Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


torstai 16. elokuuta 2012

Ruusuja ja laventelia


Aarno Kasvin istuttamassa neidonruusussa tuoksuu punastellen vielä yksi kukka (Maidens Blush).


Neilikkaruusu on jaksanut kukkia aiempina vuosina runsaasti. Tänä kesänä se on avannut kukkiaan kitsaasti.


Keijumaanpeiteruusuni (Fairy) paljastuivat nyt kukkapenkissä, jonka heinäkuussa olivat valloittaneet sormustinkukat. Muutama salkoruusu kukkii vielä niiden kanssa kilpaa.


Lontoon olympiahengen innoittamana jaan kultaisen mitallin tänä kesänä puutarhani kirjoapteekkarinruusulle (Rosa Mundi). Se on kukkinut tauotta varmasti kuukauden - siis maratonjuoksija-ainesta. Istutin sen muutama vuosi sitten ja aiemmin se on aika nihkeästi kukkinut. Tänä kesänä kukassa voi olla kymmeniä kukkia samaan aikaan. Se on antanut kaikkensa - mieleeni tulevat naispurjehtijat Lontoossa.


Mikä on tuon ruusun loiston salaisuus tänä vuonna? Kannustaako sitä viime vuonna sen viereen istuttamani laventelit? 
Vai toimiiko sen toisella puolella kirittäjänä valtava ruusunätkelmäpöheikkö?


18 kommenttia:

 1. Hih, hauska pohdinta. Hieno ajatus tuo 'Mundin' ja upeasti suoriutuneiden purjehtijoiden samankaltaisuus!
  En tiedä mikä oman Mundini vei, se ei ole tänä vuonna noussut maasta ollenkaan. Taisi ollakin vasta viime vuonna istutettu, aika pieni, mutta nyt se on olematon :-( Ei muuta kuin uusi yritys!
  Ruusut ja laventelit ovat ihana klassinen yhdistelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, juu kannattaa yrittää uudestaan. Yksi kerta epäonnistumista ei ole mitään puutarhasta. Sitkeästi vaan pitää etsiä sopiva kasvualusta. Kyllä se vielä tärppää.

   Poista
 2. Mulla kasvaa Ruusutarhassa Laventeila ja olen ihan vakuuttunut että ne toisistansa tykkäävät. Laventeli myös torjuu kirvoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, minäkin uskon tähän taikaan. Miksi muuten ruusut ja laventelit on jo niin pitkään yhdistetty puutarhassa - joku taika liiittoon liittyy.

   Poista
 3. Oi, kuinka kauniita ruusuja sinulla kukkii...hmm..minä manailin tuossa alkukesästä että en taida laittaa yhtään ruusua uuteen penkkiin, mutta ....heh..en voinutkaan vastustaa kiusausta. ja nyt olen onnellinen etten..laventelit on myös ihania.
  Hei,mikäs tuo ruusunätkelmä on, niin kaunis kukka..heti googlettamaan, oliskos tossa mulle uusi laji.
  Aivan ihanaa elokuun jatkoa sinulle Irene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, kuka voisi oikeasti vastusta ruusuja!
   Kun ne kukkivat ne ovat ihania.
   Ruusunäkkelmä on eräänlainen tuoksuherneen perennamuoto ilman tuoksua. Siis tuoksu siinä menetetään, muta kaunis kasvi uskollisesti nousee joka vuosi ja vaan runsastuu vuosittain.

   Poista
 4. Hienosti ruususi kukkivat, olipa syy mikä tahansa!<3333

  Oikein leppoisaa loppuviikkoa, Irene.<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, osa ruusuista kukkii runsaasti osa vähemmän.
   Kaunista viikonloppua sinulle toivotan. Meillä ainakin on ollut koko viikko kaunista ja lämmintä. Toivotaan, että ilmat eivät muutu. Tosin en yhtään panisi pahakseni muutamasta sadepisarastakaan.

   Poista
 5. Minulta kuoli kovaan talveen Maiden's Blush. Mutta samana vuonna annoin Neidonruusun täällä asuvalle ystävälleni ja se kukkii ja kukkii vuodesta toiseen...

  Laventeli ei talvehdi meillä. Se olisi niiin ihana saada puutarhaan.

  Lumoavaa elokuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, meidän "Neidon punastus" on peräisin 90-luvulta ja joka vuosi se kukkii. Kasvi istutti sen muiden pensaiden viereen rinteeseen, niin se on hyvin selvinnyt talvista.
   Laventeli vaatii mös aika hiekkaisen paikan. Minullakin se voi viihtyä vaan juuri tuossa paikassa, johon on soraa kasattu aika lailla muuten savipitoisessa maastossa.
   Elokuun kuutamotaikaa!!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Katja, kaikki nuo ruusut ovat vanhoja. Ne ovat saaneet juurtua jo vuosikaudet. Sitten voi jo odottaakin vähän kukintaa. Tosin niille annan vuosittain kompostia - enpä juuri muuta.
   Viime kesänä istuttamani ruusut ovat vielä niin onnettoman pieniä, että ehkä ensi kesänä kirjoitan ja kuvaan niitäkin.

   Poista
 7. Minä ostin Mundin vasta tänä vuonna, kun luin jostain sen alkuperän ja tarinan. Olen pahasti hurahtamassa ruusuihin. Tuo ruusu on ensi kerran kuvattu vuonna 1583( Rosa gallica variegata/ versicolor)!! Voitteko kuvitella? Sen vakiintunut nimi on peräisin Englannin kuningas Henry II:n rakastajattarelta Rosamundilta. Kuningatar Eleonoora murhautti kuninkaansa rakastajattaren ja antoi tarinan mukaan Rosamundin valita myrkyn ja tikarin välillä. Rosamund Clifford myrkytettiin ja haudalle istutettiin tämä vanha ruusu. Kuningatar kaiverrutti kiveen halventavan latinankielisen muistokirjoituksen, joka kertoi, että "Tässä haudassa lepää maailman ruusu, ei puhdas ruusu". "Rose of the world" rosa mundi.

  Minusta on hämmästyttävää, että kasveilla voi olla tuollaisia tarinoita takanaan!

  Muutkin ruususi ovat ihania kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, onpas dramaattinen tarina! Mutta onhan ruusukin hyvin omaperäisen näköinen - ei mikään "harmaahiirulainen"!
   Jostakin syystä olen aina ollut erityisen viehättynyt juuri tuohon ruusuun. Ehkä senkin vuoksi, että yksikään sen kukka ei ole täsmälleen samannäköinen vierustoverinsa kanssa. Se perustuu juuri noihin kahteen väriin , jotka asettuvat eri tavoin eri kukissa.
   Hurmaava!!!

   Poista
 8. Ihania ruusuja! Ruusunätkelmä on kaunis kasvi. Löysin luonnosta metsänätkelmän, joka on vähän saman tyylinen kasvi ja yritän lisätä sitä siemenestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraheinä, en oikein tiedä, minkälainen on metsänätkelmä. Tämä on hernekasvi ja kiipii niinkuin herneet tarttumaversoillaan tukea pitkin - niinkuin tuoksuherneet. Mutta nämä eivät tuoksu. Pluspuoli on tietysti se, että se nousee joka vuosi takuuvarmasti maasta entistä runsaampana. Olen sen siemenestä kasvattanut. En ole taimistoilta tuota löytänyt.

   Poista
 9. Nyt heräsi heti houkutus hankkia omaankin puutarhaan maratoonari:)

  VastaaPoista
 10. Sussi, maratoonarille sopii maratoonari!

  VastaaPoista