Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Tumman punaista heinäkuussa


Rakastan vahvaa tumman punaista väriä. Pihasta löytyy paljon tuota väriä. Suuri piha on kesällä vihreä. Siellä täällä on hyvä olla vahvan värisiä kasveja, että ne erottuvat. Paraatipenkkiin olen kylvänyt siemenestä purppuraluppiota. Olen siirtänyt sitä muihinkin kukkapenkkeihin. Punaiset pallerot sopivat vaikka minkä kasvin kaveriksi ja lehdistö on aina siistin ja kauniin näköinen. Samaisessa penkissä kasvaa myös pallerolaukkaa, joka ei vielä kuki. Siinä on saman väriset kukat, mutta vähän pienemmät ja ihan pyöreät.


Viinilaukka on myös mehevän värinen. Sitä lisäsin syksyllä taas paraatipenkkiin.


Tämän kesän uusin tulokas on hassun näköinen 'Art' -laukka. Se on pitkän huiskea ja kasvin päässä kasvaa pikkuiset pallot, joista sojottaa kukintoja. Nämä eivät ole vielä kokonaan auenneet.


Runsaan annoksen vahvaa punaista saa istuttamalla 'Karl Rosenfield' -pionin.


Monet ruusut kukkivat tumman punaisina kuten tämä neilikkaruusu.


Harjaneilikat kukkivat punaisen eri sävyissä. Tämä yksilö on  tummimman punainen, joka löytyy pihastani. 'Onyx' on vielä dramaattisemman sävyinen.


Etelänruusuruoho on varsinainen hujoppi, joka lakoaa milloin mihinkin suuntaan. Minusta kaikkien kasvien ei tarvitse kasvaa sotilaallisessa järjestyksessä. Pidän näistä vähän sotkuisen näköisistä punaisista kasvustoista, jotka niin kauniisti värittävät vihreitä kukkapenkkejä.


Punaista löytyy myös salvioissa, jotka kasvavat lyhyinä ja siisteinä. Tuossa vasemmassa nurkassa kurkkii tumman punainen tähtiputki.


Vihdoinkin nämä purppuran punaiset 'Claude Shride' - marhanliljat kukkivat. Olen ostanut ja istuttanut niitä ainakin kahtena syksynä. Nyt ne kaikki yhdeksän kukkivat samaan aikaan. Voi tätä juhlaa! Niissä on oranssit heteet, joten ne sopivat upeasti myös oranssien kasvien viereen.


Punalehtisillä pensailla ja puilla saa myös vaihtelua pihaan. Purppuraheisiangervo kukkii valkoisin kukin.

Keijunkukissa on useita punalehtisiä lajikkeita. Tässä  hehkuu 'Palace Purple'.


'Red Cauli' -isomaksaruoho on vahvan tumman puhuva. Vielä saa odottaa, koska se avaa kauniin punaiset kukkansa.

27 kommenttia:

 1. Hyviä kasvivalintoja. isossa pihassa pitää olla voimakkaita värejä, muuten ei tosiaan erota mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, ymmärrän hyvin jos vahva tumman punainen ei puhuttele - erityisesti mikäli on pieni piha tai sitten fiilistelee kuupuutahaa. On ihmisiä, jotka pitävät minimalismista. Ehkä he pitäytyvät enemmän valkoisessa tai jopa ainoastaan vihreässä.

   Poista
 2. Kylläpä onkin upeita kukkia, lehtiä ja VÄREJÄ!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, meiltä löytyy värejä. Isoon tilaan mahtuu vahvoja väriä.

   Poista
 3. Voi mitä ihanuuksia! Neilikkaruusua on ikävä, pakkastalvi vei sen mennessään. Pitäisi hankkia uusi. Meillä kukkii juuri nyt voimakkaanpunaiset pionit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eeviregina, harmi, että menetit neilikkaruusun. Se jaksaa kukkia syksyyn asti. Nyt kun se aloitti se jatkaa pakkasiin asti. Tänä vuonna siinä on niin paljon kukkia, että osa oksista ei meinaa pysyä pystyssä.

   Poista
 4. Niin kaunista! 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliina, taidat olla punaisen ystävä!

   Poista
  2. Voimakkaat punaisen värit näyttävät upealta kesän vehreydessä. Blogistasi saa hyviä ideoita omaan puutarhaan, joka vasta rakentuu.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Pirjo, hyvin erilaisia kasveja, mutta väri yhdistää.

   Poista
 6. Tykkään erikoosesti tuasta marhanlilijasta. Mun lilijat on aika känääsiä, tuskin kaikki kukkiikaa, mutta hyväku eres suurin osa meni talaven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, minäkin tykkään siitä kaikkein eniten noista nyt. Odottelin vähintään pari, ellen kolmea, vuotta tätä kukintaa.
   Nuo liljat ovat kummallisia, kun väliin niistä ei näy mitään ja joskus sitten intoutuvat oikein runsaaseenkin kukintaan. Eivät siis ole takuuvarmoja kukkijoita. Mutta, kun ovat niin näyttäviä niin pakko niitä on hommata ja elää toivossa.

   Poista
 7. Laukkoja olen monesti mielessäni hahmottanut meidän pihalle, koska ne on justiin sellaisia "epäkukkia", joista tykkään. (Eikös ruohosipulikin ole vähän samaa sarjaa?)

  Viinilaukka näyttää hauskalta. Muoto on vähän tuollainen "suti" :)

  Punainen ei ole mulle tyypillinen kukkaväri, mutta pakko sanoa, että näyttää kyllä ihan tosi kauniilta näin kuvasarjana. Ja siksikin, että muodot ja lajit on jotain ihan muuta kuin mitä itse punaiseksi herkästi miellän (mm. ruusut)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annukka, ruohosipuli on toiselta nimeltään ruoholaukka, joten kuuluu laukkojen sukuun.
   Useat laukat ovat juuri tuollaisia pallopäitä kuin tuo ruoholaukka. Viinilaukka on sitten sudin mallinen ja dramaattisen värinen. Noilla saa vähän ilmettä vihreään pihaan. Siis on muitakin kukkivia punaisia kuin ruusut. Maksaruohot ovat upeita syyskasveja.

   Poista
 8. Tummalehtiset tai -kukkaiset ovat kyllä kiva piristys muuten vihreässä tai vaaleavoittoisessa puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni, nuo kaikkein tummimmat punaiset tavoittelevat jo mustaa väriä. Luulenpa, että goottipuutarhat tulevat vielä muotiin.

   Poista
 9. Sinulla on kyllä mahtava kasvimaku ja -silmä. Marhanlilja on upea ja kaikki muutkin. Tummanpunainen on kyllä hyvä puutarhaväri. Olisipa hienoa, jos saisi puutarhan suunniteltua niin, että se olisi eriaikoina erivärinen, mutta kyllä meillä ainakin on sen sellainen sekameteli monessa paikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, sekameteliä on meilläkin. Sitä usein suunnittelee joitakin värikokonaisuuksia, mutta vähän ajan päästä lisäilen kuitenkin jo muitakin värejä. En malta pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa, koska kukkapenkeissä tulee aina sellainen vaihe kesällä, että siinä ei kuki juuri mikään. Viimeistään silloin alan lisäilemään kaikenlaista.

   Poista
 10. Upeita vahvan punaisia sävyjä! Juuri minun makuuni. :)

  VastaaPoista
 11. Ihanalta näytti!! niin kauniita kukkia ja upea värimaailma♥ Kaunista kesää!

  VastaaPoista
 12. Kauniit sävyt ja aika hauska tuo 'Art' laukka :)

  VastaaPoista
 13. Ihana Pioni ekan kuvan taustalla ja kauniit on Laukat! Meillä ei kasva kuin sitä keväällä kukkivaa lilaa... Ja Etelänruusuruoho on niin ihana!

  VastaaPoista