Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


torstai 17. elokuuta 2017

Paluu arkeen


Lomat on pidetty. Lomailin Pohjanmaan sukumökillä nostalgisissa tunnelmissa ja olin veneilemässä Suomenlahdella. Lomat ovat piristäviä. Samaan aikaan kasvu on ollut runsasta puutarhassa.
Puutarhurin tärkein työkalu on nyt meillä sekatöörit. Kukkinutta kasvustoa on leikattava ennen kuin siemenet valloittavat koko puutarhan. Lisäksi rikkoja riittää.


Sadonkorjuu on meillä alkanut mustaherukoista. Niitä puskia meillä on toistakymmentä, joten pakkaseen saa riipiä vielä monta tovia. Vatut ja muut marjat taitavat sujahtaa suuhun suoraan.


Herneitä voi jo alkaa napsia suoraan laatikosta.


Vilma-tomaatit ovat kaikki ihan vihreitä vielä. Aurinkoa nyt kaivataan. Takana olevat lehtikaalitkin saavat vielä kasvaa. Purppuraiset lehtikaalit kasvavat  korkeiksi, mutta punaruotista lehtikaalia korjataan jo nyt leivän päälle pikkuisina lehtinä.


Onneksi päivänsilmät kukkivat vielä. Olen ihan hulluna taivaita tavoittelevaan päivänsilmään. Päivänsilmiä on vaikka kuinka paljon eri sortimenttia. Tämä on 'Summer Night'. Se on pitkä ja honkkeli kasvi, joka myös lakoaa vieruskasvien syliin. Olen joku vuosi sitten kasvattanut nämä siemenistä ja nyt se jo siementää vauvoja vierelleen, jotka olen onnellisena siirtänyt myös muihin kukkapenkkeihin.


Tässä se seurustelee sinipiikkiputken kanssa.


Se kasvaa kilpaa korkeutta tulikukan kanssa.


Eikös se ole ehtinyt myös väriminttujen keskelle. Harvinaisen sosiaalinen kasvi!


Meiltä löytyy myös sen serkku, ruususilmä, joka puolestaan on pikkarainen reunuskasvi.


Ensimmäinen 'Cafe´ au Lait' -daalia availee terälehtiään. Kohta alkaa oikein daaliajuhlat.


Viiruhelpin maailmanvalloitus  etenee hurjaa vauhtia. Se pukkaa jo jaloangervon väleihin.


Vihdoinkin myös meidän pihan tuoksuherneet alkavat kukkia. Näitä ei meillä ole kasvanut moneen vuoteen. Keväällä kylvin niitä kahta eri sorttia. Kukkapenkissä kasvaa sinivioletti 'Cuthbertson Frank'.Lavakaulusten viereen pääsi kolmivärinen 'Spanish Dancer'.


Tuoksareita kannattaa leikata maljakkoon, niin ne kasvattavat koko ajan lisää kukkia.


Kaikenlaisia pihan kukkia löytyy meillä maljakoista - tässä karhunputkia ja tulilatvoja.
Toivotaan kuivia ja lempeitä päiviä, niin marjapuskissa poiminta etenee.

27 kommenttia:

 1. Ai kun onkin ihanat päivänsilmät, ja nätti tulikukka, ja aivan herkulliset tuoksuherneet. Toivottavasti tulee sopivat kelit sadonkorjuuseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, päivänsilmä on ihana elokuu kasvi. Noita tulikukkia meillä on kyllä ihan harmiksi asti. Viime syksynä poistin niitä tuosta samaisesta kukkapenkistä kolme jätesäkillistä. Mutta sitten taas keväällä kylvin uusia, kun piti saada pastellinsävyisiä.

   Poista
 2. Kaunis päivänsilmä. Täytyykin tutustua kasviin enemmän. Rikkaruohoja piisaa täälläkin, pitäisi ehtiä vain kitkemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piparminttu, rikkoja on meillä runsaasti, kun multa on niin vahvaa, että siinä kasvaa kaikki vahvasti. Mutta tärkeintä on ensiksi poistaa ne, jotka siementävät. Muut ehtii hoidella tässä loppukesän ja syksyn kuluessa.

   Poista
 3. Oi mikä määrä mustaa viinimarjaa. Minulla on kaksi pensasta, toinen laitettu tänä vuonna eikä se tee vielä marjaa. Illat on lyhyitä marjojen keräämiseen, kaikki pitäisi saada talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, tykkään noista mustista eniten, joten niitä on tullut hommattua sitten runsaasti. Tänä kesänä en kuitenkaan taida keitellä mehuja. Pakastan marjat.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Hannele, elo-syyskuussa riittää kivoja hommia pihalla.

   Poista
 5. Ihanaa rehevyyttä. Sekatöörit ovat täälläkin olleet kovassa käytössä ja kottikärryt jatkuvasti täynnä :) minulla kasvaa keltaista päivänsilmää, se oli ennen yksinkertainen, tänä vuonna kerrottu. Iloista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, hassua, että yksinkertainen muoto voi muuttua kerrotuksi. Olen aina luullut, että muutos voi tapahtua ainoastaan toiseen suuntaan.

   Poista
 6. Munki pitääs käyrä rikkisten kimppuhu. Nonki saanu riahua taas aika vapahasti. Marijojen noukkimine ei oo mun juttu, mutta pakko son teherä. Yäk! En oo viälä koskenukkaa. Mehuksi laitan, ku vaa pääsis vauhtihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, niin me vaan kaikki tykätään vähän erilaisista puutarhahommista. Minä tykkään noukkia jos on kaunis sää. Huonolla ilmalla en puskiin mene.

   Poista
 7. Ihania väriyhdistelmiä! Meilläkin kaksi mustaherukkapensasta odottaa poimijaa, toivotaan poutasäätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraheinä, voi niitä säitä toivotaan meillekin.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Sussi, taisi olla aika laaja väriskaala nyt tässä postauksessa.

   Poista
 9. Tuo daalia, voi miten ihana väri! Nimi täytyy laittaa muistiin ensi kesää varten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni, tuo daalia on niin kauniin värinen ja se sopii ihan minkä tahansa värisiin kukkapenkkeihin.

   Poista
 10. Minustakin tosi kauniita väriyhdistelmiä!

  VastaaPoista
 11. Otat kyllä niin herkullisia kuvia. Sama täällä, loma on pidetty, arkeen olisi palattava. Mietin juuri eilen, että mitähän sitä puutarhassa tekisi. Turha kaarrella, tuota samaa pitäisi. Rikkoja on aina ja leikkaamista tosiaan. Tekisi vain mieli tehdä jotain kivaa. Kantata, tehdä jotain uutta..en minä tiedä? Kunhan pari päivää vietän aamusta iltaan työmaalla, niin eiköhän se ajatus vapaapäiviksi jalostu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, tervetuloa arkeen! Jos tekee mieli tehdä kivaa, niin sitten pitää tehdä. Kun on saanut mielensä mukaan askarrella, niin voi jo vähän putsata penkkejäkin.

   Poista
 12. Ihana blogi, kauniita kuvia ja paljon kukkasia! Ihania väriyhdistelmiä! Kurkistelin aiemmin julkaistuihinkin, tykkäsin ja jäin lukijaksi:)

  VastaaPoista
 13. Voi miten upeita kuvia, niin kauniita ja kesäisiä!! IHania värejä♥ Mukavaa elokuun jatkoa sinne:)

  VastaaPoista
 14. Ihana elokuun valo ja kukkapenkkien runsaus. Kauniita kuvia. Ihastuin ja jään lukijaksesi.

  VastaaPoista
 15. Hei Irene,

  Tämä ei nyt suoraan liity tähän julkaisuun, mutta huomasin tuolta aiemmista julkaisuista, että teillä on lammessanne kultasäyneitä. Olisin kiinnostunut saamaan näitä kaloja myös omaan lammikkoon. Jos tämä on mahdollista, niin vastailetko tähän niin sovitaan tarkemmin.

  VastaaPoista