Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


sunnuntai 12. elokuuta 2012

Sisääntulon uusiminen


Nyt näkyy Vironperän sisäänkäynnin kuisti hyvin. Viikolla kaadettiin ja kaivettiin ylös tuoksuvatukko, joka peitti sisääntulonäkymän täydellisesti. Tuoksuvadelmat valtavasivat pikkuhiljaa salakalavasti nurmialuetta ja peittivät lopulta puolet talosta näkyvistä. Kuvassa näkyy etualalla mullosta. Sitä on nyt 60 neliötä. Eilen aloitin istuttamisen. Suurimmat kasvit pääsevät multiin ensin.


Keskelle multa-aluetta pääsi mustaselja, Sambucus nigra 'Black Beauty'.


Sen viereen pääsi magnolia, Susan-hybridi. Siihen pitäisi tulla keväisin vaaleanpunaiset kukat. Saa nähdä, kukkiiko se koskaan meillä. Se on arka kasvi.


Multa-alueen aurinkoisimpaan kohtaan rinteen yläpäähän istutin kultasateen, Laburnum watereri 'Vossii'. Sekin on arka kasvi, mutta jotkut ovat onnistuneet sen kanssa näillä leveysasteilla.


Rinteen alaosa on suuren osan päivää talon varjossa. Sinne pääsi peikonpähkinä, joka on pähkinän erikoismuoto kierteisine oksineen. Siirsin vihdoinkin maahan ikivihreän laakerikirsikan, joka on asustellut valtavassa ruukussa useat vuodet. Otan nyt riskin, selviääkö se ulkona talven.


Uutta istutusaluetta on ihanan runsaasti. Siirtelen pioneja tuohon uudispenkkiin. Useat kukkapenkkini ovat käyneet ahtaaksi. Siirrän tuohon ainakin valkeita malvoja ja valkoalpeja, jotka kukkivat parhaillaan . Mukavaa päästä suunnittelemaan ja puuhaamaan uutta kukkapenkkiä. Siihen pääsee eniten valkoisia kukkia, jotka tulevat näkymään hyvin mustaseljan tummia lehtiä vasten.


Muualla puutarhassa rehottaa runsaasti. Päivänliljat ja isojaloangervot kukkivat upeasti juuri nyt.10 kommenttia:

 1. Tuoksuvatukka on kova leviämään ja kasvamaan, sitä oli meidän entisen kerrostalokodin pihalla.

  Ihania kasveja olet istuttanut, se magnolia on kiintoisa, toivottavasti seuraavat talvet ovat sille suostuisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, se leviää todella nopeasti. Luulin, että se pysyy hyvin kurissa, kun leikkasimme ruohikkoa sen ympäriltä. Turha luulo!
   Toivon, että selviävät tulevista vuosista. Osa on todella arkoja.

   Poista
 2. Kaunista on puutarhassanne ja mielenkiinnolla täälläkin seuraan, miten saat talvehtimaan nuo arimmat kasvisi...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irmastiina, periaatteessa paikka on suojainen etelärinne keskellä pihaa. Toivon hartaasti, että nuo selviävät.

   Poista
 3. Toivotaan, että magnolia menestyy niillä leveysasteilla.<33

  Aikamoisen ihanan urakan olet itsellesi ottanut, Irene;))) Ensi suvena on kertomista, miten kasvit ovat talvesta selvityneet...

  Oikein ihanaa sunnuntai-iltaa sinulle ja perhekunnallesi, Irene!<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, täytyy tunnistaa, että minä olen istuttanut jo monta vuotta sitten pari magnoliaa. Ne ovat aika lailla kituuttaneet eivätkä ole kukkineet. Pensasmagnolia on aikalalla henkihieverissä. Kasvit sen ympärillä ovat venyneet pituutta ja peittävät nyt valoa siltä. Toinen on tänä vuonna jotenkin ryhdistäytynyt. Lieneekö saanut tarpeeksi vettä tänä vuonna. En ole niitä erikseen kastellut.

   Poista
 4. Mukava varmaan päästä suunnittelemaan ja tekemään noin isoa istutusaluetta paraatipaikalle. Mielenkiintoisia kasveja olet siihen valinnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saraheinä, paraatipaikalle valitsin kyllä aikamoisia ulkomaiden hienohelmoja. Mutta suureen puutarhaan mahtuu niin monenmoista.

   Poista
 5. Tuoksuvatukka antaa nopeasti kesällä rehevyyttä. Etkö jättänyt yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, minulla on runsaita tuoksuvatukkapehkoja kolmessa muussakin paikassa. Ajattelin, että se ei ehkä ole paras mahdollinen kasvi sisääntulossa. Se todella peittää nopeasti ja tehokkaasti.

   Poista