia istuttaessaan kasveja puutarhaansa. Punapäivänkakkara ja violetti akileija muodostavat kauniin parin.

 Sekä kukkapenkeissä että omenapuiden juurella kasvaa runsaasti erilaisia iloisen värisiä unikoita. Idänunikoiden, siperianunikoiden ja silkkiunikoiden kukinta on parhaimmillaan ja jo osittain ohi. Oopiumunikot ovat vasta aloittelemassa kukintaa.


Ulkorakennuksen sisäänkäynnin edustalla kiipeilee kärhö ja toisella seinustalla puolestaan hunajaruusu, joka lupailee runsasta kukintaa.
Pihapiiristä on kaadettu paljon suuria puita ennen kuin puutarhaa on päästy rakentamaan. Nyt siellä riittää valoa, mutta pihaa kehystää edelleen komeat vanhat puut. Liisa sanoi, että alussa tehtiin paljon töitä, mutta nyt, kun tietää, mitä haluaa ja miten tehdään, niin tuntuu jo paljon helpommalta.


Jos pitäisi veikata, mikä on taiteilijan lempikukka, niin veikkaisin unikkoa.
Kiitos, että pääsin visiitille!

27 kommenttia:

 1. Kiinostava kohde, laitetaan nimi muistiin. Upeita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, oikein ihastuttava paikka. Kyllä sen näkee, että taiteilijan slmällä ja kädellä on paikka rakentunut. Intohimoa on ollut myös mukana tämä puutarhan luomisessa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Navettapiika, pihan tunnelma on rento. Siellä ei takuulla jäykistellä eikä kerätä jokaista rikkaruohoa talteen. Silloin myös vieraat viihtyvät.

   Poista
 3. Hieno kohde tämäkin, kuten varmasti kaikki omalla tavallaan. Minä kävin Vappulassa Kirsikkamäellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, ehdin käydä ainoastaan yhdessä pakassa tänä vuonna. Valitsin tämän, koska olen ollut sinne jo useaan kertaan menossa, mutta aina on tullut jokin este. Varmasti Vappulan Kirsikkamäkikin on hieno paikka.

   Poista
 4. Kyllä kelpaisi Päivölän pellon antimet minullekin. Onpa kauniita iiriksiä. Lämmin kesäinen tunnelma välittyy välittyy Kotikummusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, tunnelma Kotikummussa oli hyvin lämmin , leppoisa ja vieraanvarainen.
   Jos Päivölän pelloilta iriksiä kaipaat, niin elo-syyskuun vaihteen tienoilla (päivä ei kait ole vielä kirkossa kuulutettu) sieltä saa iriksiä ostaa. Niiden kasvattaminen siellä lopetetaan.

   Poista
 5. Upea, upea piha!!
  Kiitos, että jaoit kuvat kanssamme♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, hieno paikka tämä on. Mielelläni esittelen muillekin sitä, mistä itse pidän.

   Poista
 6. Ihanan kaunis, rehevä, luonnollinen ja värikäs. Jo tuo ruiskukkapelto aiheuttaa ihastusta. Upeasti virna kiipeää tulenpunaisen unikon ja sinisen kurjenmiekan kaveriksi – ihastuttava yksityiskohta, joka takuulla on jätetty tarkoituksella noin. Kovin kaunis reportaasi, ihanaa kun jaoit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, löysit juuri nuo oikeat adjektiivit kuvaamaan tuota paikkaa. Siellä saavat virnatkin kasvaa. Kaikki kauniit luonnonkukat ovat sallittuja. Mielelläni jaoin tämän muillekin tiedoksi. Kivaa lukea bloggareiden raportteja eri kohteista Avoimissa puutarhoissa.

   Poista
 7. Kiitos, että minäkin pääsin tätä kautta. Onpa inspiroiva puutarha. Mahtavia iiriksiä! Ja Ruskelan ruusu on ehkä saatava. Pitäsi reipastua yksivuotisten unikoiden kanssa. En vain tiedä miten siementaimet säilyvät kun vuohenputken vuoksi pitää kitkeä niin ronskilla kädellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, tiesin, että pitäisit tästä paikasta. Mukavaa, että se inspiroi Sinua. Minä kuolaan myös tuota Ruskelan ruusua. Täytyy selvittää, mistä sellaisen saa. Minusta oli niin ihanaa nähdä juurikin noita unikoita. Ne ovat lempikukkiani ja kuitenkaan minullakaan ei niitä kovin paljon ole. Hmm, paitsi nyt uudella niitylläni. Onko Sinulla niittyä vielä Sanna?

   Poista
 8. kaunista! Muistan vielä kun lapsuudessa näki aina viljapelloilla ruiskaunokkeja, huoks...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, ne lapsuuden viljapellot - ihania! Silloin kasvoi ruiskaunokkeja. Mutta mihin ne kaikki hävisivät? Oli ihanaa nähdä niitä taas.

   Poista
 9. Kiitos kuvasadosta, pääsin minäkin mukaan kierrokselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, tervetuloa vaan kierrokselle! Sinulla olisi ollut aika pitkä matka tähän puutarhaan.

   Poista
 10. Onpa kaunis puutarha! Minäkin ehdin parissa piipahtaa ja aina niistä saa ideaa omaankin puuhamaahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, meinaatko postata niistä puutarhoista? Kyllä nämä visiitit innostavat ja aina saa ihan suoria ideoitakin.

   Poista
  2. Tein jo postauksen puutarhavierailuista.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Hannele, kiva on ihastella ja tutkia, miten toinen on ratkaissut samoja pulmia, joita itsekin on pohtinut.

   Poista
 12. Kotikumpu on ihan oikeaan osuva nimi tälle ihanalle taiteilijan luomalle pihapiirille. 😊
  Kiitos Irene matkasta, varmasti olisin minäkin tällaisesta pihasta pitänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molley, todella nimi on kuvaava tälle paikalle. Mökiltä Sinulla ei ole niin pitkä matka tähän pihaan. Ehkä sitten ensi kesänä!

   Poista
 13. Oh lalaa. Meillä pionit ja ruusut eivät vielä kuki. Niitä täällä odottelen, pelakuita ihaillen. =) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Una, kohta teidänkin pionit ja ruusut panevat parastaan. Meillä taas pelakuut eivät kovin hyvin kuki niin viileässä säässä.

   Poista