Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Ihania yllätyksiä


Tarhurit tietävät, että puutarhassa tapahtuu usein ikäviä takaiskuja. Mutta yhtä hyvin sieltä löytää iloisia yllätyksiä. Vuosi sitten keväällä perustin uuden ruusupenkin. No, ruusut eivät olekaan vielä muutamien yhteensattumien vuoksi kuvausten kohteena. Istutin ruusujen eteen muutamia muita kasveja, koska penkistä tulikin yllättävän suuri. Penkin kolme salkoruusua yllättivät minut iloisesti tänä kesänä. Ne ovat kasvaneet yli kaksimetrisiksi ja ovat henkeäsalpaavan kauniita.


Salkoruusunnupuissa on vieno vaalea punerrus ja täysin avautuneena ne muuttuvat aivan valkeiksi.


Pari vuotta sitten istutin tarhanietospensaan. Nyt se vihdoin kukkii.  Kukat ovat hurmaavia pikkukimppuja.


On ihastuttavaa löytää pihastaan uusia kasveja. No, kasvi ei ole uusi, mutta se kukkii nyt ensimmäistä kertaa ja näen sen ensi kerran koko loistossaan. En ole vaan kiinnittänyt siihen aiemmin mitään huomiota.


Sunnuntaipäiväni kolmas sulostuttaja on loistokärhö Sininen enkeli. Se on jo muutamia vuosia sitten istutettu  runsaastikukkivan vanhan kärhöni viereen. Siinä se on jurottanut jo muutaman vuoden. Tänä kesänä se vihdoin heräsi loistoonsa. Ennen vahvan violettia Jackmaniita se avasi hennonsinertävät terälehtensä.


18 kommenttia:

 1. Kaunis kukka tuossa tarhanietospensaassa,joka onkin mulle ihan uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, tuo nietospensas on ilmeisesti aika vieras kasvi useimmille. Jotenkin vaan löysin itsekin sen ihan sattumalta.

   Poista
 2. Voi mikä kärhö! Tuota loistokärhöä juuri haluaisin, jos se vain meillä pärjäisi. Nyt täytyy lähettää tämä linkki tyttärelle hesaan, sillä hän on ihan kärhöjen viemä.

  Minä olisin niin halunnus salkoruusuja, mutta joku on vienyt sekä pinkin että valkoisen...

  Että Sininen enkeli kuin se Dietrichin elokuva...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, kärhöt ovat hurmaavia kasveja. Ymmärrän hyvin tytärtäsi. Nimikin kasvilla on ihastuttava Blue Angel.

   Salkoruusuja olenkin istuttanut näköjään viime vuonna eri penkkeihin. Tämä oli vasta ensimmäinen, joka avasi nuppunsa. Saa nähdä, minkä värisiä muut ovat.

   Poista
 3. Hei!
  Onko salkoruusut pysyneet pystyssä ilman tukea? Ne ovatkin ihania, mutten ole itse niitä kasvattanut. Ehkä ensi kesänä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiju, salkoruusut ovat pysyneet ainakin tähän asti hyvin pystyssä ilman tukea. Jos myrskyää vielä pahasti tänä kesänä niin saa nähdä, miten käy.
   Ne kasvattavat ensimmäisenä vuotena ruusukkeen ja vasta seuraavana vasta useimmiten kukkivat.

   Poista
 4. Oi miten herkän näköinen kärhö! Ja ihanat salkoruusut. Tajusin istuttaa niitä vasta tänä vuonna, mutta parempi myöhään... ja suoraan sanottuna on minulla ollut jo muutaman vuoden ajan yksi siemenpussi jonka voisi kylvää.
  Tarhanietospensas, onko se Deutzia? (Katsoo Viljelykasvien nimistöstä). On! Mitenkäs en ollut tajunnut että ne ovat noin kauniita. Olin varmaan nähnyt vain jonkun ei niin edustavan yksilön sitten ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjä ei voi olla koskaan liikaa puutarhassa.

   Salkoruususi kukkii sitten ensi kesänä. Saa nähdä, minkä värinen se on.

   Juu, kyllä tuo nietospensas on Deutzia. Niitä on kait vähän eri näköisiä niitäkin. Monet ovat valkoisia. Tämä on suloisen vaaleanpunainen.

   Poista
 5. Kauniita kukkia nämä yllätyksesi, IRENE.<3333
  Leppoisaa pyhäiltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, niin ovat kauniita nämä kaikki.
   Ihana sunnuntai!

   Mukavaa viikon alkua sinulle!

   Poista
 6. Oi aivan ihania!!!!

  Suloisia salkoruusuja ja tarhaneito, oli muuten miulle uusi tuttavuus. Kaunis. =) Ja kärhöt ovat aina suloisia.

  Meilläkin on auennut vaaleanpunaisia salkoruusuja ekojen limenväristen lisäksi. Kasvaako siulla ruttojuurta tuon vesistön rannalla, vai mikä on tuo mukavan rehevä kasvi? =) Meillä oli lapsuudenkodin tontilla ruttojuurta enkä nyt löydä mistään sen alkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Una, sinulla on myös useita salkoruusuja tänä kesänä.
   Nämä olivat ensimmäiset tämän kesän salkoruusuni. Vielä on muissa penkeissä nuppuisia. Jännittää, minkä värisiä ne ovat.

   Kyllä nuo ovat ruttojuuria - sekä etelän että japanin.
   Jos jompaa kumpaa haluat, voin lähettää!

   Poista
 7. Mäntylän mummi, kolmas kerta toden sanoo!

  Joo, nuo kaikki ovat todella suloisia.

  VastaaPoista
 8. Oi mitä ihanuuksia! Aivan vieras on tarhanietos, miten hurmaavat kukinnot. Samoin kärhössä. Näistä voi vain haavella täällä ylempänä!

  VastaaPoista
 9. Ovatpa ihania!

  Salkoruusuja olen itsekin yrittänyt kasvattaa, mutta ilman tulosta. Kerran näin Pariisissa pihan ihan täynnä salkoruusuja. Uskomattoman kaunis näky.

  VastaaPoista
 10. Haa, japaninruttojuuri onkin ihan uutta. =) Voi miten sie olet ystävällinen!!! =) Ihana ihminen! <3


  No katsotaan vaikka keväällä? Olisiko se paras istutusajankohta?


  Ja tosiaan salkoruusuja miulla ei olekaan koskaan ennen ollut mutta nyt on kolme yksilöä. Kolmas ei ole vielä avannut nuppujaan vaan pitää mua jännityksessä. Se toinen oli vaaleanpunainen jonka sivultani bongasitkin. =)

  VastaaPoista
 11. Una, muistetaan tämä ruttojuuriasia keväällä. Sinullakin on nyt paljon muuta puuhaa. Kevät on aina upeaa istutusaikaa kun koko sesonki on alkamassa.

  VastaaPoista