Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


keskiviikko 22. elokuuta 2012

Himalajan setri, Cedrus deodara


Hankin pari himalajan setriä Virosta Nurga Talu Puukoolista. En tiedä, kasvaako niitä Suomessa. En ole ainakaan löytänyt taimistoilta. En edes tiedä, onko sillä edellytyksiä viihtyä täällä. Mutta haluan kokeilla. Nämä kasvavat luontaisesti Himalajan länsirinteillä. Johonkin korkealle mäelle voisin nämä yksilöt istuttaa. Selvittelin, että kasvualustan on hyvä olla kostea ja ne kestävät myös varjoa. Onko kenelläkään näistä kokemusta?


Innostuin setreistä luettuani Anastasia- kirjan Venäjän Soivat Seetripuut. Anastasia asuu Siperian taigalla karhunpesässä ja viettää luonnonmukaista elämää. Tuon kirjan setripuu vaikutti tosi mystiseltä puulta. Kasvaako Siperiassa oikeasti myös setriä? Libanonin setriä kasvaa Turkissa ja Välimeren alueella.


7 kommenttia:

 1. Voi miten kaunis ! Onpas sinulla mielenkiintoinen kokeilu : )

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen kokeilu! Voisikohan jossakin arboretumissa olla?

  VastaaPoista
 3. Muista kertoa miten puu viihtyy...toivottavasti hyvin...:)

  VastaaPoista
 4. Voi,kuinka ihanan pemeän näköinen havu :) Toivottavasti menestyy.

  VastaaPoista
 5. Minulle tuli nyt mieleen Kanadan hemlokki, jota Viherlandiakin on myynyt, vaikka ei se taida Keski-Suomessa selvitä.

  Sinulla on siellä etelämpänä ihan hyvät mahdollisuudet. Mahdatkohan löytää ketään, jolla olisi tuosta meille eksoottisesta puusta kokemusta...

  VastaaPoista
 6. Kokeilu on minunkin mielestäni mielenkiintoinen - toivottavasti ei kuitenkaan selvästi tuhoontuomittu.
  Leena, minulla on pari hemlokkia Mustilasta. Setri kyllä muistuttaa ulkonaisesti hieman sitä. Hemlokki on kyllä viihtynyt. Tosin se on hyvin hidaskasvuinen tai sitten paikka ei ole kovin sopiva.

  VastaaPoista
 7. Setri ei kasva Siperiassa. Usein sembramänty on käännetty virheellisesti setripuuksi. Setrejä kasvaa vain mm. Libanonissa, Kyproksella, Marokossa ja Himalajalla. Niitä näkee kyllä istutettuna Välimeren maissa ja myös Alppien pohjoispuolella. Ne eivät viihdy Suomessa. Päivänpituus täytyy huomioida, vaikka seetri kestää kyllä kylmää. Sama juttu mm. mammuttipetäjän suhteen. Talvemme on liian pitkä ja pimeä. Olen kokeillut Hiidenmaalla, Virossa. Eivät viihdy sielläkään. Lähemmin kirjassa Euroopan puut ja pensaat.

  VastaaPoista