Kevättä

Kevättä

TERVETULOA! Tunnelmia ja kuulumisia Vironperän huoneista ja puutarhoista.


tiistai 22. huhtikuuta 2014

Jättiverbena, Verbena bonariensis


Jättiverbena, vanha ja uskollinen ihastukseni. Sen lilat kukinnot huojuvat korkealla ohuiden varsien päässä. Jättiverbena luon niittymäistä tunnelmaa. Se keventää kukkapenkkien ilmettä mukavasti.


Jättiverbena toimii herkkänä vastinparina suurikukkaisille kuten salkoruusulle ja daaliallekin.
Yhtä hyvin se sopii pitkänhuiskean serkkunsa, tähkäverbenan kaveriksi.


Perhoset rakastavat jättiverbenaa. Elokuussa voi bongata monenlaisia perhosia jättiverbenan kukinnoista. Tässä ehkä ketohopeatäplä.


Olen kasvattanut jättiverbenani siemenestä, koska tässä vierähti monta vuotta niin, että niitä ei saanut mistään. Siemen pitää kylvää jo tammi-helmikuussa, että kasvi ehtii kukkia. Sinänsä se itää kyllä helposti. Viime syksynä, kun kukkapenkeissäni kasvoi valtavat määrät suuria verbenoita, tuntui pahalta heittää niitä kaikkia menemään. Siirsin kolme jättikokoista kasvin juurakkoa omiin ruukkuihinsa talvehtimaan. Ruukut talvehtivat saunan eteisessä. Sitä ovea ei sitten mahtunut käyttämään koko talvena. Nyt nuo ruukut on siirretty ulos ja kasvit pääsivät kukkapenkkiin.


Verbenan taimea kannattaa leikellä, niin se levenee ja tekee useampia kukkavarsia. Leikatut latvat voi istuttaa multaan juurtumaan, niin saa taas lisää jättiverbenoita.


Mimon Mami, olet tervetullut lukijaksi!


16 kommenttia:

 1. Tuopa oli kiva vinkki, että siitä voi ottaa pistokkaita!
  Jännitän, onko oma jättiverbenani talvehtinut , istutin sen jo kukkapenkkiin viikkoja sitten tosin, kun meillä ei kovia pakkasia ole enää ollut. Vielä ei ole näkynyt eloa.
  Ai niin, hankin syksyllä tähkäverbenan siemeniä, nehän voisi nyt kylvää! Sekin on niin ihana, jotenkin söpö pienine kukkineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, taidat olla aikamoinen riskinottaja, kun niin aikaisin istutit. Täytyy myöntää, että minäkin otan riskejä. Kasvihuoneessani on jo pikkutaimia, vaikka vielä on pieniä yöpakkasia ja avonaisella terassillani on jo viikon olleet mm. muratti ja laventeli. Vielä ovat hengissä. Joskus toki voi tulla menetyksiä. Mutta kun paljon tekee, niin sitä tekee vähän suurpiirteisemmin. Vai liekö luonnekysymys?

   Poista
 2. Kaunis kasvi<3 Minäkin vein juuri muratit kasvihuoneeseen totuttelemaan taas ulkosalla oloon. Muutaman asteen yöpakkasia on vielä joitakin luvassa, joten taimia ei ihan vielä uskalla viedä kasvariin. Maanviljelijöiden peltotyöt alkoivat eilen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, jättiverbena on todellinen kaunotar!
   Minä olen kyllä vienyt kasvihuoneeseen yhtä ja toista ja loput sitten viikonloppuna. Pakko siirtää pois museotalosta, kun ryhmävisiitit taas alkavat ensi viikolla. Täytyy päästä tyhjentämään, imuroimaan ja pesemään museotaloa. Pitkään sitä aina vetkutankin. Mieluummin teen noita puutarhahommia. Mutta onneksi ikkunat on jo sentään pesty. Se on suurin urakka.

   Poista
 3. Jättiverbena on kyllä tosi kaunis, ja käsittääkseni melko harvinainen meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konnadonna, jättiverbenaa ei ole oikein ollut markkinoilla mielestäni kymmeneen vuoteen. Tänä vuonna ovat monet kasvihuoneet ja puutarhamyymälät ottaneet sen valikoimiinsa. Oikein hieno asia, koska monikaan ei jaksa idättää sitä tammikuulta asti.

   Poista
 4. Töitä riittää harrastajapuutarhurilla ainakin puoleksi vuodeksi kerrallaan. Mutta sittenpä on mitä ihailla, 'syödä silmillään' työnsä tuloksia:)
  Oikein hyvää huhtikuun loppua sinulle, Irene! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, töitä riittää puutarhassa ja pihalla. Nyt sitä saa jo syödä silmillläänkin, kun tulppaanit ja narsissit alkavat aueta.
   Sinulle kaunista loppuviikkoa! Kuukausi taitaa jo vaihtua ensi viikolla.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Irmastiina, kasvi on uljas ja perhosia saa takuuvarmasti puutarhaansa tämän "mehiläiskuningattaren" myötä.

   Poista
 6. Juuri yhdestä luettelosta katsoin noita jättiverbenoita ja ajttelin, jos kukkapenkkeihin tullee nyt aukkoja tän talven jälkeen niin niitä voisi hankkia tilakke sitten. Perhoshullulle sopiva kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, suosittelen sinulle tätä kuningatarta aukkopaikkoihin. Useat taimikauppiaat ovat ottaneet tämän nyt listoillensa. Voit sitten elokuussa tunnistaa perhoskirjan kanssa, mitä kaikkia perhosia se on imenyt kukintoihinsa.

   Poista
 7. Tuo jättiverbena on kyllä kaunis, muutamissa blogeissa olen sitä ihastellut ja kaikki kehuvat kuinka paljon se houkuttelee perhosia luokseen. Täytyypä laittaa nimi muistiin, tuota on kokeiltava jossain kohtaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina, suosittelen tätä kasvia lämpimästi. Käytännössä se toimii kesäkukkana jos ei halua nähdä sen kanssa niin paljon vaivaa. Se sopii yllättävän monen kasvin pariksi. Se ei ole mikään päätähti niinkuin pioni, mutta toimii kauniina taustana monelle diivalle.

   Poista
 8. Ainoa paikka, misää olen sitä nähnyt, on Ruissalon puutarha. Upea kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, luulen, että osaat Ruissalon kasvit varmasti ulkoa, niin usein käyt siellä suunnalla. Järkyttävää myöntää, että itse en ole käynyt siellä koskaan. Mutta eräänä kesänä...

   Poista