Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


maanantai 14. toukokuuta 2012

Vierailulla Juholan puutarhassa


Olin tänään  Lohjan seudun lähiruokayhdistyksen retkellä  Juholan puutarhalla. Juholan puutarha sijaitsee Mustion linnan kupeessa lunnonkauniilla vanhalla ruukkialueella. Katja ja Jukka Juhola perustivat puutarhan 90-luvulla ja he ovat erikoistuneet yrtteihin.  Heillä on biodynaaminen tausta, mutta sitä ei juurikaan voi soveltaa taimikasvatuksessa. Pääasiassa pyritään käyttämään luomusiemeniä ja -pistokkaita niin paljon kuin voidaan. Kasvualustat ovat Biolanin turvetta ja tuholaistorjunnassa käytetään erilaisia pieneliöitä.Taimikasvatus aloitetaan helmikuussa pikkuhiljaa ja tahti kiihtyy kohti kevättä. Nyt eletään keskellä kiihkeintä sesonkia, joka hiljenee vasta juhannuksen jälkeen. Aamuvarhaisella täytetään autot, jotka lähtevät viemään yrttejä myyntipisteisiin lähinnä pääkaupunkiseudulle. Muunmuassa Plantagenin luomuyrtit tulevat Juholan tilalta. Ovet avataan klo: 10, jonka jälkeen myös yksityiset asiakkaat voivat tulla ostamaan taimia suoraan puutarhalta. Katja Juhola kertoi, että heillä toimii hyvin itsepalvelusysteemi niin, että asiakkaat valitsevat tuotteet ja jättävät lippaaseen maksun. Henkilökunta opastaa mielellään.


Henkilökunnan taukotilan päällä levittäytyy viiniköynnös.


Puutarhavierailu oli oikein miellyttävä kokemus, jota voin kyllä suositella. Retkeen kannattaa yhdistää vierailu Mustion tiluksilla. Kävelimme upean lehtomaaston lävitse ostamaan tilaamiamme herkullisia luomuleipiä Mustion ravintolan myymälästä.Mustion linnan ympäristössä on mielenkiintoisia kasveja, jotka on merkitty nimikylteillä. Siellä on myös monennäköistä taidetta esillä. Kohde soveltuu koko perheen retkikohteeksi.Puutarhalta lähti mukaani salvia, silopersilja, viinisuolaheinä, sitruunaverbena, thaibasilika, afrikan basilika ja anisiisoppi.

8 kommenttia:

 1. Hyvä tietää, että siellä voi käydä myös yksityisena asiakkaana.

  Mustion linnassa tuleekin käytyä yleensä ainakin kerran kesässä, kaunis paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, Mustio on aika tunnettu matkakohde. Juholan puutarhaa ei taida niin moni tietää.

   Poista
 2. Hyvä postaus! Harmitti kun en päässyt mukaan mutta pitääpä hurauttaa paikan päälle muuten lähipäivinä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norppa, Lohjan lähiruokayhdistyksen retket ovat mainioita. Tämä oli oikein onnitunut retkikohde. Katja Juhola oli erittäin inspiroiva ihminen - ihimnen, joka noudattaa intohimoa elämässään. Hän todella tiesi asioista ja hän on ihminen, joka tekee sitä, mihin sydän kutsuu.

   Poista